SORT HULL: Illustrasjonen viser ifølge NASA ringen med stjerner som sirkler rundt det sorte hullet Sagittarius A. Foto: Chandra X-ray Observatory Center / Chandra X-ray Observatory

Sort hull i Melkeveien har stor appetitt

Forskere har oppdaget at et sort hull i vår egen galakse, Melkeveien, har begynt å sluke mer og mer av materialet rundt seg.

NTB-Ritzau

Det er det store sorte hullet Sagittarius A som forskere nå har oppdaget at har en oppsiktsvekkende appetitt, går det fram av en undersøkelse offentliggjort i Astrophysical Journal.

les også

Ny planet oppdaget i Melkeveien

– Vi har ikke sett noe lignende i løpet av de 24 årene vi har undersøkt det supermassive sorte hullet, sier professor i fysikk Andrea Ghez ved University of California til The Guardian.

– Normalt er det ganske stille, som et sort hull på diett. Nå aner vi ikke hva dette festmåltidet skyldes, sier hun videre.

Sorte hull består av så tett komprimert masse at tyngdekraften rundt blir ganske så voldsom. Selv ikke lyset slipper unna kreftene og kommer masse i nærheten blir den sugd inn i hullet. Sagittarius A ligger heldigvis hele 26.000 lysår fra Jorden, så det er ingen fare for å bli sugd opp som en del av det nye måltidet.

les også

Mulig beboelig planet oppdaget i nytt solsystem

Sorte hull er fremdeles blant noen av universets mest spesielle objekter. Sagittarius A er blitt undersøkt teleskoper på Hawaii og i Chile og i alt 13.000 observasjoner er registrert siden 2003. Det var 13. mai i år man først oppdaget et underlig mønster ved det som kalles begivenhetshorisonten ved det sorte hullet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder