HEMMLIG BUDSKAP: Bill Clinton (t.v.) avdekket selv portrettet sammen med Smithsonian-sjef Lawrence M. Smalls 24. april 2006. Men ingen av dem visst da hvorfor skyggen til venstre for Clinton ser nettopp slik ut.

HEMMLIG BUDSKAP: Bill Clinton (t.v.) avdekket selv portrettet sammen med Smithsonian-sjef Lawrence M. Smalls 24. april 2006. Men ingen av dem visst da hvorfor skyggen til venstre for Clinton ser nettopp slik ut. Foto:Haraz N. Ghanbari,Ap

Finner du Lewinsky-referansen i dette Clinton-portrettet?

En flekkete kjole var et av de sterkeste bevisene på at Bill
Clinton hadde en affære med Monica Lewinsky. Nå avslører kunstneren bak dette bildet av kjolen også er malt inn i det anerkjente portrettet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kunstneren Nelson Shanks avdekket portrettet i 2006, og det hang fremme i Smithsonian-museet i Washington D.C. frem til 2012.

Clinton sto selv modell for maleriet, men visste neppe at Shanks i all hemmelighet malte inn en referanse til den tidligere presidentens mer skyggefulle sider. Men i et intervju med Philadelphia Daily News letter den nå 77 år gamle maleren på sløret.

BEVIS: Monica Lewinskys blå kjole, her avbildet i svart-hvitt, ble en del av etterforskningen mot Clinton. Foto:Ho,REUTERS

– Clinton gjorde noen veldig gode ting i sin presidentperiode, men jeg klarte ikke å få denne Lewinsky-affæren ut av hodet. Derfor malte jeg den subtilt inn i bildet, forteller maleren.

BAKGRUNN:President-elskerinnens nye liv (Les hele historien på VG+)

Den tidligere presidenten er portrettert stående foran en peis. Under peishylla er det en skygge, som ved første øyekast ser ut til å komme fra en plante på peishylla. Men det gjør den ikke.

– Skyggen gjør to ting. For det første representerer den en fysisk skygge som kom fra en blå kjole jeg hadde hengende på en prøvedukke mens Clinton ikke var der. I tillegg er det en metafor; kjolen representerer en skygge som henger over Clintons presidentperiode, sier maleren til Philadelphia Daily News.

Monica Lewinsky var 22 år gammel da hun fikk jobb i Det hvite hus i 1995. Sex-skandalen sprakk i januar 1998 etter at opptak av fortrolige samtaler mellom Lewinsky og kollegaen Linda Tripp ble kjent. Tripp rådet blant annet Lewinsky til ikke å rense en blå kjole Clinton skal ha etterlatt en sædflekk på. Denne kjolen var et av hovedbevisene da Kenneth Starr og hans omfattende rapport slo fast at Clinton hadde løyet under ed da han benektet forholdet.

UNG: President Clinton hilser på Monica Lewinsky t.v.) i Washington i 1996 Foto:,REUTERS

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder