Notre-Dame: Kamera installert timer før brannen kan gi svar

Bare timer før den kraftige brannen i Notre-Dame brøt ut ble det installert kamera i katedralen. Videoen kan muligens hjelpe etterforskerne med å finne svar på hvor og hvordan det begynte å brenne.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kameraet ble installert for å ta såkalte «time-lapse»-bilder av renoveringsarbeidet på katedralen.

– Bilder ble tatt hvert tiende minutt fra klokken 14 mandag, sier Marc Eskenazi, representant for ett av totalt fem firma som jobbet med renoveringen, til Reuters.

– Det blir sett røyk på disse bildene. Det starter på sørsiden, sier han.

les også

Le Parisien: Datafeil kostet brannvesenet dyrebar tid

Kan ta måneder å få svar

Torsdag meldte blant andre AP at politietterforskere tror brannen startet på grunn av en kortslutning i det elektriske anlegget. Fredag sier Notre-Dames administrative leder Patrick Chauvet at dette kan ha oppstått som følge av en feil i datasystemet, skriver nyhetsbyrået.

Chauvet gikk ikke nærmere inn på detaljer rundt den mulige elektriske feilen, og la til at det kan ta to til tre måneder før hendelsesforløpet er avklart.

Ifølge politiet kan også elektriske feil i de midlertidige heisene satt opp i forbindelse med renoveringen være årsak til storbrannen.

Les også: Dette vet vi om brannen i Notre-Dame.

Flammene herjet med katedralen i flere timer mandag kveld, og etterlot store skader. Det så lenge ut til at det ikke skulle gå veien for det mange hundre år gamle gotiske mesterverket.

les også

Disse statuene unnslapp brannen i Notre-Dame

Dramatisk redning av kunstskatter

Samtidig som brannvesenet kjempet med å få bukt med brannen, forsøkte brannvesenets egen prest, Jean Marc Fournier, å redde ut mye av det Notre-Dame bevarte av dyrebare skatter – deriblant den hellige tornekronen, som Jesus angivelig bar da han ble korsfestet langfredag.

UERSTATTELIG: Tornekronen skal angivelig ha blitt brukt av Jesus under korsfestelsen langfredag. Foto: Philippe Wojazer / X00303

Det var bare ett problem - både kronen og andre religiøse skatter var innelåst i en safe i katedralens skattkammer, og ingen på stedet hadde koden for å åpne den.

Til CNN forteller presten om de dramatiske minuttene som utspilte seg.

– Vi fikk ikke tak i kodene ... Vi klarte ikke å få tak i personene som hadde dem, forteller Fournier.

Mens flammene stadig krøp nærmere dukket til slutt en ansatt i katedralen opp slik at safen kunne låses opp, og presten og brannmenn kunne haste inn.

Fournier forteller at de på innsiden ble møtt av glødende partikler som falt fra det brennende taket.

Se spiret gi tapt mot flammene her:

Presten og mannskap fra brannvesenet stilte seg så på en rekke og sendte gjenstander mellom seg, for å raskest mulig kunne bringe kronen og andre hellige skatter i sikkerhet. Tornekronen er blant Notre-Dames mest uvurdelige relikvier, og ble hentet til Frankrike i 1238 av den franske kongen Ludvig den niende.

Se noen av de religiøse og kulturelle skattene som ble reddet ut her.

På grunn av deres tidlige innsats ble uerstattelig kunst fra flere århundrer spart for flammene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder