MÅ MØTE I RETTEN: Harvey Weinstein, med rullator, fotografert idet han forlater et rettsmøte i New York 11. desember. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix

Weinstein-anklagere om rettssaken: – Sårende om ingenting skjer

To år etter at anklagene om seksuelle overgrep begynte å hagle mot Harvey Weinstein, stilles han for retten for voldtekt og for å ha tvunget til seg oralsex. Flere av anklagerne bekrefter overfor amerikansk avis at de planlegger å være til stede under rettssaken.

 • NTB-AFP

To år etter at anklagene om seksuelle overgrep begynte å hagle mot Harvey Weinstein, stilles han for retten for voldtekt og for å ha tvunget til seg oralsex.

Tre av anklagerne fra gruppen «The Silence Breakers» sier til den amerikanske avisen Inside Edition at de planlegger å være til stede under rettssaken. Katherine Kendall er en av anklagerne som har bekreftet dette.

– Jeg har møtt Weinstein tilfeldig et par ganger tidligere. Jeg ble helt skjelven i knærne og måtte vekk umiddelbart fordi jeg følte meg skremt, utrygg og redd, sier Kendall til den amerikanske avisen.

– Vil sende et sterkt budskap

Flere av anklagerne har gått ut i forkant av rettssaken og sagt at saken vil bli svært spennende å følge.

– Om han blir funnet skylding og satt i fengsel for voldtekt, vil det sende et sterkt budskap som forhåpentligvis vil sende et signal verden over, skal anklager Larissa Gomes ha sagt til Inside Edition.

Jasmine Lobe, som også er medlem av «The Silence Breakers», sier i et intervju med BBC at hun er redd for at Weinstein ikke skal bli holdt ansvarlig.

– Det vil være sårende for oss fornærmende om ingenting skjer. Jeg håper retten gjør det som er riktig, sier Lobe i videointervjuet.

Tiltalt for voldtekt

Nesten 90 kvinner har anklaget den tidligere Hollywood-produsenten for enten upassende seksuell oppførsel eller overgrep.

Men kun to av sakene er en del av tiltalen når rettssaken mot ham innledes mandag. Han står tiltalt for å ha voldtatt en ikke navngitt kvinne på et hotellrom i New York i mars 2013 og for å ha tvunget en annen kvinne, tidligere produksjonsassistent Mimi Haleyi, til oralsex i Weinsteins egen leilighet i juli 2006.

Rettssaken er ventet å vare i seks uker. Blir han kjent skyldig, risikerer han livsvarig fengsel.

les også

Harvey Weinstein stilte opp til intervju – nektet å snakke om overgrepsanklagene

Begynte med avisartikkel

Anklagene mot Weinstein ble først omtalt i New York Times i oktober 2017. Deretter strømmet det på med beskyldninger mot den nå 67 år gamle filmmogulen, blant annet fra filmstjerner som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.

Weinstein selv har beklaget sin oppførsel og den lidelse han har påført de mange kvinnene, men han insisterer på at sexen var frivillig og at han ikke har gjort noe ulovlig. Saken har ført til at han fikk sparken fra produksjonsselskapet Miramax, som han selv grunnla sammen med sin bror.

Aktoratet har innkalt fire vitner for å forsøke å overbevise juryen om at de to sakene illustrerer et langvarig mønster med overgrep mot langt flere kvinner.

Blant vitnene er Sopranos-skuespilleren Annabella Sciorra, som var blant de første som anklaget Weinstein – for en voldtekt tilbake i 1993–94. En annen kvinne vil vitne om en episode tilbake i 2013, der hun hevder Weinstein voldtok henne. Anklagene til de to andre er ikke er kjent på forhånd.

les også

Meningsmåling: Over halvparten mener metoo har endret Norge positivt

Byttet forsvarere

Det er ikke ventet at Weinstein selv vil vitne. Forsvarerne hans vil gjøre alt de kan for å undergrave anklagene, blant annet ved å vise til en rekke e-poster og tekstmeldinger som tyder på at kvinnene beholdt et vennskapelig forhold til Weinstein flere måneder etter de påståtte overgrepene.

Weinstein, som er kjent som en utålmodig mann, har byttet ut advokatene sine flere ganger etter at han ble siktet. Valget falt til slutt på Donna Rotunno, som med stort hell har forsvart flere titall menn som er blitt anklaget for seksuelle overgrep og trakassering.

Rotunno har på forhånd uttalt at rettssaken vil ende med at Weinstein blir renvasket og frikjent.

Store ringvirkninger

Hvis Weinstein blir funnet skyldig, vil det kunne utgjøre et vannskille for #MeToo-bevegelsen og kampen mot at mektige personer utnytter sine stillinger til seksuell trakassering og maktmisbruk både i Hollywood og andre steder.

Saken mot Weinstein utløste et skred av anklager mot mektige personer som ble beskyldt for å utnytte sin makt til å presse til seg sex både i USA og andre land. Mange av dem har måttet forlate mektige posisjoner og fått ryktet sitt ødelagt, men de aller fleste har sluppet unna rettssaker.

Ett unntak er saken mot kulturpersonligheten Jean-Claude Arnault i Sverige. Den førte ikke bare til at Arnault selv ble stilt for retten for voldtekt og dømt til to og et halvt års fengsel. Den bidro også til full splittelse i Svenska Akademien, som deler ut nobelprisen i litteratur.

Mer om

 1. Seksuell trakassering
 2. Voldtekt
 3. Overgrep
 4. Metoo

Flere artikler

 1. Pluss content

  Harvey Weinstein: - Jeg fortjener et klapp på skulderen når det gjelder kvinner

 2. Voldtektstiltalte Harvey Weinstein ankom retten med gåstol

 3. Aktor langet ut mot Harvey Weinstein i rettssalen: – Et seksuelt rovdyr

 4. Weinstein og anklagerne enige om forlik på 25 millioner dollar

 5. Weinsteins skjebne blir avgjort nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder