IKKE SKYLDIG: George Zimmerman ble natt til søndag norsk tid frikjent for drapet på 17-åringen Trayvon Martin. Her er Zimmerman avbildet sammen med sine advokater i rettsalen i Florida like etter at juryen kom med sin kjennelse. Foto: Gary W. Green, Ap

Zimmerman frikjent for drap

Den amerikanske nabolagsvakten George Zimmerman er frikjent for drap på den svarte 17-åringen Trayvon Martin.

Astrid Øvre Helland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter at juryen hadde diskutert saken i to dager, ble Zimmerman lørdag lokal tid frikjent på alle tiltalepunkter.

17 år gamle Trayvon Martin døde da han ble skutt av Zimmerman i fjor, men 29-åringen har forsvart seg med at han skjøt i selvforsvar.

Hendelsen fant sted i Sanford i Florida. Saken har fått bred medieomtale og vakt sterke følelser, ikke minst i den svarte delen av befolkningen i USA.

Mange reagerte på at politiet først lot være å sikte Zimmerman, som var med i et frivillig vaktkorps. Først etter 44 dager ble han pågrepet.

29-åringen valgte å ikke forklare seg da forsvarerne hans onsdag avsluttet sin bevisførsel i retten i Sanford.

Zimmerman smilte kort, men virket ikke sterkt følelsesmessig berørt, da kjennelsen ble lest opp.

29-åringens foreldre, som var til stede i retten, omfavnet hverandre. Martins familie befant seg ikke i rettssalen.

Ubevæpnet

Trayvon Martin hadde vært i butikken og kjøpt godteri da han ble skutt av Zimmerman. Han har forklart at han trodde 17-åringen var påvirket av stoff, og at han ikke visste om gutten var bevæpnet eller ikke.

Det viste seg at Martin var ubevæpnet. Men ifølge Zimmermans forsvarere gikk Martin løs på 29-åringen og slo hodet hans mot fortauet.

Dødsfallet fikk først lite oppmerksomhet, men Martins foreldre og deres advokater presset på, og etter hvert ble saken plukket opp av mediene. Til slutt ble presset så stort at Zimmerman likevel ble pågrepet og siktet.

Frykter opptøyer

Kritiske røster har hevdet at Martin ble mistenkeliggjort fordi han var svart og gikk i hettegenser. Selv president Barack Obama har engasjert seg i saken og sagt at om han hadde hatt en sønn, ville han ha lignet på Martin.

SKAPT STOR URO: Drapet på 17 år gamle afroamerikanske Trayvon Martin i februar i år har skapt stor uro i Florida og i USA. Både politikere og Hollywood-stjerner har uttalt seg om saken, og over hele USA har folk tatt til gatene for å støtte Martin. Foto: REUTERS/Keith Bedford

I Martins nabolag, i fylket Miami-Dade, har de satt av to parker hvor folk kan samles for å rolig protestere fremfor å ta til gatene, skriver ABC News.

Amerikanske myndigheter har i dagene før kjennelsen ble kjent oppfordret folk til å demonstrere fredelig.

Også flere borgerrettighetsaktivister har gått ut og bedt folk om å avstå fra voldeligheter, skriver New York Daily News

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder