DEMONSTRANTER: Protester har brutt ut etter at 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av en politimann forrige lørdag. Nå ber FN USA om å skåne demontrantene. Foto:Thomas Nilsson,VG

FN ber USA skåne demonstranter i Ferguson

Amerikansk politi må respektere borgernes til å demonstrere. Det krever FN-sjefen mens nasjonalgarden står klar til å tøyle nye opptøyer etter tenåringsdrapet i Ferguson.

Artikkelen er over fem år gammel

St. Louis-forstaden i delstaten Missouri har vært herjet av kraftige protester og opptøyer etter at tenåringen Michael Brown ble skutt og drept av en politimann.

– Generalsekretæren ber alle om å beherske seg, og om at politifolk følger amerikanske og internasjonale standarder i håndteringen av demonstranter, sa Ban Ki-moons talsperson Stephane Dujarric mandag.

Nye, voldsomme protester herjet i Ferguson søndag kveld. Etter at en uavhengig obduksjon betalt av familien Brown viser at 18-åringen ble truffet av seks skudd, øker frykten for nye protester.

Nasjonalgarden klar

Guvernør Jay Nixon tar nå nasjonalgarden i bruk for å hindre det myndighetene hevder var «koordinerte angrep på sivile og politi» i de siste opptøyene.

Ressurser fra delstatens militære reservestyrke, nasjonalgarden, skal brukes for å gjenopprette ro og orden i Ferguson, og for å beskytte innbyggerne i forstaden, heter det i en uttalelse fra Nixons kontor.

Den uavhengige obduksjonen av Michael Brown gir tilstrekkelig bevis for å pågripe og sikte politimannen som drepte 18-åringen, mener familien.

To av de seks skuddene mot Brown kom bakfra eller ovenfra, ifølge rettsmedisiner Michael Baden. Ett av skuddene ser ut til å ha truffet Brown på oversiden av hodet.

– Hvorfor skulle han ha blitt skutt helt i toppen av hodet, en 182 cm høy mann? Det gir ingen mening, påpekte advokaten Daryl Parks under en pressekonferanse.

Moren ber om rettferdighet

Ferguson har i over en uke vært åsted for voldsomme protester og opptøyer etter at en hvit politimann skjøt den ubevæpnede, svarte tenåringen på åpen gate.

Browns mor tror rettferdighet er det eneste som kan bringe freden tilbake til Ferguson.

– Rettferdighet betyr å arrestere denne mannen og stille ham til ansvar for det han har gjort, sier Lesley McSpadden i et intervju med ABC News mandag.

18-åringen ble ifølge politiet skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil, men øyenvitner har fortalt at Brown sto med hendene i været da han ble skutt.

Drapet har vakt sterke reaksjoner både i Ferguson og flere andre steder i USA, og mange har demonstrert mot det de mener er rasistisk motivert politivold.

I Ferguson skulle skolene ha åpnet etter ferien sist uke, og mandag ble det klart at de holdes stengt enda en dag som følge av uroen, melder kringkasteren NPR.

Skudd mot politiet

Hundrevis at demonstranter flyktet i sikkerhet søndag da at myndighetene brukte tåregass for å spre folkemengden timer før et planlagt portforbud ble innført.

– Molotovcocktails ble kastet, det var skyting, plyndring, vandalisme og andre voldelige handlinger som ikke ser ut til å ha vært spontane, sa avdelingssjef i Missouri-politiet Ron Johnson under en presseorientering natt til mandag lokal tid.

Han mener handlingene, som ble utført av noen få demonstranter, hadde til hensikt å provosere fram en respons fra politiet.

– Disse voldelige handlingene gjør en bjørnetjeneste for Michael Browns familie og hans minne, sier guvernør Nixon.

Fredelig demonstrasjon

Protestene søndag kveld fulgte en større, men fredelig demonstrasjon utenfor kirken Greater Grace Church for å hedre Brown.

Unge som hadde samlet seg utenfor kirken, holdt hendene i været for å illudere det som sies å ha vært det siste Brown gjorde før han ble drept.

– En dag for håp, bønn og fredfulle protester ble skjemt av voldelige, kriminelle handlinger fra organiserte og et stadig voksende antall personer, sier guvernør Nixon.

Les også

 1. Michael (18) skal ha blitt skutt seks ganger

  Den ubevæpnede tenåringen Michael Brown skal ha blitt truffet av minst seks skudd, avfyrt av politiet i St. Louis.
 2. VG til stede under minnemarkering i Ferguson: Moren gråt for drepte Michael (18)

  FERGUSON (VG) Hundrevis av mennesker møtte opp i kirken for å vise sin respekt for drepte Michael Brown (18).
 3. Brown-familien mener obduksjonen holder til pågripelse

  Den uavhengige obduksjonen av Michael Brown gir tilstrekkelig bevis for å pågripe og sikte politimannen som drepte…
 4. Nasjonalgarden settes inn i Ferguson etter massive opptøyer

  FERGUSON (VG) Nasjonalgarden settes inn etter at det mandag morgen pågikk nye, voldelige opptøyer som følge av drapet…
 5. Amerikanske myndigheter vil ha ny obduksjon av Michael Brown

  Statlige myndigheter i USA vil utføre en uavhengig obduksjon av liket til tenåringen Michael Brown, som ble drept av en…

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

 2. Frykter nye opptøyer: Unntakstilstand i Missouri

 3. Ferguson: Politimannen som drepte 18-åring vurderer å si opp

 4. Nasjonalgarden settes inn i Ferguson etter massive opptøyer

 5. Ferguson: To menn skutt i kamper mellom politi og demonstranter

 6. Obama: - La oss søke helbredelse i stedet for å skade hverandre

Fra andre aviser

 1. Michael Brown ble skutt seks ganger

  Aftenposten
 2. FN ber USA skåne demonstranter i Ferguson

  Fædrelandsvennen
 3. Den amerikanske nasjonalgarden settes inn i Ferguson

  Fædrelandsvennen
 4. - Demonstrantene en trussel mot folks sikkerhet

  Aftenposten
 5. En person skutt under demonstrasjon i Ferguson

  Bergens Tidende
 6. Slutt på portforbud i Ferguson

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder