ASSAD: Syrias president Bashar al-Assad, her fra et møte i Tehran februar 2019. Foto: SalamPix/ABACA / ABACA

Assad advarer Tyrkia: Vil svare med «alle legitime midler»

Syria kommer til å imøtegå Tyrkias militære intervensjon med «alle legitime midler», advarer president Bashar al-Assad.

 • NTB
 • Oda Ording

Presidenten kom torsdag med sin første offentlige uttalelse siden Tyrkia innledet militæroffensiven mot de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria 9. oktober, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi kommer til å svare på det og konfrontere det, i alle sine former, overalt i Syria, ved å bruke de legitime midlene vi har til vår rådighet, sa Assad til Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver Faleh al-Fayad.

Uttalelsen kommer fire dager etter at Assad-regimet inngikk en avtale med den kurdiske SDF-militsen, om å utplassere syriske militærstyrker ved grensen mot Tyrkia.

Russland, som står på Assads side i krigen, sendte også forsterkninger til regionen og overtok amerikanernes militærbase i byen Manbij. Russiske myndigheter har sagt at de ikke vil tillate militære sammenstøt mellom syriske regjeringssoldater og styrker fra NATO-landet Tyrkia.

les også

Erdogan og Putin avgjør kurdernes skjebne

les også

Syria: – Assad kan gjøre fangeleirene permanente

SOHR: 300.000 på flukt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har så langt nektet å gi etter for presset fra blant andre USA, EU og Den arabiske liga om å stanse den pågående militæroffensiven i Syria, og torsdag fortsatte kampene for niende dag på rad.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) anslår nå at 300.000 er drevet på flukt siden angrepene startet – 110.000 mer enn det FN anslo tidligere denne uken. Internasjonale hjelpeorganisasjoner slår alarm om den humanitære situasjonen for menneskene på flukt, som mangler mat og vann.

les også

Angrepet av Tyrkia: Slik var familienes desperate flukt

Karl Schembri, talsmann for Flyktninghjelpen, sier at volden gjør det vanskelig å nå fram til hundretusener av mennesker som er avhengig av hjelp.

– Det er blitt usikkert for hjelpearbeidere å utføre mye av det daglige arbeidet, og det har ført til at flere leirer for internt fordrevne er utenfor rekkevidde for hjelpeorganisasjonene, sier han.

Syrisk-kurdiske myndigheter har bedt om en humanitær korridor ut av byen slik at sivile kan evakueres. Anmodningen kommer etter at tyrkisk-allierte syriske opprørere angrep en helseinstitusjon i byen Ras al Ain, noe som har ført til at verken pasienter eller ansatte kan forlate bygningen.

les også

Trump truer med å ødelegge Tyrkias økonomi: Vil ha øyeblikkelig våpenhvile

ANKARA: USAs visepresident Mike Pence møter torsdag Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: MURAT KULA/PRESIDENTIAL PRESS OF / X80001

Pence i møte med Erdogan

USAs visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo møtte torsdag den tyrkiske presidenten i Ankara, i et forsøk på å overtale ham til å stanse militæroffensiven.

Etter møtene var det ingen umiddelbare tegn på at USAs press hadde fått Erdogan til å gå med på våpenhvile i kampen mot kurdisk milits nordøst i Syria, og det forelå ingen umiddelbare uttalelser. Det var ventet at amerikanerne ville advare Erdogan om at han vil bli møtt med flere økonomiske sanksjoner enn tiltakene som ble kunngjort tidligere i uken, dersom han ikke stanser offensiven mot kurderne som har kjempet ved USAs side mot IS.

I forkant av møtet hevdet myndighetsansatte overfor Reuters at forsøket på å overtale Erdogan er forgjeves.

I tillegg sier en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået at brevet sendt fra den amerikanske presidenten Donald Trump til Erdogan, der han blant annet ber presidenten om ikke å være tåpelig, ikke ble tatt på alvor. Til BBC sier kilder nær Erdogan at brevet gikk rett i søpla.

– Det er klart at Tyrkia ikke vil ha en terrororganisasjon langs sine grenser, og offensiven vil ikke stoppe på grunn av reaksjonene som har kommet, sier den ikke navngitte kilden til Reuters.

Samtidig har Det hvite hus varslet at USA forbereder seg på å innføre nye sanksjoner.

– Vi vil ta i bruk sanksjoner, og vi vil muligens ta i bruk flere sanksjoner for å få kontroll på Tyrkia, sa økonomisk rådgiver Larry Kudlow i Det hvite hus i et intervju med CNBC.

Les også

 1. Tyrkia hevder å ha «nøytralisert» 637 kurdiske militssoldater i Syria

  637 «terrorister» er drept, tatt til fange eller har overgitt seg som følge av Tyrkias militæroffensiv mot kurdisk…

Mer om

 1. Syriakrigen
 2. Tyrkia
 3. Syria
 4. USA
 5. Flyktninghjelpen
 6. Det hvite hus
 7. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Pence: USA og Tyrkia er enige om våpenstillstand

 2. Vil møte Pence likevel

 3. Ekspert: Derfor frykter han ikke sanksjoner

 4. Tyrkia: Avanserer i Nord-Syria

 5. Erdogan og Putin etter møte: YPG-militsen trekker seg ut

Fra andre aviser

 1. Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan

  Aftenposten
 2. Stor sannsynlighet for at russere, syrere og kurdere vil bruke pausen til å omgruppere

  Aftenposten
 3. «En stor dag for sivilisasjonen», sa Trump. Men ingen andre er overbevist av avtalen.

  Aftenposten
 4. Russland og Tyrkia anklager hverandre for løftebrudd i Syria

  Bergens Tidende
 5. Erdogans kinderegg

  Bergens Tidende
 6. Trump distanserer seg fra Syria-krigen – Tyrkia fortsetter angrepene

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no