RISIKERER DØDSTRAFF: Påtalemyndigheten har begjært dødsstraff for Dsjokhar Tsarnajev (20) etter bombene i Boston for snart to år siden. Foto: ,

Han kan bli første henrettede på 68 år

BOSTON (VG) Sist gang noen fikk dødsstraff i Massachusetts var i 1947. Terrortiltalte Dsjokhar Tsarnajev (20) kan bli den neste.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag starter innledningsforedraget og bevisfremleggelsen i rettssaken mot Dsjokhar Tsarnajev i det føderale rettsbygget i Boston.

20-åringen er tiltalt på 30 punkter for bombingen under Boston-maratonet i 2013 og for å ha skutt og drept politimannen Sean Collier.

Tre personer ble drept og over 260 såret ved mållinjen da bombene gikk av.

– Denne saken handler ikke om skyld, men om hvorvidt han får dødsstraff eller ikke, sier professor i strafferett Daniel Medwed ved Northeastern University.

Avskaffet dødstraff

Det er en spesiell situasjon som utløper i Massachusetts, delstaten som avskaffet dødsstraff i 1984 og som ikke har henrettet noen siden 1947.

Men siden dette er en terrorsak, er den løftet opp på føderalt nivå og da er det føderale lover som gjelder. Dermed kan Tsarnajev dømmes til døden dersom retten går inn for det. Den føderale påtalemyndigheten har begjært dødsstraff.

– I denne saken var tiltalte uten tvil involvert, så forsvarernes fokus må være på straffen, siden sjansen for at han blir funnet skyldig i mange, om ikke alle tiltalepunktene, er ganske høy, sier professor i strafferett, Jules Epstein.

Samme forsvarer som «Unabomber»

Tsarnajevs forsvarsteam består blant annet av Judy Clarke, som forsvarte den såkalte «Unabomber» Theodore Kaczynski. I Tsarnajevs sak har 17 av de 30 tiltalepunktene en alvorlighetsgrad så høy at de kan gi dødsstraff.

VG er til stede i Boston, der rettssaken nå endelig kommer i gang etter at det er brukt to måneder på å velge ut en jury på 18 (inkludert seks varamedlemmer).

STØTTER DØDSSTRAFF: VG møter Jashaun Jones (24) fra Boston like ved åstedet for den ene av bombene i 2013. 24-åringen håper retten ender med å dømme Tsarnajev til døden. FOTO: THOMAS NILSSON, VG Foto: ,

Utenfor rettsbygget hvor rettssaken foregår gås alle biler som kjører inn på området gjennom av politi med hund.

Rettssalen ligger ikke langt fra gaten der de to bombene gikk av.

FOR DØDSSTRAFF: – Jeg syntes at dødsstraff er rettferdiggjort i en sak som denne, sier 48 år gamle Sal, som ikke ønsker etternavnet sitt på trykk. FOTO: THOMAS NILSSON, VG Foto: ,

– Han burde definitivt fått dødsstraff. Han drepte mange uskyldige mennesker den dagen, sier 24 år gamle Jashaun Jones.

Sinne i Boston

Vi møter både ham og 48 år gamle Sal, som ikke ønsker etternavnet sitt på trykk, i nærheten av de to åstedene.

MOTSTANDER: Michelle Sabri (46) tror ikke på dødsstraff. FOTO: THOMAS NILSSON, VG Foto: ,

– Jeg syntes at dødsstraff er rettferdiggjort i en sak som denne. Det er ikke noe spørsmål om skyld. Han burde aldri se dagslys igjen, så hva er poenget, sier Sal.

46 år gamle Michelle Sabri, som bor like utenfor bykjernen og jobber på et av byens sykehus, er ikke enig.

– Jeg er ikke enig i dødsstraff. Jeg er troende, så jeg tror at Gud tar seg av ting i kulissene. Hvis han gjorde det, så vil han bli straffet for det uansett, sier hun.

Alle de tre tror at rettssaken kommer til å vekke vonde minner for mange.

– Folk er fortsatt veldig sinte her, sier Sabri.

Det er ventet at rettssaken mot Tsarnajev kommer til å vare til mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder