Trump etter Erdogan-møte: – Jeg er stor fan av presidenten

Til tross for at forholdet mellom USA og Tyrkia lenge har vært anspent, virket det å være en god tone mellom Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan etter onsdagens møte i Det hvite hus.

– Jeg er stor fan av presidenten, sa Donald Trump på en felles pressekonferanse onsdag kveld etter at møtet var over.

Samme dag som den første offentlige høringen i riksrettsprosessen i Kongressen fant sted, tok Donald Trump og førstedame Melania Trump imot Recep Tayyip Erdogan og hans kone Ermine Erdogan i Det hvite hus.

– Presidenten og jeg er veldig gode venner. Vi har vært venner lenge, nesten siden dag én. Vi forstår hverandres land og hvor vi kommer fra, sa Trump til pressen før de to gikk inn bak lukkede dører.

PÅ BESØK: Recep Tayyip Erdogan og hans kone Ermine Erdogan ankom Det hvite hus onsdag ettermiddag norsk tid. Foto: Patrick Semansky / AP

Onsdagens møte mellom de to presidentene fant sted kun en måneds tid etter at Trump beordret tilbaketrekning av amerikanske styrker fra Syria, og Tyrkia gjennomførte angrep mot den kurdiske YPG-militsen.Da hadde Trump både i et oppsiktsvekkende brev og en telefonsamtale truet Erdogan med å ødelegge Tyrkias økonomi dersom han «fant på noe dumt».

– Historien vil se deg i godt lys om du får gjort dette på den humane og riktige måten. Du vil for alltid bli sett på som djevelen hvis ikke gode ting skjer. Ikke vær han tøffingen. Ikke vær tåpelig, skrev Trump blant annet.

Les mer: Trump advarte Erdogan i brev: – Ikke vær tåpelig

Kjøp skaper «alvorlige utfordringer»

På møteagendaen onsdag sto blant annet Tyrkias kjøp av det russiske forsvarssystemet S-400. Kjøpet skapte sinne i NATO, og førte til at USA stengte Tyrkia ute fra det amerikanske F-35-programmet.

– Vi hadde et fantastisk og veldig produktivt møte, sa Trump på pressekonferansen.

På pressekonferansen sa Trump at Tyrkias kjøp av det russiske forsvarssystemet skaper «alvorlige utfordringer».

Presidenten har bedt utenriksminister Mike Pompeo og flere rådgivere om å finne en løsning som kommer begge parter til gode.

– Tyrkia er, som alle vet, en stor NATO-alliert og en strategisk partner for USA, sa Trump.

– Våpenhvilen overholdes

Dagen før møtet uttalte Erdogan at USA ikke overholder sin del av våpenhvileavtalen som er inngått nord i Syria.

– Jeg kommer til å fortelle ham og legge fram dokumenter som viser at avtalen vi inngikk om operasjonen, ikke er overholdt til fulle, sa Erdogan da han gikk om bord i flyet i Ankara i går.

Under pressekonferansen sa imidlertid Trump at våpenhvilen overholdes.

– Tyrkia skal fortsette å opprettholde det de skal opprettholde. Jeg vet at våpenhvilen, selv om den er komplisert, går fremover.

Armenia-resolusjon

Etter møtet med Trump kommenterte Erdogan en fersk resolusjon fra Representantenes hus, som anerkjenner at armenerne ble utsatt for folkemord under første verdenskrig.

Les også: Tyrkia kritiserer Trump for uttalelse om massedrap på armenere

«Terrorist-sympatisører» forsøker å skade forholdet mellom de to NATO-allierte med «desinformasjon», sa Erdogan på pressekonferansen.

– Jeg har sagt til presidenten at beslutningen som Representantenes hus fattet 29. oktober tjente denne hensikten, at den fornærmet vårt folk og kastet skygge over vårt forhold, sa Erdogan.

Tyrkia bestrider på det sterkeste bruken av begrepet folkemord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder