Norsk-svensk islamist i propagandavideo fra Syria

Skal ha tatt med seg kone og fire barn til det krigsherjede landet

Den norsk-svenske islamisten Michael Nikolai Skråmo (29) skal ha forsøkt å få seg nytt norsk pass i høst. Nå poserer han i en propagandavideo fra Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I helgen dukket 29-åringen opp i videoen på nettet, hvor han oppfordrer andre til å følge i hans fotspor.

– Vi trenger at dere kommer ned hit og gir støtte til guds religion, sier 29-åringen, der han sitter i kamuflasjeklær og en stridsvest.

Videoen skal være innspilt i nærheten av Kobani i Syria, hvor kurdiske styrker den siste tiden har drevet IS-terroristene ut av byen.

Det var den svenske avisen Expressen som først omtalte videoen.

- Ville ha nytt norsk pass

29-åringen skal ha norske foreldre, men har bodd i Sverige hele livet. Han ble født i Bergsjö utenfor Göteborg i 1985.

I Folkeregisteret står han oppført som en såkalt «uregistrert person» med et ellevesifret fødselsnummer. Han har aldri vært registrert på en norsk adresse.

Ifølge Expressen tok 29-åringen sent i fjor høst kontakt med sin norske far og spurte om han kunne hjelpe ham med å fornye sitt norske pass.

VG kjenner ikke til om han lyktes med å skaffe seg nytt norsk pass.

- Tok med seg familien til Syria

14. desember skrev den svenske avisen historien om den norsk-svenske islamisten. I september skal 29-åringen ha tatt med seg kona og fire barn til Syria for å kjempe med IS-terroristene.

– Det er uansvarlig. Hvordan kan man ta seg fire små barn og flytte til krigsrammede Syria? sa en av 29-åringens slektninger.

Skråmo konverterte til islam i 2005. Da hadde han akkurat fullført kokkeutdannelse i Göteborg. Kort tid etter konverteringen, reiste han til Egypt, hvor han skal ha lært seg arabisk og lest islam.

Han skal ha blitt mer og mer radikal. De siste årene har 29-åringen reist rundt til flere land og undervist i ekstrem-islam, også i Norge, ifølge Expressen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder