MÅ VENTE: Nyfødte på Hotel Venice i Kiev får tilsyn av sykepleiere. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS

Surrogatibabyer strandet på grunn av coronarestriksjoner

Bare på ett klinikkhotell i Kiev, ligger 51 nyfødte babyer født av surrogatmødre og venter på å bli hentet av foreldre fra USA og Europa.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over 128 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det er Reuters som omtaler hotellet som tilhører en ukrainsk klinikk i Kiev som blant annet tilbyr eggdonasjon og surrogati. Nyhetsbyrået har vært på hotellet og avbildet rader med små senger med babyer som venter på foreldre.

les også

TV 2-profil coronafast på ubestemt tid i USA med nyfødt baby

Ukraina innførte innreiseforbud for utlendinger i mars, og man kan kun reise inn om landet har fått en henvendelse fra de aktuelle statsborgernes ambassader.

Rafa Aires fra Spania klarte å komme seg inn i Ukraine før innreiseforbudet trådte i kraft. Han er der derfor med datteren Marta som er født av en surrogatmor, mens kona Maria venter på å møte datteren. Hun kunne ikke reise tidligere på grunn av jobb.

HAR MØTT DATTEREN: Spanske Rafa Aires får besøke datteren Marta på klinikkhotellet. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS

– Hver dag snakker jeg med kona en time eller halvannen for at hun skal få se babyen. Det er veldig vanskelig, sier han til Reuters.

Hotellet tilhører klinikken BioTexCom som har lagt ut video av babyene, angivelig med et ønske om å fange offentlighetens oppmerksomhet og påvirke regjeringen til handling.

les også

Tillater eggdonasjon i Norge

– Alle barna får mat og har nok ansatte til å ta seg av dem, men det finnes ingen erstatning for foreldre-omsorg, sier klinikkens advokat Denis Herman og legger til:

– Vi forsøker å sende bilder av barna til foreldrene, vi prøver å ha møter over telefonen, men dette kan ikke erstatte direkte kommunikasjon.

UTEN FORELDRE: En sykepleier med en nyfødt baby på Hotel Venice i Kiev 14. mai. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS

Menneskerettighetsombudsmann for det ukrainske parlamentet, Lyudmyla Denisova, har uttalt at videoen viser at Ukraina har en «massiv og altomfattende» surrogatiindustri der babyer blir markedsført som «høykvalitetsprodukter». Hun har foreslått at man vurderer å endre loven slik at kun ukrainske foreldre får lov å benytte seg av surrogatitilbudet.

– Vi var forberedt på den negative reaksjonen. Siden foreldrene må i karantene i 14 dager, ønsket jeg å sette fortgang i prosessen, sier klinikkens grunnlegger Albert Tochilovsky.

STRANDET: Over 50 barn skal vente på å bli hentet av sine foreldre. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS

Ifølge Reuters får surrogatmødre mellom 15.000 og 17.000 dollar av firmaet, altså mellom 153.000 og 174.000 norske kroner i dagens kurs. På hjemmesiden deres står det at en standard surrogatipakke med ventetid på opptil ett år koster 39.900 euro, mens VIP-pakken med ventetid på opptil fire måneder koster 64.900 euro, henholdsvis 440.000 og 716.000 kroner.

les også

Jens Christian Nørve er blitt pappa: – Vi skalv og smilte

Klinikken oppgir å ha kunder fra hele verden, blant annet USA, Kina, Storbritannia og Sverige. Så langt har foreldrene til bare 16 av barna kunnet reise til Ukraina.

Surrogati er ikke tillat i Norge, men tre stortingspartier har varslet at det til sommeren vil bli endringer i bioteknologiloven som åpner for eggdonasjon.

Se Harald Rønneberg fortelle om hvorfor de valgte surrogati:

Norske fødsler på vent

VG har vært i kontakt med firmaet Tammuz Nordic Surrogacy, et underselskap av israelske Tammuz, som flere nordmenn som ønsker å bli foreldre bruker. Den svenske grunnleggeren Eduardo Afonso forteller at de sørget for at tre nye norske medborgere kom til verden i månedsskiftet april/mai - med foreldrene på plass. Han oppgir ikke hvor.

– Vi reagerte raskt og passet på at dem som ventet på en fødsel reiste til stedet der fødselen skulle finne sted. Fram til høsten har vi rundt ti norske fødsler, skriver han i en e-post.

– Pandemiens effekt er mildt sagt forferdelig for veldig mange mennesker verden rundt. Vår prioritet akkurat nå er at ingen fødsel skal skje uten at minst én av foreldrene er på plass. Det jobber vi med på ulike måter, blant annet gjennom dialog med de ulike landenes myndigheter, fortsetter han.

– Pandemien har skapt en uforutsett situasjon for mange norske borgere på reise eller opphold i utlandet, og mange har måttet endre sine planer. Utenriksdepartementet og norske utenriksstasjoner gir konsulær bistand mange nordmenn i utlandet. De sakene vi kjenner til der norske borgere i utlandet har benyttet seg av surrogati er de som har tatt kontakt med våre ambassader. Dette gjelder et begrenset antall pågående saker, skriver kommunikasjonsrådgiver Wera Helstrøm i UD i en e-post til VG.

VG har fredag via e-post kontaktet klinikken i Ukraina og Rettsmedisinsk institutt (ved UiO) som behandler DNA-prøvene for surrogat-barn av norske foreldre. Klinikken og UiO har så langt ikke besvart henvendelsene.

Les også

 1. Hun adopterte bort ett av sine tre barn

  25 år gammel ble Mannah Guldager trebarnsmor. Så valgte hun å adoptere bort den yngste sønnen da han var åtte måneder.
  Pluss content
 2. Hege og Glenn har drømt om barn i seks år

  Ingen fortalte dem at de kanskje aldri vil oppleve å bli foreldre. Nå forteller Hege og Glenn – og to andre kvinner – om…
  Pluss content
 3. Jens Christian Nørve: – Synd at pappa ikke får møte datteren vår

  Jens Christian Nørve kan nesten ikke vente til han får se datteren sin for første gang om noen uker.
  Pluss content
 4. Knut og Kjartan hadde alltid ønsket seg barn

  Pluss content
 5. Varsler store endringer i bioteknologiloven

  Regjeringspartiene har blitt enige om å endre den 15 år gamle bioteknologiloven.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Ukraina
 3. Surrogati
 4. Eggdonasjon

Flere artikler

 1. Den norske eggerøren

 2. Natalyas (43) far døde under corona – fortviler over at moren ikke får besøke henne i Norge

 3. Jeg er gravid med en annen kvinnes egg

 4. Pluss content

  Igangsatte fødsler: – Han kom med hodet på tvers, med nesen opp i taket

 5. Pluss content

  Benedicte (28): Slik er det å føde på isolat

Fra andre aviser

 1. På rekke og rad ligger de. Foreldrene sliter med å få hentet surrogatbarn i Ukraina.

  Aftenposten
 2. Seks norske par skulle hente surrogatbabyene sine i USA. Så havnet de i en skikkelig knipe.

  Aftenposten
 3. Hun var 47 år og ville ha flere barn, men ble ikke gravid. Løsningen hun valgte, er ikke tillatt i Norge.

  Aftenposten
 4. For syv måneder siden fødte Silvia datteren Tilla Marie. De deler ikke et eneste gen.

  Bergens Tidende
 5. Det er trygt å føde på norske fødeavdelinger. Også under koronapandemien.

  Aftenposten
 6. Ida Marie (23) fra Vennesla: Får ikke forlo­veden til Norge fordi hun er norsk

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no