Reaksjonene er blandet på USAs president Barack Obama strategi for å bekjempe ekstremistorganisasjonen Den Islamske Staten (IS). Planen ble presentert under en TV-sendt tale til nasjonen natt til torsdag, norsk tid Foto:Pool,Reuters

Ti arabiske land blir med Obama mot IS

USAs president Barack Obama får ti arabiske land med seg i en koalisjon mot Den islamske staten (IS). Hans nye strategi for å nedkjempe IS får blandet mottakelse hjemme og ute.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Systematisk luftangrep, økt støtte til irakiske og kurdiske styrker i Irak og til USA-vennlige opprørsgrupper i Syria, samt tettere etterretningsarbeid og mer humanitær hjelp var nøkkelkomponentene da Obama la fram sin plan for hvordan USA skal nedkjempe ekstremistorganisasjonen IS onsdag kveld.

Eksperter og analytikere tror Obamas plan kan bidra til å begrense IS' videre fremmarsj, men tror ikke han vil nå sitt uttalte mål om å nedkjempe organisasjonen.

– Klok

– For å knuse IS trengs det helt andre virkemidler. Det ville innebære amerikanske bakkestyrker i Syria og Irak, noe som ikke er på dagsorden, sier sikkerhetsanalytiker Erik Brattberg i tankesmia Atlantic Council i Washington.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen, som leder mediegruppen ved Forsvarets høgskole, mener Obama gjør rett i en forsiktig tilnærming.

– Barack Obama skynder seg langsomt, og det er en klok strategi. På denne måten unngår han å støte sunniaraberne fra seg og hindrer at den sekteriske konflikten mellom sunnier og sjiaer i Irak trappes opp, sier Gundersen.

Arabisk koalisjon

I den arabiske verden er reaksjonene på strategien blandet. Torsdag kveld ble det kjent at totalt ti arabiske land, Egypt, Irak, Jordan, Libanon og seks Golfstater, deriblant Saudi-Arabia, sier ja til å delta i den amerikanskledede militærkoalisjonen som skal gjennomføre luftangrep mot IS-mål i Syria og Irak.

Obama møter imidlertid ikke samme velvilje fra Tyrkia. En anonym regjeringskilde uttaler til nyhetsbyrået AFP at Tyrkia vil nekte koalisjonen å bruke landets flybaser til angrep mot IS-mål i Irak og Syria.

Irans regjeringen uttalte seg kritisk til storkoalisjonen og anklager enkelte av medlemmene for å være «økonomiske og militære støttespillere til terrorister i Irak og Syria» med tydelig henvisning til Saudi-Arabia, en av Irans fremste fiender i regionen.

Syrias regjering gjorde det klart at ethvert USA-ledet angrep mot landets opprørsgrupper uten Syrias godkjenning vil regnes som et angrep på Syria.

Norsk støtte

I Norge stiller både Stortinget og regjeringen seg bak Obamas plan.

Partiene er imidlertid uenige om Norge bør åpne for militær deltakelse. Mens Arbeiderpartiet og de borgerlige partiene åpner for å svare ja på en eventuell forespørsel fra FN, NATO, USA eller Irak, advarer Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti mot militær involvering for Norges del.

Ap og KrF understreker at et angrep på mål i Syria vil kreve et FN-mandat eller en invitasjon fra regimet til Bashar al-Assad for ikke være et brudd på folkeretten.

Samme synspunkt ble fremmet av det russiske utenriksdepartementet torsdag, noe som fikk USAs utenriksminister John Kerry til å fnyse.

– Om ikke situasjonen var så alvorlig i Ukraina, kunne man lett le av tanken på at Russland skulle være opptatt av folkeretten eller FN i det hele tatt, uttalte han på en pressekonferanse i Damaskus.

– Ikke tilstrekkelig

På hjemmebane møter den amerikanske presidenten blandende reaksjoner.

Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, mener Obamas plan ikke er tilstrekkelig og vil ta for lang tid å gjennomfører, og krever at USA straks «må stanse og reversere».

Republikaneren Newt Gingrich, som vanligvis er sterkt kritisk til det meste av det Obama foretar seg, er mer fornøyd og kaller talen for «kraftfull».

Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier avviste at det er aktuelt for Tyskland å delta i luftangrep mot IS, men Storbritannia foreløpig ikke har konkludert.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder