Trump-forsvarer: – Slik som krig, er riksrett et helvete

En av Donald Trumps forsvarere, som var den sentrale etterforskeren i riksrettssaken mot daværende president Bill Clinton på 1990-tallet, mener det er en overdreven bruk av riksrett blant USAs politikere.

 • Stian Eisenträger

Like etter klokken 19 norsk tid fortsatte riksrettssaken mot president Donald Trump i Senatet. Senatsleder Mitch McConnell startet rettsmøtet med å gratulere høyesterettsjustitiarius John Roberts med fødselsdagen.

– Jeg er sikker på at dette er akkurat hvordan du planla å feire dagen, spøkte McConnell.

– Tusen takk for de gode ønskene, og takk til dere alle senatorer for å ikke stemme over dette, svarte Roberts i en spøkefull tone.

Bakgrunn: Nytt drama etter bok-bombe

Deretter fortsatte Trumps forsvarere med åpningsinnlegget som de startet med lørdag. Det hvite hus juridiske rådgiver Pat Cipollone mener de vil være i mål før den tildelte tiden på 24 timer, fordelt over tre dager, er oppbrukt.

– Vi forholder oss til skriftlig bevis, vi forholder oss til offentlig tilgjengelig informasjon. Vi forholder oss ikke til spekulasjoner, påstander som ikke er basert på bevisverdi overhodet, sier Jay Sekulow fra Trumps forsvarerteam.

VG-kommentator: Kan føre til at Trumps forsvar faller sammen

FORSVARER-TEAM: Jay Sekulow (t.v.) og Pat Cipollone ankommer riksrettssaken mot president Trump i Washington mandag. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Sekulow sier teamet vil starte med å legge frem en oversikt over «historiske og konstitusjonelle problemer ved riksrettssaker».

Han beskylder videre demokratene for å ha forsøkt å svekke presidentens evne til å regjere over de siste tre årene.

Dette er de sentrale aktørene:

Clinton-anklager vekker oppsikt

En av president Donald Trumps forsvarere hevdet mandag at USA er inne i «riksrettens tid» og at det er en overdreven bruk av riksrett blant USAs politikere.

Uttalelsen til Ken Starr vekker oppsikt ettersom han var den sentrale etterforskeren i riksrettssaken mot daværende president Bill Clinton på slutten av 1990-tallet.

– Å stille en president for riksrett er blitt et våpen som man bruker mot sine politiske motstandere, sa Starr.

For å underbygge argumentet om at riksrett blir brukt for ofte, viste Starr til at det kun var én riksrettssak i de to første århundrene av USAs historie.

Starr sier i sitt innlegg at «slik som krig, er riksrett et helvete. Eller, i det minste, riksrett mot en president er et helvete».

TRUMP-FORSVARER: Kenneth Starr, som er kjent for å ha ledet riksrettssaken mot president Bill Clinton, talte i Senatet mandag. Foto: Senate Television via AP

Han gikk videre til å sammenligne en riksrettssak mot en president som en «innbyrdes krig».

– De av oss som opplevde riksrettssaken mot Clinton, inkludert medlemmer av denne institusjonen, forstår godt at en riksrettssak mot en president er ensbetydende med borgerkrig, men heldigvis beskyttet av vårt første grunnlovstillegg, en krig med ord og en krig med idéer. Men den er fylt med bitterhet og den splitter landet som ingenting annet. De av oss som opplevde Clinton-rettssaken forstår det på en dyp og personlig måte, sier Starr.

Han gjennomgikk tiltalepunktene i sakene mot Clinton og Nixon, og argumenterte videre at det ikke er begått forbrytelser i Trumps tilfelle - noe som undergraver riksrett.

En riksrettsanklage må nødvendigvis ikke være tatt ut på grunnlag av en lovhjemlet forbrytelse, ifølge CNNs juridiske analytiker Elie Honig: President Andrew Johnson ble stilt for riksrett for å ha sparket en krigsminister - noe som absolutt ikke er en forbrytelse. Utkastet til riksrettstiltale mot Nixon inkluderte maktmisbruk og misbruk av embete, mens et av tiltalepunktene mot Clinton var relatert til maktbisbruk for ikke-kriminell oppførsel.

Bok-lekkasje

Demokratene krever at John Bolton får vitne i riksrettssaken. I en ny bok ser Bolton ut til å undergrave et av forsvarernes nøkkelargumenter i riksrettssaken.

President Donald Trump fortalte Bolton at militærhjelp til Ukraina kun ville komme i bytte mot etterforskning av Joe Biden, ifølge et utkast av Boltons kommende bok, som The New York Times har fått tilgang til.

