BLE DÅRLIGE: Dårlig hummus får skylden for at rundt 100 middagsgjester ble syke etter et besøk på hotellet Säröhus, sør i Sverige. Foto: PRESSEFOTO

100 akutt magesyke på svensk luksushotell

Gjestene fikk mer enn det de betalte for på et spahotell i Kungsbacka i slutten av april.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Rundt 100 av 250 gjester fikk nemlig diaré etter et besøk i restauranten på det fasjonable hotellet Särohus, sør i Sverige. Tre ble også så dårlige at de måtte legges inn på sykehus, melder Aftonbladet.

Flere av de syke ble svært dårlige. Enkelte fikk feber og noen av gjestene beskrev sykdommen som «mer enn bare vanlig magesjau».

Kommunen beordret umiddelbart en granskning for å komme frem til hva som forårsaket sykdomsutbruddet.

– Vi kunne raskt konstatere at det dreide seg om turistdiaré forårsaket av e.coli-bakterier, sier smittevernoverlege i fylket Halland, Mats Erntell, til den svenske avisen.

Husker du? 319 ble syke etter Klækken-julebord

Tilbehør får skylden

Norsk Helseinformatikk (NHI) beskriver turistdiaré som en «akutt diarésykdom som skyldes smitte fra forurenset mat og vann», og videre at «dårlig hygiene i forbindelse med matlaging er en viktig årsak». Én av fire rammede blir så syke at de må holde sengen.

Ifølge Aftonbladet viste nærmere undersøkelser at synderen i april trolig var tilbehøret til en av middagsrettene som ble servert på hotellet ved to forskjellige anledninger i forrige uke.

– På begge disse kveldene ble det servert hummus ved siden av en kjøttrett. Og vi har en sterk mistanke om at det er hummusen som har gjort folk syke. Den inneholdt mynte, og det var sannsynligvis derfra bakteriene kom fra.

Les også: 600 med magesjau etter tur på Oslo-cruiseskip

Aldri opplevd lignende

Nå vil myndighetene undersøke nøyaktig hvordan smitten oppsto. Det er ingen indikasjoner på at hotellet behandlet maten feil.

Hotellsjef Marianne Carlson sier til Aftonbladet at hun aldri har opplevd noe lignende på sine 40 år i bransjen, samtidig som hun understreker at de gjør alt for å hjelpe gjestene som ble rammet.

Topp 10: Her er det størst sjanse for å få magesjau

Hun sier likevel at hotellet ikke er redde for å servere tilbehøret igjen:

– Vi har en månedsmeny, og i mai inkluderer den ingen retter med hummus. Men jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal servere det i fremtiden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder