Norske ambassader har planer for makulering ** Skjerper sikkerheten etter opptøyer

OPPTØYER: Den omstridte Mohammed--filmen har utløste voldsomme demonstrasjoner i Libanons hovedstad Beirut. Foto: Reuters

Ambassade brenner dokumenter i frykt for angrep

(VG Nett) Den amerikanske ambassaden i Libanon brenner nå hemmeligstemplede dokumenter i frykt for at ambassaden skal bli angrepet av demonstranter.

Artikkelen er over syv år gammel

Den siste uken har det vært voldsomme demonstrasjoner i den libanesiske hovedstaden Beirut i protest mot antiislamske filmen «Innocence of Muslims».

Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah har karakterisert filmen som «det verste angrepet på islam noensinne», og har oppfordret libanesere over hele landet til å fortsette demonstrasjonene mot filmen.

Skjerper sikkerheten

Den amerikanske ambassadøren Chris Stevens og tre andre diplomater fra USA ble drept i et angrep mot landets konsulat i Benghazi i Libya i forrige uke. Samtidig brøt det ut antiamerikanske protester i over 20 land.

I Tunis brøt demonstranter seg inn på den amerikanske ambassaden, knuste vinduer og tente på trær.

PROTEST: Hizbollah-leder Sayyed Hassan Nasrallah har oppfodret til demonstrasjoner mot Mohammed-filmen. Foto: Reuters

Opptøyene har ført til at sikkerheten ved alle amerikanske utenriksstasjoner nå skjerpes. Ifølge nyhetsbyrået AP har den amerikanske ambassaden i Beirut nå begynt å brenne hemmeligstemplede dokumenter som en sikkerhetsforanstaltning dersom ambassaden skulle bli angrepet.

BILDESPESIAL: Se bilder fra opprøret i Midtøsten her

I en rapport fra det amerikanske utenriksdepartementet, som nyhetsbyrået har fått tilgang til, heter det at ambassaden har «revurdert sine sikkerhetstiltak, og begynt å ødelegge klassifisert materiale». I rapporten kommer det også frem at lokalt ansatte på ambassaden ble sendt hjem i forbindelse med demonstrasjonene mot Mohammed-filmen.

Advarer amerikanere

En talsmann for utenriksdepartementet understreker at det ikke foreligger noen umiddelbare trusler mot den godt beskyttede amerikanske ambassaden i Beirut. Likevel har ambassaden rettet en kraftig advarsel til amerikanske borgere i Libanon, skriver avisen The Daily Star.

I meldingen advarer ambassaden mot at fredelige demonstrasjoner raskt kan komme ut av kontroll, og at demonstranter kan angripe både offisielle og private interesser.

- Eksempler på slike mål kan være både sportsarrangementer, boligområder, forretningsbygg, restauranter og andre turistområder der amerikanere samles, heter det i meldingen.

Saken fortsetter under bildet!

MÅL: Den libanesiske hæren holder vakt utenfor en Burger King-restaurant i byen Sidon. Sikkerheten er skjerpet etter at demonstranter angrep amerikanske selskaper i Tripoli i forrige uke. Foto: AP

Har planer

Også norske utenriksstasjoner i Midtøsten er i alarmberedskap etter opptøyene i forbindelse med den omstridte filmen.

VG Nett kjenner til at også norske ambassader har planer for hurtig makulering eller brenning av dokumenter i en krisesituasjon.

Underdirektør Frode Andersen i Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt ved norske utenriksstasjoner i kjølvannet av protestene mot Mohammed-filmen, men bekrefter at både UD i Oslo og stasjonene i regionen følger situasjonen nøye.

- Vi vet at situasjonen kan endre seg svært raskt, og vi har gjennomført de sikkerhetstiltakene som er nødvendige, sier Andersen.

Han understreker at de norske ambassadene i regionen har en tett dialog med andre land om sikkerheten rundt stasjonene.

Harde kamper

Situasjonen i Libanon er allerede svært spent på grunn av den blodige krigen i nabolandet Syria. Den siste måneden har det vært harde kamper mellom tilhengere og motstandere av Syrias president Bashar al-Assad i Libanons nest største by Tripoli.

Ifølge en rapport fra den norske ambassaden i Beirut har statsminister Najib Miqati gitt hæren ordre om å bruke alle midler for å sørge for ro og orden. Likevel har det vært sporadiske skuddvekslinger i grenseområdene.

Flere libanesere skal også ha blitt drept i angrep fra syriske regimestyrker.

Den høytstående FN-tjenestemannen Jeffrey Feltman, som tidligere var USAs ambassadør i Libanon, advarer om at kampene er nok et tegn på at krisen i Syria er i ferd med å smitte over til nabolandet. Samtidig har FN bedt det internasjonale samfunnet om mer støtte for å hindre et stadig mer delt Libanon fra å falle sammen som følge av krigen i Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder