SIKTET: Ariel Henry ble utpekt av president Jovenel Moïse som ny statsminister i Haiti kun dager før presidenten ble drept. Nå er statsministeren siktet i sammenheng med drapet.

Haitis regjeringsadvokat: Vil sikte statsministeren for presidentdrap

Telefonsamtaler med hovedmistenkte i drapet på president Jovenel Moïse, danner grunnlag for mistanke mot Haitis sittende statsminister Ariel Henry.

Av 

Håkon Kvam Lyngstad

NTB

Publisert:

Ifølge blant annet AFP, vil regjeringsadvokaten i Haiti sikte statsminister Ariel Henry i sammenheng med drapet på president Jovenel Moïse den 7. juli i år.

Den haitiske presidenten Jovenel Moïse ble skutt i et angrep mot hans private bolig natt til 7. juli. Et døgn senere var fire personer skutt og to pågrepet i saken.

Nyhetsbyrået EFE skriver at 44 personer så langt er pågrepet i sammenheng med drapet. De aller fleste av disse er utenlandske statsborgere – 18 av dem er colombianere som er anklaget for å være del av kommandotroppen som skjøt og drepte presidenten.

I tillegg er tolv politifolk i tjeneste som presidentens sikkerhetsvakter på drapsnatten pågrepet. Dette fordi de ikke grep inn da angrepet skjedde.

Telefonsamtaler til hovedmistenkte

Meldingen kommer fire dager etter at regjeringsadvokat Bed-Ford Claude fredag møtte statsminister Henry for å kartlegge hvorfor han snakket med en av de hovedmistenkte i drapssaken, samme kveld som han ble drept.

Ifølge landets største avis, Le Nouvelliste, skyldes mistanken blant annet disse telefonsamtalene. Avisen skriver også at regjeringsadvokaten krever at Henry ikke får forlate haitisk jord, på grunn av «alvorlighetsgraden i det som har kommet frem».

– Det er nok kompromitterende momenter til å sikte Henry og be direkte om en tiltale mot han, sier Claude i et brev ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

De to telefonsamtalene skal ifølge regjeringsadvokaten ha skjedd klokken 4.03 og 4.20 på natten, samtidig som den hovedmistenkte var i nærheten av presidentens hjem.

Fikk sparken

Regjeringsadvokaten Bed-Ford Claude har selv blitt utsatt for trusler de siste dagene, melder AP.

Truslene har ifølge landets justisminister Rockfeller Vincent vært «viktige og forstyrrende», og ministeren har derfor beordret landets politisjef om å øke sikkerheten rundt regjeringsadvokat Claude.

Ifølge BBC har statsminister Henry tidligere hevdet tatt en av de hovedmistenkte, Joseph Felix Badio, i forsvar. Badio har tidligere jobbet for justisdepartementet, og Henry mente mannen ikke hadde midlene til å gjennomføre et slikt attentat.

Bare timer etter at Claude ba om at Henry må siktes for drapet på presidenten, sparket statsminister Ariel Henry riksadvokat Claude.

– Jeg har gleden av å informere deg om at det er besluttet å avskjedige deg, heter det i en offisiell uttalelse fra Henry.

Tidligere tirsdag ba Claude om et møte med Henry for å få statsministeren til å forklare seg om hvorfor en av de hovedmistenkte for drapet hadde ringt til Henry to ganger kun få timer etter drapet.

Publisert:

Mer om

Haiti

Flere artikler

 1. Haitis nye statsminister tatt i ed

 2. Begravelsen til Haitis president preget av uro

 3. Jordskjelvet på Haiti: – Det var ikke nok leger. Nå er hun død

 4. Nær 1300 døde etter jordskjelvet i Haiti

 5. Dødstallene stiger: – Gatene fylles av skrik

Fra andre aviser

 1. Verden har forsøkt å redde Haiti, og mislyktes gang på gang. Nå ber befolkningen stormaktene om å holde seg unna.

  Aftenposten
 2. Aftenposten mener: Haiti må stole på seg selv

  Aftenposten
 3. Mange døde og store ødelegger etter jordskjelv nær Haiti

  Aftenposten
 4. Tiden renner ut for å finne overlevende etter jordskjelvet i Haiti

  Bergens Tidende
 5. Under broen mellom USA og Mexico bor 12.000 flyktninger. Mange flere er på vei.

  Aftenposten
 6. Minst 304 døde hittil etter jordskjelv i Haiti

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no