CANNABIS: Slik kan marihuana se ut. Rusmiddelet stammer fra cannabis-planten. Foto: JOM MAGNUS

Marihuana-salget i gang i USA

I dag selges de første jointene til rekreasjonsbruk i USA.

  • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over seks år gammel

Colorado er første stat ut som legaliserer salg av marihuana over disk for rekreasjonsbruk - noe som blir sett på som nok et steg på veien mot full legalisering av det narkotiske stoffet i USA.

Washington er ventet å følge etter senere i 2014.

Colorado har, sammen med rundt 20 andre stater, fra før hatt salg av «pot» til medisinsk bruk. De første virksomhetene som nå er lisensiert for salg til rekreasjonsbruk er de samme som har solgt fra før, ifølge Reuters.

Forventer kø

I forkant av første nyttårsdag ble det rullet jointer for harde livet i butikken til Robin Hackett (51).

- Vi forventer å ha 2000 jointer klar for salg når vi åpner,
sier han til Reuters.

Hackett regner med at mellom 800 og 1000 kunder vil strømme til butikken i dag. Politiet har varslet at de vil bidra for å holde ordne i køene - og beskytte kundene som har lommene fulle av kontanter. Det er nemlig forløpig ikke tillatt å betale narkotika med kort, ifølge amerikanske medier.

Mindre til besøkende

Det er imidlertid ikke tillatt å røyke marihuana på offentlige steder. Butikkene får kun selge innenfor bestemte tider. Kundene kan kjøpe inntil en ounce - rundt 28 gram. Besøkende som ikke tilhører staten kan kun kjøpe en fjerdedel av dette.

Marihuana er fortsatt ulovlig i det føderale lovverket, men Obama-administrasjonen har åpnet opp for at enkeltstater kan få selge stoffet.

Motstanderne frykter kynisk industri

Tilhengerne mener dette er starten på slutten for forbudet mot marihuana på nasjonalt nivå og trekker frem fordelene:

- Ved å legalisere marihuana, har Colorado stoppet den unødvendige og rasepartiske håndhevelsen av forbudet mot marihuana, sier Ezekiel Edwards, direktør i American Civil Liberties Union's Criminal Law Reform Project.

Motstanderne av legalisering av marihuana frykter at det skal vokse frem en industri som vil tiltrekke seg mindreårige brukere og få flere til å bli avhengige av det narkotiske stoffet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder