STOR MOTSTAND: Fredag arrangerte flere mødre en støttemarkering for de protesterende studentene i Hongkong.

STOR MOTSTAND: Fredag arrangerte flere mødre en støttemarkering for de protesterende studentene i Hongkong. Foto: Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN

Hongkongs leder Carrie Lam: Utleveringsloven er død

Tidlig tirsdag morgen sier Hongkongs leder Carrie Lam at lovforslaget som ville muliggjort utlevering av etterlyste lovbrytere til Kina, og som har skapt store protester, er død.

Hun beskriver også myndighetenes arbeid med å få gjennom avtalen som totalt mislykket, ifølge Reuters.

Lovforslaget ble utsatt som følge av massedemonstrasjonene i storbyen, men demonstrantene har sagt at de vil fortsette å protestere til lovforslaget formelt er trukket tilbake.

– Det er fortsatt mange som tviler på regjeringens oppriktighet og som frykter at regjeringen vil starte prosessen igjen. Jeg kan slå fast her og nå at det ikke finnes slike planer, sa Lam tirsdag.

Bakgrunn: Derfor demonstrerer de i Hongkong

En av aktivistene, Joshua Wong, som i 2014 ledet studentprotestene i Hongkong, og som ble løslatt før tiden i juni i år, skriver på Twitter at han er lei av Carrie Lams lek med ord. Han påpeker at hun ikke formelt har trukket loven tilbake.

– Hun sier at loven er død. Det er en ny latterlig løgn til folket og de internasjonale mediene, skriver han:

Lams bruk av ordet «død» for å beskrive lovforslaget, imponerte heller ikke talskvinne Bonnie Leung for protestbevegelsen Civil Human Rights Front, som er en av organisatorene bak de nylige demonstrasjonene i Hong Kong.

Leung sa: «Vi kan ikke finne ordet «død» i noen av lovene i Hong Kong», skriver Straits Times.

Har fem krav

Leung sier at gruppen vil fortsette å avholde demonstrasjoner og protester om ikke Lam og hennes regjering innfrir deres krav.

Demonstrantene krever ifølge Bloomberg en fullstendig tilbaketrekking av utleveringsloven, en tilbaketrekking av uttalelsen som omtaler demonstrasjonene som opptøyer, at alle pågrepne demonstranter blir løslatt, en uavhengig granskning av politiets handlinger under demonstrasjonene og at Carrie Lam trekker seg som leder for Hongkong.

Store demonstrasjoner

De siste ukene har nærmere to millioner mennesker deltatt i demonstrasjoner mot regimet, som de mener er for lojale mot det kinesiske lederskapet i Beijing.

Mandag i forrige uke brøt demonstranter seg inn i parlamentet, men skal ha blitt fjernet av politiet i en rask og voldsom aksjon. Totalt 54 mennesker ble fraktet til sykehus.

LEGGER AVTALEN DØD: Hongkongs øverste leder Carrie Lam holdt tirsdag morgen en pressekonferanse. Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

I tillegg til å kreve at utleveringsavtalen stoppes, har demonstrantene krevd at Carrie Lam går av.

Den nye loven skulle gjøre det mulig å utlevere mistenkte i straffesaker til Kina. Demonstrantene har sagt at de frykter at dette skal føre til utlevering av politiske aktivister og at Beijings meningsmotstandere kan bli levert til et lukket kinesisk rettsvesen.

Hongkong er en del av Kina, men har stor grad av selvstyre og et eget rettsvesen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder