TOK TIL TÅRENE: Den demokratiske representanten Ilhan Omar snakket forrige uke om Trump-administrasjonens politikk overfor muslimer. Foto: Reuters

Ilhan Omar: – Fått flere drapstrusler etter Trumps Tweet

Kongressrepresentant Ilhan Omar sier hun har fått flere drapstrusler etter en Twittermelding fra Donald Trump som antyder at hun tar lett på 11.september-angrepene.

  • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over ett år gammel

Fredag skrev USAs president Donald Trump meldingen «Vi vil aldri glemme» på Twitter, sammen med en video som blant annet viser utdrag av en tale holdt av den demokratiske kongressrepresentanten Ilhan Omar, sammen med klipp fra terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

les også

Hijab og urfolk: Derfor er den nye kongressen historisk

Videoen er redigert på en måte som kan antyde at Omar tar lett på angrepene.

– Siden presidentens tweet har jeg opplevd et økende antall drapstrusler mot meg. Mange av dem refererer direkte til presidentens video, sier Omar i en uttalelse gjengitt i CNN.

Pressesekretær Sarah Huckabee Sanders har gått ut i NY Times og avvist at Trump oppfordrer til vold mot Omar, eller muslimer generelt. Hun legger til at demokrater burde legge seg på den samme harde linjen mot Omar som presidenten gjør, skriver avisen.

KRITISERTE TRUMP: President Donald Trump og leder for representantenes hus Nancy Pelosi under Trumps State of the Union-tale i februar. Foto: AP

Ba om økt sikkerhet

Omars uttalelser i videoen er et utdrag fra en tale hun forrige måned holdt i den muslimske interesseorganisasjonen CAIR, hvor poenget blant annet skal ha vært at muslimer er lei av å leve med å føle seg som annenrangs borgere.

Se dokumentaren «Time for Ilhan» på VG+: En feminist i hijab

I videoen som Trump har gjengitt sier Omar at «CAIR ble grunnlagt etter 11. september fordi noen mennesker gjorde noe». Etter dette ser man flyene krasje inn i tvillingtårnene.

CAIR ble grunnlagt i 1994.

les også

Brevkrig mellom Trump og Pelosi

Leder for representantenes hus Nancy Pelosi gikk tidligere søndag ut og ba politiet på Capitol Hill om å ruste opp sikkerheten rundt Ilhan Omar etter Trumps melding, skriver Wall Street Journal.

Demokrater ut mot Trump

Trump har gjennom helgen fått hard kritikk fra flere demokrater for å ha brukt terrorangrepet 11. september i et politisk angrep, og presidentkandidat Elizabeth Warren anklaget Trump for å oppfordre til vold mot en sittende representant i kongressen.

les også

Mangfoldet øker: Første kvinnelige muslimer og lesbiske valgt til Kongressen

I sin uttalelse takker Omar Pelosi, i tillegg til politiet på Capitol Hill og FBI for å ha tatt truslene på alvor.

Demokraten Ilhan Omar har somalisk bakgrunn, og er en av de to første muslimske representantene i den amerikanske kongressen.

Hun er en av kongressens mest kontroversielle politikere, og har blant annet blitt beskyldt for å komme med antisemittiske uttalelser etter at hun blant annet antydet at pro-israelske grupper i kongressen har lojaliteten sin til et annet land enn USA. Dette fikk Nancy Pelosi til å be Omar komme med en unnskyldning, skriver CNN.

Flere artikler

  1. Trump fortsatte angrepet mot kongresskvinner: – La dem dra!

  2. Stemte for å fordømme Trumps uttalelser om fire kongresskvinner

  3. Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter

  4. Trump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA

  5. Trump langer ut mot Pelosi og Schiff: – Forræderi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder