Sanna Marin: Sverige og Finland skal sammen inn i Nato

Torsdag ettermiddag møter Finlands og Sveriges statsministre pressen sammen i Stockholm. Beskjeden er klar: De vil fortsatt inn i Nato – sammen.

Publisert:

Det storpolitiske bråket som har fulgt Sverige og Finlands Nato-søknad fortsetter.

Torsdag ettermiddag møtte Finlands Sanna Marin og Sveriges Ulf Kristersson møter pressen sammen i Stockholm. Statslederne bekrefter at de jobber mot å gå inn i Nato sammen.

– Vi startet prosessen sammen og vi ønsker å fullføre den sammen. Det er av interesse for hele alliansen at vi går inn i Nato sammen. Reisen må skje hånd i hånd, sier Marin.

Etter koranbrenningen i midten av september, utført av den svensk-danske ytterliggående politikeren Rasmus Paludan, sa Erdogan at Sverige ikke lenger kan forvente tyrkisk støtte til Nato-søknaden.

Les mer om bakgrunnen for konflikten: Støtter Tyrkia i Nato-bråket: – Alt dette kunne vært unngått

Kristersson gjentar budskapet til sin finske kollega, og legger til:

– Jeg forstår den finske frustrasjonen.

Han ber samtidig sine landsmenn om å holde hodet kaldt og bidra til å roe ned den anspente situasjonen med Tyrkia.

Et svensk Nato-medlemskap avhenger av Tyrkias godkjennelse, fordi alle Nato-landene må være enige hvis Sverige skal få bli med i alliansen.

Professor Akgün har tidligere sagt til VG at brenningen av koranen burde vært forhindret:

– Alt så ut til å gå som smurt, men så skjedde dette. Den svenske regjeringen kunne gjort mer for å hindre denne provokatørens handlinger, sa han.

– Tyrkia vil si nei til svensk Nato-medlemskap så lenge landets regjering tillater koranbrenning, sa president Recep Tayyip Erdogan i en tale i den tyrkiske nasjonalforsamlingen onsdag.

– Min hellige bok, Koranen, ble brent og ødelagt. Så lenge dere tillater dette kommer vi ikke til å si ja til deres Nato-tiltredelse, sier Erdogan ifølge Expressen.

– Når det kommer til Finland er vi positive, men når det kommer til Sverige er vi ikke positive.

Erdogan antydet også søndag at Tyrkia kan slippe Finland inn i Nato og ikke Sverige. Utenriksminister Mevlüt Çavusoglu kom med lignende uttalelser mandag.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no