Trump-forsvarer til VG: Derfor er det ikke behov for vitner

Samtalen skal ha funnet sted da Bolton var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. Boltons påstand står i skarp kontrast til hva Trumps forsvarere har forklart under riksrettssaken.

De har hevdet at tilbakeholdingen av bistand til Ukraina ikke har noe å gjøre med Trumps forespørsler om etterforskning av tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter, som jobbet for et ukrainsk energiselskap mens faren var i embetet.

les også

New York Times: Bolton motsier Trumps forsvar i upublisert bokutkast

Slakter lekkasjen

I forkant av mandagens møte i riksrettssaken, sendte Republican National Committee (RNC) ut en e-post hvor de slår hardt tilbake mot lekkasjene fra Boltons bok-manus, og hevder at boken ikke gjøre noe for å endre nøkkelfaktaene i saken:

I alle de fem møtene mellom Trump og hans team med Ukrainas president, var det ingen diskusjoner eller beviser som kobler militær assistanse og politiske etterforskninger, hevder republikanernes Mark Meadows.

RNC mener det er grelle problemer med New York Times’ (NYT) artikkel om det lekkede manuskriptet: «Ikke bare unngår artikkelen direkte sitater fra Boltons manuskript, men det siterer ingen navngitte kilder. NYT valgte å publisere artikkelen uten ansvarlighet for kildene som skaffet til veie informasjonen», heter det i e-posten.

«Så beleilig at denne lekkede informasjonen tilfeldigvis ble sluppet på samme tidspunkt som det ble mulig å forhåndsbestille boken på Amazon. For en vits» skriver RNC.

Boltons bok «The Room Where It Happened; A White House Memoir» blir utgitt 17. mars, lenge etter at riksrettssaken er avsluttet.

John Bolton avviser kategorisk at han og hans forleggere har koordinert noen lekkasje av informasjon om boken.

– Enhver påstand om det motsatte er en ubegrunnet spekulasjon, sier direktøren for Boltons politiske handlingskomité, Sarah Tinsley i en uttalelse.

KREVER VITNE: Adam Schiff sier han er glad for at enkelte republikanere sier de vil høre vitnemålet til den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton. Foto: MANDEL NGAN / AFP

– Meningsfull rettssak

Anklagerne, som består av syv demokrater fra Representantenes hus under ledelse av Adam Schiff, har ønsket å føre vitner i riksrettssaken, men det har Senatet, der Republikanerne har flertall, bastant avvist.

Schiff sier han er glad for at enkelte republikanere sier de vil høre vitnemålet til den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton.

– Nyhetene de siste 24 timer om at John Bolton ikke bare er beredt til å vitne, men basert på bok-manuskriptet hans, at vitnemålet ville inkludere en direkte samtale med presidenten hvor han gjør det klart at han gjorde militær assistanse avhengig av en politisk etterforskning eller materiale han ønsket fra Ukraina, gjør det klart hvorfor du ikke kan ha en meningsfull rettssak uten vitner og du kan særlig ikke ha en uten John Bolton, sier Schiff før riksrettssaken fortsetter mandag, ifølge CNN.

les også

Jusprofessor til VG: Aldri ført en riksrettssak uten vitner

– Ønsker vitner

Det trengs i alt fire republikanere sammen med alle demokratenes senatorer for å sørge for at det blir ført vitner.

Republikaneren Mitt Romney er den som klarest har signalisert at han kan komme til å stemme for at det skal føres vitner.

– Det er økende sannsynlighet for at det vil bli ført vitner, sier Romney til NBC News mandag.

Også de republikanske senatorene Susan Collins, Lisa Murkowski og Lamar Alexander har åpnet for, eller ikke avvist, å føre vitner.

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Riksrett
 3. Ukraina
 4. Donald Trump
 5. Joe Biden
 6. Etterforskning
 7. New York Times

Flere artikler

 1. Spenner ben for Trump

 2. Riksrettssaken: Nekter å lese opp spørsmål som navngir Ukraina-varsler

 3. Riksrettsgrunnlag gjort kjent: Trump truer sikkerhet og demokrati

 4. New York Times: Bolton motsier Trumps forsvar i upublisert bokutkast

 5. Riksrettssakens aktorat offentliggjort

Fra andre aviser

 1. Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne

  Bergens Tidende
 2. Riksrettssaken mot Trump

  Fædrelandsvennen
 3. 51 senatorer stanset forsøk på å kalle inn vitner riksrettssaken

  Bergens Tidende
 4. Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump

  Bergens Tidende
 5. Turbostrategien vekker sterke reaksjoner. Trump kan bli frikjent allerede i slutten av neste uke.

  Aftenposten
 6. Trump mot seier i riksrettssaken

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder