ENNÅ STATSMINISTER: Sveriges statsminister Stefan Löfven (i midten), SÄPO-sjef Anders Thornberg (t.v.), og Jonas Bjelfvenstam, generaldirektør i Transportstyrelsen (t.h.) har de siste dagene måtte svare for seg etter at det ble kjent at sensitiv informasjon kan ha kommet på avveie til utlandet.

Kilder til SVT: Sveriges regjering vurderer å trekke seg

Under en pressekonferanse torsdag formiddag kan den svenske regjeringen komme til å meddele sin avgang.

  • VG
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

Det opplyser flere ulike kilder til SVT.

Etter den mye omtalte IT-skandalen i Sverige varslet fire borgerlige opposisjonspartier onsdag et mistillitsforslag mot tre av Löfvens ministre: Infrastrukturminister Anna Johansson, innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Dette er skandalen: Hemmelige identiteter kan ha blitt lekket

Sverigedemokraterna varslet raskt at de vil støtte forslaget. Klokken 15.35 skriver partileder Jonas Sjöstedt i Vänsterpartiet at de vil støtte mistillitsforslaget mot Anna Johansson, men ikke de to øvrige ministerne:

Mistillitsforslaget har kommet overraskende på dagens regjering, som ikke hadde sett for seg at så mange som tre ministere ville være involvert, opplyser SVT sine kilder.

Kinberg kan ta over

Ifølge SVT er det nå en mulighet for at regjeringen og statsministeren går av. Kanalen skriver at regjeringens avgang er et av de mest sannsynlige scenarioene for pressekonferansen.

– Det finnes absolutt en mulighet for at statsminister Stefan Löfven går av, sier en kilde til SVT.

Dersom Löfven skulle velge å gå av, kan han enten utlyse nytt valg eller la opposisjonen ta over styringen frem til stortingsvalget i 2018. Et eventuelt nytt valg vil finne sted om tre måneder.

Les også: IT-ekspert advarer mot ukritisk outsourcing

Ifølge en kilde Aftonbladet har snakket med, skal regjeringen vurdere å gå av og la partileder for partiet Moderaterna Anna Kinberg Batra ta over som statsminister.

– Minister kom i fritidsklær

Ifølge avisen er er årsaken at regjeringen mener Kinberg er en svak kandidat til valget i 2018.

– Hun holdt nylig på å bli avvist av sitt eget parti, og partiets tall er virkelig ikke bra, sier en regjeringskilde til Aftonbladet.

Onsdag morgen opplyste Kinberg at den borgerlige alliansen ville fremme mistillitsforslag. Saken fortsetter under videovinduet:

Den borgelige opposisjonen Alliansen består av Centerpartiet, Moderaterna, Folkepartiet liberalerna og Kristdemokraterna.

Det er imidlertid svært usikkert hvordan en borgerlig regjering vil se ut dersom de tar over regjeringsmakten. I et intervju med svenske Studio 1 sier Kinberg at hun ikke er klar for å styre en regjering med støtte fra Sverigedemokraterna.

Reporter Oskar Forsberg i Aftonbladet rapporterer klokken 15.30 at flere ministere har ankommet Rosenbad.

– Bohlund (økonomiminister Per Bohlund, journ.anm.) kom i fritidsklær, så det er tydelig at Löfven har innkalt til et møte på kort varsel, sier Forsberg.

Visste om skandalen i et år

Det politiske kaoset i Sverige kommer i kjølvannet av IT-skandalen i Transportstyrelsen, der sensitiv informasjon skal ha kommet i utenlandske hender i forbindelse med en outsourcing av IT-tjenesten.

Da Transportstyrelsen våren 2015 skulle outsource IT-driften til IBM, besluttet etatens daværende sjef, Maria Ågren, at det kunne gjøres avvik fra datasikkerhetslovene for at outsourcingen skulle kunne gjennomføres innen fristen.

Statsviter om skandalen: – Tyder på at de vil avsette noen

Det førte blant annet til at sensitiv informasjon ble håndtert av IBM-ansatte som ikke var sikkerhetsklarerte, i Irland, Tsjekkia og Serbia.

Ågren gikk av i januar i år, men uten at det ble forklart hvorfor. I juli godtok hun en bot på 70.000 kroner for brudd på datalovgivingen.

Infrastrukturminister Anna Johansson, som har ansvaret for Transportstyrelsen, fikk først vite om skandalen i forbindelse med Ågrens avgang. Hun har senere fått vite at både innenriksministeren og forsvarsministeren fikk vite om saken nesten et år tidligere.

Statsviter om IT-skandalen: – Tyder på at de kommer til å avsette noenStor IT-skandale i Sverige – kan felle regjeringenIT-ekspert advarer mot ukritisk outsourcingDataskandalen som ryster Sverige
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no