Boris Johnson holder vinnertale: – Vi klarte det!

LONDON (VG) Boris Johnson taler til fremmøtte etter et brakvalg, etter å ha sikret seg et rent flertall i Underhuset.

 • Carina Hunshamar
 • Toini Thanem
 • Ahmed Fawad Ashraf

– Vi klarte det! Jeg vil gratulere alle som var involvert i å sikre det største konservative flertallet siden 1980-tallet, sier Boris Johnson i sin vinnertale fredag morgen.

Det konservative partiet ser ut til å ha gjort sitt beste valg siden Margaret Thatchers seier i 1987. Ifølge Sky News like etter klokken 08 fredag morgen ligger de an til å få hele 362 av de 650 setene i Underhuset.

– Jeg har en beskjed til alle som stemte på oss i går, spesielt de som gjorde det for første gang. Du har kanskje bare lånt oss din stemme, og du tenker kanskje ikke på deg selv som en «typisk Tory». Og du har kanskje tenkt å stemme på Labour igjen neste gang. Hvis det er tilfelle, er jeg ydmyk for at du stoler på oss. Og jeg, og vi, vil aldri ta din støtte for gitt.

les også

Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

Johnson erklærte også at landet nå vil være i stand til å få brexit gjennomført, til stor jubel fra publikum.

Nærmere brexit

Flertallet til Boris Johnson kan bety slutten på den langvarige fastlåste situasjonen i det britiske Underhuset, der hverken tidligere statsminister Theresa May eller sittende statsminister Boris Johnson har lyktes med å få flertall for sine respektive brexitavtaler.

Fram til nå har toryene vært avhengige av det nordirske unionistpartiet DUP for å få flertall, og de har vært sterke motstandere av brexitavtalen som nå ligger på bordet.

les også

Juliet (18) tør ikke stemme på Labour i frykt for antisemittisme

– Vi har vunnet stemmene og tilliten til folk som aldri har stemt før, og folk som alltid har stemt andre partier. Vi kan ikke svikte disse folkene.

– Parlamentet må endres, sånn at vi kan jobbe for dere. Og det vil vi gjøre. La oss få brexit overstått. Men først, mine venner, la oss få frokosten overstått, sier Johnson til jubel fra de fremmøtte.

TALER: Storbritannias statsminister Boris Johnson taler etter å ha gjort et brakvalg. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

Storbritannia-ekspert og NTNU-professor Kristian Steinnes sier til VG fredag at han tror mange er glade for resultatet til de konservative og at de tenker dette betyr at de kan komme seg videre med brexit.

– Dette resultatet vil legge føringer for veien videre. Mange har sagt at dette er det viktigste valget siden 1945, fordi det blir så avgjørende for å komme seg videre i brexitspørsmålet.

– Tror folk er genuint lei

Storbritannia-ekspert og NTNU-professor Kristian Steinnes tror den solide seieren skyldes at de konservative har et enkelt og klart budskap, i motsetning til motstanderen.

– Labour er litt mer uklare og upopulære, og har i tillegg gått til valg på et radikalt program, sier Steinnes.

Steinnes tror de såkalte taktiske stemmerne, som Johnson trakk frem i sin vinnertale, kan ha hatt stor betydning for valgresultatet.

– Det var mange av dem. Flere tradisjonelle Labour-bastioner har vært for brexit, samtidig som de har vært skeptiske til de konservative. Nå har mange vurdert brexit som viktigere enn å støtte Labour. Dette har nok vært viktig for Johnson, særlig i kretsene hvor Labour har stått sterkt tradisjonelt. Disse menneskene har vært misfornøyde, spesielt ettersom dette har dratt seg ut lengre.

Han omtaler valget som en katastrofe for Labour. Labour har gjort et svært dårlig valg med rundt 200 mandater.

– Dette fører sannsynligvis til at de vil få en ny leder om ikke lenge. Jeg tror også det betyr at de vil trekke lenger inn mot det politiske sentrum igjen, spår Steinnes.

Per Edgar Kokkvold, Storbritannia-kjenner og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund til NTB tidlig fredag morgen at det som overrasker han mest er at mange av dem som var uenige likevel stemte konservativt og for brexit.

– Jeg tror man er genuint lei. Det er en lærepenge også for Labour.

Labour-leder Jeremy Corbyn i en tale natt til fredag at partiet nå skal diskutere veien videre, og la til han vil ta konsekvensene av det:

– Jeg vil ikke lede partiet i en fremtidig valgkampanje.

Mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. Britisk politikk
 4. Boris Johnson

Flere artikler

 1. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

 2. Nytt forslag kan utsette avstemning og utmelding

 3. Kaoset fortsetter: Boris trenger 33 stemmer for brexit-seier

 4. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 5. Eksperter om brexit-drama: – Boris går for nyvalg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder