Sudanske demonstranter protesterte torsdag mot at flere demonstranter ble drept tidligere denne uka. Lørdag ble de militære og protestlederne enige om en grunnlovserklæring.

Sudanske demonstranter protesterte torsdag mot at flere demonstranter ble drept tidligere denne uka. Lørdag ble de militære og protestlederne enige om en grunnlovserklæring. Foto: AP / NTB scanpix

Stor feiring i Sudan etter enighet om ny grunnlovsavtale

Sudanere feirer i Khartoums gater etter at generaler og protestledere ble enige om en grunnlovserklæring som setter rammer for maktdelingen de neste tre årene.

NTB-AFP-DPA

Partene ble i forrige måned enige om en tre år lang overgangsperiode der generalene og opposisjonen deler på makten. Erklæringen som kom på plass fredag, inneholder vilkårene for maktdelingen.

Blant annet er det bestemt at overgangsregjeringen skal bestå av seks sivile politikere og fem generaler.

– Sivilt, sivilt, ropte demonstranter som lørdag feiret i sentrum av hovedstaden. Flere veivet med sudanske flagg.

Det skal holdes en formell signeringsseremoni ved et senere tidspunkt, og de to partene må også diskutere flere detaljer, ifølge Mohamed ElHacen Lebatt, som er oppnevnt som megler av Den afrikanske union (AU).

Avtalen vil forhåpentligvis få slutt på maktkampen mellom militærjuntaen og demonstrantene.

Flere drept denne uken

Så sent som torsdag ble fire mennesker drept i nye protester i byen Omdurman, og tidligere i uken ble fem skoleelever drept under en demonstrasjon mot mat- og drivstoffmangel i byen El-Obeid.

les også

Sikkerhetsstyrker angriper demonstranter i Khartoum

Samahir ElMubarak løp for livet da militærets utsendte militser drepte folk rundt henne den 3. juni. I en rekke videoklipp til VG forteller hun hvorfor Sudans unge ikke vil la seg skremme.

les også

Hun overlevde Sudan-massakren. Nå vil hun at verden skal få vite alt

Den nye avtalen er inngått etter langvarige forhandlinger mellom det styrende militærrådet og lederne for protestbevegelsen som presset militæret til å avsette diktatoren Omar al-Bashir i april.

les også

Norsk Sudan-ekspert: – Det ser veldig dystert ut

Etter kunngjøringen brøt det ut jubel blant journalistene og i menneskemengden som ventet utenfor. Generalene forlot straks rommet, mens protestlederne ble igjen for å svare på spørsmål.

Vanskelige saker

Protestlederen Ibrahim al-Amin sa at de var blitt enige om vanskelige temaer som har å gjøre med sikkerhet, rettsvesenets uavhengighet og hvem som skal ha myndighet over hva.

Han sa også at den paramilitære Rapid Support Force (RSF) nå skal rapportere til sjefen for de væpnede styrkene. Protestbevegelsen har lenge beskyldt RSF-militsen for de blodige aksjonene mot demonstrasjonene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder