MISTER FLERTALLET: Statsminister Theresa May ligger an til å miste flertallet i det britiske Parlamentet, viser valgdagsmålinger. FOTO: REUTERS

Valgnedtur for statsminister May

LONDON (VG) Valgdagsmålinger tyder på et skuffende valgresultat for Theresa May. Hun kan miste flertallet i parlamentet.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Ferske valgdagsmålinger tyder på at statsminister Theresa May har en svekket støtte fra folket. Det konservative partiet ser ut til å bli det britiske parlamentets største parti, men med færre av setene i Underhuset, enn de hadde før May utlyste nyvalg.

De konservative forventes å ha gått fra 331 seter, til å få 314 nå. Opposisjonspartiet Labour spås å ha styrket sin stilling fra 232 til 266 seter, ifølge målingen for BBC og Sky News.

Hvis målingen stemmer, vil dette være en stor skuffelse for statsministeren, som utlyste valget fordi hun ønsket å styrke sitt mandat før brexit-forhandlingene med EU begynner den 19. juni. Nå kan det se ut som hun, tvert imot, har svekket sin posisjon som Storbritannias politiske leder.

Jevn konservativ nedgang

Valgdagsmålingen er gjort ved å spørre folk ved 144 stemmelokaler hva de har stemt.

Dersom denne målingen stemmer, kan Storbritannia bli kastet ut i politisk kaos, mener Storbritannia-ekspert og universitetslektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

Selv om De konservative har ledet på meningsmålingene helt siden nyvalget ble utlyst i april, har målinger vist at oppslutningen har krympet jevnt i løpet av valgkampen. Med det overraskende utfallet av brexit-folkeavstemningen i fjor og parlamentsvalget i 2015, har tiltroen til meningsmålinger falt. Det har derfor vært knyttet stor spenning til offentliggjøringen av denne valgdagsmålingen, som sees på som mer presis enn vanlige gallupundersøkelser.

Terror preget valget

Like før stemmelokalene stenger i Storbritannia treffer VG briter i London som i dag har vært med på å bestemme Storbritannias fremtid. Theodor Price (21) avga sin stemme i den fornemme bydelen Kensington.

Den gikk til De konservative, fordi den unge mannen mener Theresa May er en sterk leder i tøffe tider.

– Nasjonal sikkerhet er noe av det viktigste for meg i dette valget, og åpenbart har de siste ukenes terrorangrep satt sitt preg på oss. Jeg tror at for dem som var usikre på hvem de skulle stemme på, har sikkerhet vært en avgjørende faktor. Jeg vet ikke egentlig om det er et særlig godt tegn at frykt er det som trekker folk til urnene, sier Price til VG.

I løpet av de siste to ukene av valgkampen har de rystende terrorangrepene i Manchester og London drept 30 mennesker, mange av dem barn og unge. Det har satt sikkerhetspolitikk høyt på agendaen.

TROR PÅ MAY: Theodor Price (21) i London er sikker på at hans stemme til De konservative vil gjøre Storbritannia til et sikrere land. FOTO: NORA THORP BJØRNSTAD, VG

Leste du saken om det nye skillet?: Gamle stemmer Tories, unge stemmer Labour

Corbyn i vinden

Labour-leder Jeremy Corbyns kampanjeinnspurt ser ut til å ha styrket partiets stilling betraktelig, skal man tro valgdagsmålingen.

Sophie Ace (40) sier at terrorangrepene ble en «katalysator» for hennes valg, som ikke var til fordel for de konservative.

– Jeg synes vi må få en slutt på kuttene i tilskudd til politiet. I bunn og grunn handler jo dette om at vi må skape oss et samfunn hvor vi føler oss trygge. Sikkerheten er så skjør nå, sier Sophie Ace (40) ettertenksomt til VG, på vei ned trappen i stemmelokalet vest i hovedstaden.

Det var fryktet at terrortrusselen kunne føre til mistillit til makthaverne og dermed lav valgdeltagelse, men foreløpige tall tyder på det motsatte: Faktisk har rekordmange registrert seg for å stemme.

Les om Corbyns byks på meningsmålingene: Elsket av de unge

Brexit-omkamp

Fjorårets overraskende brexit-ja fortsetter å være en av de fremste motivasjonene for britene i dette valget.

I London er tweedkledde Gary Codd (72) og kompisen hans Selby Whittingham (75) blant velgerne som mener Mays løfter om en «hard brexit» må stoppes.

– Det viktigste for oss dette valget er å få i gang en ny folkeavstemning om brexit! Derfor driver vi kampanje for Liberaldemokratene. Å gi slipp på EU vil være svært dårlig for Storbritannias økonomi, sier Codd, som for anledningen har en stor gul partisløyfe på jakken.

KJEMPER MOT: Gary Codd (72) og kompisen Selby Whittingham (75) driver valgkamp for Liberaldemokratene, det eneste partiet som har lovet å avholde nok en folkeavstemning om brexit. FOTO: NORA THORP BJØRNSTAD, VG

Liberaldemokratene ser ut til å ha gjort et godt valg, med en styrking av sin posisjon fra 8 seter til 14, skal vi tro valgdagsmålingen.

Hannah Murphey (27) stemte også på partiet.

– Jeg sa til meg selv at alt annet av tiltak fra politikerne alltids kan endres om noen år, med noen andre ved makten, men brexit er for alltid, så jeg føler at dette er min siste sjanse til å si at jeg ikke vil ut av EU, sier 27-åringen, som også stemte på Liberaldemokratene.

VG kommer med oppdateringer av valgresultatet utover natten.

Les også

 1. Jeremy Corbyn er elsket av de unge

  LONDON (VG) Dersom de unge i Storbritannia får…
 2. Generasjonskløft i det britiske valget: Gamle briter stemmer Tories, unge stemmer Labour

  SOUTHEND-ON-SEA / LONDON (VG) Glem klisjeen om at arbeidere i Storbritannia stemmer Labour og de med penger stemmer…
 3. Britene stemmer nå: Rekordmange har registrert seg

  Det at rekordmange velgere har registrert seg før fristen kan være gode nyheter for Labour, men de fleste målingene spår…
 4. Dødt løp på meningsmålingene, men: Tallene taler for Theresa

  Det er blitt så vanskelig å spå, særlig om fremtiden, at selv meningsmålingsinstituttene åpner for at Jeremy Corbyn kan…
 5. Venstrepopulisten Jeremy Corbyn

  Labour under Jeremy Corbyn er ikke lenger et sosialdemokratisk parti, men kan heller sammenlignes med et venstreradikale…
 6. Brexit-bekymring preger valget i Storbritannia

  LOCH NESS/ CLACTON-ON-SEA (VG) Når britene går til urnene i  parlamentsvalget torsdag, stemmer de på den de tror vil…
 7. Mays forsprang har smuldret bort: Dødt løp dagen før valget

  PARIS (VG) For seks uker siden virket hun uovervinnelig. På en ny måling leder Theresa May bare med ett fattig…
 8. Corbyn krever at Theresa May trekker seg

  Etter to terrorangrep på kort tid, anklager Labour-leder Jeremy Corbyn regjeringen for uforsvarlige politikutt.
 9. London – nå igjen

  Vi skal bekjempe terroristene og deres ekstreme tankesett med alle midler innenfor rettsstatens rammer.
 10. Politimann gikk til angrep på terroristene bevæpnet med kølle

  LONDON/OSLO (VG) Politimannen ligger kritisk skadet på sykehus, etter at han gikk til angrep på terroristene alene.

Mer om

 1. Brexit
 2. London
 3. EU
 4. Storbritannia
 5. Theresa May

Flere artikler

 1. Ekspert om det britiske valget: – Et politisk jordskjelv

 2. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

 3. Britene stemmer nå: Rekordmange har registrert seg

 4. Mays forsprang har smuldret bort: Dødt løp dagen før valget

 5. Etter nederlaget: May danner mindretallsregjering

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder