Kreml kalte inn svensk ambassadør på teppet

Russland har kalt inn diplomater fra Sverige, Tyskland og Danmark i protest mot landenes undersøkelser av lekkasjene på Nord Stream-rørledningene.

Publisert:

VG oppdaterer!

Det skriver svenske Expressen.

Utenriksdepartementet i Sverige bekrefter at russiske representanter tok opp etterforskningen av Nord Stream på dagens møte med den svenske ambassadøren.

– Danmark og Tyskland ble også innkalt på grunn av den pågående utredningen av Nord-Stream-sabotasjen, skriver svenske UD i en e-post til nyhetsbyrået TT, ifølge Expressen.

De tre landene har nemlig stått for en etterforskning av lekkasjene.

Ifølge Moskva har Sverige, Tyskland og Danmark ikke klart å «sikre åpenhet» i etterforskningen, og vist «manglende interesse» for sannheten, ved å nekte russisk deltagelse i etterforskningen, skriver den svenske avisen.

– Det er tydelig at de prøver å utsette etterforskningen og dekke over sporene til den virkelige gjerningsmannen, skriver det russiske utenriksdepartementet ifølge Expressen.

Ifølge det svenske UD har russiske myndigheter gjentatte ganger blitt informert om den svenske etterforskningen.

– Svenske myndigheter har ved gjentatte anledninger informert om den svenske etterforskningen. Sabotasjen skjedde i internasjonalt farvann og operatørene ved gassrørledningene har inspisert skadene, skriver svenske UD.

Anklager om hvem som står bak lekkasjene har vært rettet mot flere:

  • Det har vært påstått at Russland forårsaket hendelsen som en falskt-flagg -operasjon falskt-flagg -operasjonHendelse eller aksjon som er hemmelig iverksatt av andre enn de tilsynelatende ansvarlige (NAOB)., noe Russland selv har avvist.
  • I FNs sikkerhetsråd har de vist til en artikkel av den omstridte journalisten Seymour Hersh som hevder at USA stod bak sabotasjen med god hjelp fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland.
  • En amerikansk etterretningsrapport offentliggjort av The New York Times antyder at en pro-ukrainsk gruppe står bak.
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no