UT MOT WHO – IGJEN: Donald Trump anklaget mandag kveld Verdens helseorganisasjon for å være en marionett for Kina. Foto: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Trump truer med permanent stans i WHO-støtten

I et brev sendt til WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, sier Donald Trump at USA vil gjøre pengestansen permanent dersom organisasjonen ikke forplikter seg til «substansielle forbedringer» i løpet av de neste 30 dagene.

  • Ingrid Hovda Storaas

Den eneste veien videre, skriver Trump, er dersom Verdens helseorganisasjon (WHO) kan «demonstrere uavhengighet fra Kina».

Dersom de ikke ser tegn til bedring i løpet av de neste 30 dagene, vil USA også revurdere sitt medlemskap i organisasjonen, skriver presidenten i det fire sider lange brevet der han kommer med svært sterk kritikk av mottager Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Brevet er publisert på Trumps Twitter-profil tidlig tirsdag morgen norsk tid.

– Dette er brevet jeg har sendt til Dr. Tedros. Det er selvforklarende, skriver han.

USAs president har flere ganger sagt at WHOs håndtering av pandemien har ført til at tusenvis av liv har gått tapt. Han anklager dem blant annet for å hjelpe Kina med å dekke over spredningen av viruset. 14. april kunngjorde Trump at den amerikanske støtten til Verdens helseorganisasjon ville stanses midlertidig, mens USA gransket deres håndtering av coronapandemien.

Bakgrunn: Donald Trump stanser støtten til WHO

Nå skal denne granskingen være ferdig, og Trump skriver at den har bekreftet flere av hans «alvorlige antagelser». Han anklager WHO-sjefen for å ha utvist svært dårlig ledelse under coronapandemien.

– Det er tydelig at de gjentatte feilstegene fra deg og din organisasjon når det kommer til å håndtere denne krisen har kostet verden ekstremt mye. Den eneste veien videre for Verdens helseorganisasjon, er dersom den kan demonstrere uavhengighet fra Kina, skriver Trump.

Bakgrunn: Donald Trump stanser støtten til WHO

– Det er min plikt som USAs president å informere deg om at jeg vil gjøre den midlertidige stansen i pengestøtten til WHO permanent dersom organisasjonen ikke forplikter seg til substansielle forbedringer innen de neste 30 dagene. USA vil da også revurdere vårt medlemskap i organisasjonen, skriver Trump i brevet.

Nyheten om at Trump stanset støtten til Verdens helseorganisasjon midt i en global pandemi, ble møtt med kraftig kritikk fra flere hold.

– Vi er lei oss for beslutningen til presidenten om å stanse pengestøtten til organisasjonen, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus etterpå.

Organisasjonen har nektet for anklagene om at de har hjulpet Kina med å dekke over informasjon om coronaviruset.

les også

Internasjonal koalisjon ber om uavhengig utredning av responsen på coronapandemien

Tidligere WHO-sjef Gro Harlem Brundtland gikk blant annet ut mot pengestansen, og sa at «det siste vi trenger er å angripe WHO».

– WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående coronakrisen, sa hun i en uttalelse til NTB.

USAs største legeforening American Medical Association kalte pengestansen farlig.

– Å stanse støtten til WHO midt under den verste folkehelsekrisen på et århundre, er et farlig steg i gal retning. Det vil ikke gjøre det lettere å bekjempe covid-19, skrev foreningens president Patrice A. Harris i en uttalelse.

Mer om

  1. Trump
  2. Coronaviruset
  3. WHO

Flere artikler

  1. Donald Trump i brev til WHO-sjefen: Burde gjort som Gro Harlem Brundtland

  2. WHO-direktøren svarer på Trumps pengestans: – Vi er lei oss for beslutningen

  3. Gro Harlem Brundtland ut mot Donald Trumps WHO-kutt

  4. Legeforening om Trumps WHO-kutt: – En farlig beslutning

  5. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder