Sterk kritikk mot fransk etterretning

Storebror var nær venn med «trusebomberen»

«VISSTE DE VAR ONDE»: En amerikansk tjenestemann sier til New York Times at Frankrike omdisponerte ressursene sine, slik at brødrene ikke ble like tett oppfulgt. Foto:French Police,Afp

Frankrike kuttet overvåkning av terror-brødrene

Kouachi-brødrene som sto bak terroraksjonen i Paris mot Charlie Hebdo, ble allerede i 2009 overvåket av fransk sikkerhetspoliti. Nå kommer kritikken mot fransk etterretning, som ikke klarte å avsløre brødrenes terrorplan.

Artikkelen er over fem år gammel

Kritikken kan også ramme Frankrikes president François Hollande, som foreløpig har gått opp på meningsmålingene etter sjokk-uken i Paris.

– Man visste at brødrene var onde, og Frankrike fulgte dem tett en periode. Men på et tidspunkt ble ressursene omdisponert. Tjenestene ville heller bruke sine styrker på andre mål, sa en ikke navngitt amerikansk tjenestemann til New York Times i helgen.

Said Kouachi (34) and Chérif Kouachi (32) ble begge drept fredag ettermiddag, da fransk politi aksjonerte mot bygningen de hadde forskanset seg i.

Begge brødrene hadde hver for seg en forhistorie som nå rulles opp i internasjonale medier, og det var mange grunner til å følge ekstra godt med i hva de foretok seg.

Al-Qaida-ordre

Samtidig var de vel kjent fra Al-Qaida i Jemen, som brødrene sa at de aksjonerte på ordre fra, hadde satiremagasinet Charlie Hebdo som ett av sine høyest prioriterte hatobjekter i Frankrike.

Allerede fredag innrømmet den franske statsministeren Manuel Valls at myndighetene hadde gjort en stor feil:

– Selvsagt har man feilet, når 17 personer blir drept, betyr det at det er begått feil, sa Valls til fransk BFM TV.

KAN BLI SKYTESKIVE: François Hollande - som her tar imot Thorbjørn Jagland i presidentpalasset søndag, har foreløpig klart seg bra etter terrorangrepene. Men hans sikkerhetsmyndigheter får nå skarp kritikk. Foto:Krister Sørbø,VG

Kjente «trusebomberen»

Her er noe av bakgrunnen til brødrene:

** Said Kouachi hadde vært på tallrike besøk i Jemen siden 2009. Det var kjent for amerikansk og fransk etterretning at han var en nær venn av Umar Farouk Abdulmutallab, kjent som «trusebomberen» som forsøkte å sprenge et passasjerfly over Atlanterhavet og på vei til Detroit, første juledag i 2009.

Amerikanerne hevder at de hadde god kontroll på unge men som reiste inn og ut av Jemen. USAs overvåkning ble intensivert etter at «trusebomberen» ble avslørt.

Men videre overvåkning av franskmenn, som brødrene Kouachi, ble overlatt til franske sikkerhetsmyndigheter.

I REDAKSJONEN: Her i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo startet det tre dager lange terrordramaet i Frankrike. Bildet er ett av syv eksponeringer som skal være tatt av en profesjonell fotograf som fikk adgang til åstedet ved en tilfeldighet. Hverken fotografen eller billedbyrået ønsker å bli identifisert. Foto:,

På vei til Irak

** Chérif Kouachi ble første gang pågrepet av fransk politi allerede i 2005, da han var i ferd med å reise til Irak via Syria for å kjempe mot de internasjonale styrkene.

Han ble senere dømt til fengsel, blant annet for å være med i et plott som skulle tvinge myndighetene til å løslate annen militant islamist, dømt for bombing av en fransk metrostasjon i 1995. Gjennom tre år i fengsel ble Chérif Kouachi kjent med en annen radikalisert islamist, Djamel Beghal, som skal ha stått bak planer om å angripe USAs ambassade i Paris.

Allerede da ble han satt på USAs liste over personer som skal nektes å reise med amerikanske fly.

Lillebror Kouachi ble løslatt i 2008. Han skal ha vært under overvåkning i en periode, men ble etter hvert vurdert som mindre farlig. Sikkerhetsmyndighetene ville heller bruke sine ressurser på folk som ble ansett som større trusler, ifølge Jean-Charles Brisard, leder for den franske senter for terror-analyse.

** Jemenittiske kilder oppgir til Reuters og CNN at begge brødrene var i Jemen i 2011, og ikke bare Said som først antatt. De skal ha blitt smuglet inn i landet fra Oman den 25. juli 2011, og mottok våpentrening i Marib-ørkenen, et område hvor al-Qaida står svært sterkt.

200 reist hjem

En grunn til at fransk etterretning slapp taket i brødrene, kan være at mer enn 1 000, kanskje så mange som 2 000 franske borgere har de siste årene reist til Syria eller Irak som «krigere». 200 har returnert til Frankrike. Tett overvåkning av alle disse skal ha vært så ressurskrevende at det i praksis ikke har vært mulig å gjennomføre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder