BYGGER: Israelske myndigheter har gitt grønt lys til bygging av flere hundre nye boliger i bosetningen Har Homa i Øst-Jerusalem. Foto: REUTERS

Norge tar avstand fra israelske byggeplaner

Norske myndigheter reagerer sterkt på Israels planer om å trappe opp byggevirksomheten i okkuperte, palestinske områder.

Artikkelen er over åtte år gammel


- Jeg tar sterk avstand fra den israelske beslutningen om å starte bygging av 1.000 nye boenheter i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, heter det i en uttalelse fra utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

- Bygging av bosetninger på okkupert område er et brudd på folkeretten og vanskeliggjør ytterligere gjenopptakelse av fredsforhandlingene som Midtøstenkvartetten nå forsøker å få i gang, sier Støre videre.

Over tusen boliger

Israel ga nylig grønt lys for bygging av 1.028 nye boliger i bosetningene Har Homa i Øst-Jerusalem samt Beitar Illit og Givat Ze'ev på den okkuperte Vestbredden.

Byggetillatelsene er lagt ut på anbud for entreprenører, opplyste det israelske bolig- og byggedepartementet på sine hjemmesider søndag.

Da Israel i fjor besluttet å gjenoppta den omstridte byggevirksomheten, bråstoppet fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne nok en gang. Palestinerne går ikke med på nye samtaler før Israel slutter å bygge boliger for jødiske bosettere på palestinsk territorium.

Angriper moskeer

Mens Israel legger nye byggeplaner, har ytterliggående israelske bosettere gjennomført en rekke angrep mot palestinere den siste tiden.

- Jeg oppfordrer Israel til å stoppe byggeplanene og forhindre angrep mot palestinere og mot moskeer, sier Støre.

Også Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Portugal - som alle er medlemmer av FNs sikkerhetsråd - kom tirsdag med en felles kunngjøring der de ba Israel om å ta omfattende grep for å stanse angrepene.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Clinton kritiserer israelske bosetninger

 2. Israel bygger 1800 nye boliger på Vestbredden

 3. USA og EU bekymret over Israels byggeiver

 4. PEIL FORKLARER: Israel og Palestina

 5. Israel varsler 3.900 nye bosetterboliger

Fra andre aviser

 1. Norge tar avstand fra israelske byggeplaner

  Fædrelandsvennen
 2. Palestinerne vil be Sikkerhetsrådet om hjelp

  Aftenposten
 3. Palestinerne vil be Sikkerhetsrådet om hjelp

  Fædrelandsvennen
 4. Israel godkjenner nye boliger i bosetninger

  Fædrelandsvennen
 5. Godkjenner 300 nye bosetterboliger på Vestbredden

  Bergens Tidende
 6. Israel bygger 1.800 nye boliger på Vestbredden

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no