Spionballong observert i USA og Canada

Forsvaret i Canada melder om observasjon av en spionballong og sier dens bevegelser blir sporet, noen timer etter at USA meldte om det samme.

Publisert:

Fredag morgen melder det kinesiske utenriksdepartementet at de vil undersøke nærmere påstandene om at ballongen er kinesisk, melder AFP ifølge NRK.

Siden onsdag denne uken har amerikanske myndigheter fulgt med på en spionballongen, i følge Pentagon. Den skal ha fløyet over Malmstrom-basen, en av USAs tre silofelt for atomraketter, forklarer de torsdag kveld (amerikansk tid).

En slik ballong observerer områder og samler inn etterretning.

Ballongen skal være på størrelse med tre busser, skriver ABC News.

Ifølge amerikanske myndigheter er spionballongen kinesisk.

– Amerikanske myndigheter har oppdaget og sporer en overvåkningsballong som nå befinner seg høyt over det kontinentale USA, sier talsperson Pat Ryder for Pentagon.

– Det er tydelig at hensikten med denne er å drive overvåking, sier en tjenesteperson ved Pentagon, som uttaler seg anonymt.

AVVENTER: USA følger med på spionballongen de hevder er kinesisk. Her over Billings i Montana onsdag amerikansk tid.

Dukket opp også i Canada

Noen timer senere melder Canada om en lik observasjon.

– Canadierne er trygge og Canada jobber for å sikre luftrommet, inkludert med overvåking av en mulig hendelse nummer to, skriver forsvaret i en uttalelse.

Det er ikke klart fra uttalelsen om det er snakk om samme ballong som USA meldte om torsdag kveld, men det canadiske forsvaret skriver at de samarbeider med sine amerikanske allierte.

USA: Ingen trussel

Det har på forespørsel fra USAs president Joe Biden blitt vurdert å skyte ballongen ned over delstaten Montana, men myndighetene har valgt å ikke gjøre det på grunn av høy sikkerhetsrisiko for folk på bakken.

Biden skal ha spurt hvilke alternativer som var mulige for å håndtere situasjonen, og forsvarsminister Lloyd Austin skal onsdag ha hatt diskusjoner med høytstående tjenestepersoner i Pentagon. Austin var da selv på Filippinene.

Pentagon mener ballongen ikke utgjør noen etterretningstrussel.

– Vi vurderer at denne ballongen har begrenset tilleggsverdi fra et etteretningsinnsamlingsperspektiv, sier tjenestepersonen.

Nyheten om spionballongen kommer bare dager før utenriksminister Antony Blinken er ventet å reise til Kina. Det er ikke klart om dette kommer til å påvirke reiseplanene hans, som ikke formelt er kunngjort av utenriksdepartementet, skriver NTB.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no