RASER: Forsvarer Morten Furuholmen mener retten misbruker en psykisk syk Tjostolv Moland. Foto: Frode Hansen

Furuholmen i møter med Haag-domstolen

OSLO/KISANGANI (VG Nett) Advokat Morten Furuholmen forsøker å overbevise Den internasjonale straffedomstolen i Haag om at de må ta over rettssaken mot Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27).

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Furuholmen var torsdag i den nederlandske byen for å gjøre domstolen kjent med hvordan militærtribunalet i Kinsangani går frem i rettsprosessen mot de to nordmennene.

- Jeg gjør det jeg kan for å promotere saken her nede. Jeg vil ikke få svar i dag, men jeg mener saken er såpass spesiell at den kan være egnet for at ICC foretar undersøkelser, sier Furuholmen til VG Nett.

Behandler krigsforbrytelser

Den internasjonale domstolen (ICC) skal ifølge Roma-statuttene kun behandle handlinger som faller inn under forbrytelser mot menneskeheten, folkemord og krigsforbrytelser. 110 land har skrevet under statuttene, blant disse er Kongo og Norge,

Domstolen er ikke opprettet for å behandle handlinger i den kategorien som Moland og French er tiltalt for. Ifølge myndighetene i Kongo har de to gjort seg skyldig i drap, drapsforsøk, konspirasjon, væpnet ran og spionasje.

- Dette er absolutt ikke en type sak som ICC vanligvis behandler. Saken er likevel såpass spesiell at det ikke kan sies med sikkerheten at den faller utenom, mener Furuholmen.

TILBAKE I RETTEN: Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) må ifølge militærtribunalet møte i retten igjen tirsdag. Foto: Kristian Helgesen

Han argumenterer spesielt med spionanklagen.

- Den er åpenbart ikke basert på bevis i hele tatt. Det er en velorganisert planlagt handling fra myndighetspersoner for å presse Norge for penger. De er villige til å holde de to tiltalte som gisler basert på argumenter som er så generelle at de kan brukes mot enhver med militært ID-kort, sier Furuholmen, og påpeker:

- Det er 74.000 personer som til enhver tid har ID-kort fra Forsvaret.

- Ingen sjanse

Generaladvokat Arne Willy Dahl, som var med å forhandle fram Norges tilslutning til domstolen, er svært skeptisk til at Furuholmens møtevirksomhet vil resultere i noe som helst.

- Jeg kan ikke se at han har noen sjanse for å nå igjennom. Her har han en motbakke som er som en loddrett vegg, sier Dahl til NTB.

Morten Furuholmen opplyser at han ikke har noe formelt samarbeid med norske myndigheter, og handler på egenhånd når han nå forsøker å få saken opp for domstolen i Haag.

Han vil også kontakte FN-systemet i Genéve for undersøke mulighetene for å få saken opp for FNs menneskerettighetskomité, men mener Haag-domstolen har langt større gjennomslagskraft i Kongo. Domstolen har tidligere behandlet saker fra Kongo som omhandlet forbrytelser som ble begått under den brutale krigen i landet.

Furuholmen har med seg en høyesterettsadvokat fra India som også arbeider i Uganda, og sammen skal de informere om situasjonen i Kisangani.

Ble erklært frisk

Samtidig opplyser militærtribunalet i Kisangani til VG Nett at rettssaken vil starte igjen tirsdag i neste uke. Furuholmen er ikke formelt informert om at rettsprosessen skal starte opp igjen, og synes avgjørelsen var overraskende.

- Jeg ønsker absolutt å være tilstede i den grad jeg har mulighet, alternativt vil jeg sende en kollega for å bistå, sier Furuholmen.

Dommer Pascal Moliba har selv tatt avgjørelsen om at Tjostolv Moland er frisk nok til å fortsette rettssaken.

- Jeg var nylig på sykehuset for å trekke en tann. Da jeg var der, hilste jeg på Tjostolv Moland. Han spilte sjakk og snakket med vaktene sine. Han snakker med alle rundt seg og han snakker bra. Han skriver og han leser. Jeg spurte ham hvordan han hadde det, og han svarte at han hadde det bra, hevder Pascal Moliba i dagens VG.

For militærtribunalet er det først og fremst logistikk rundt det midlertidige rettslokalet, som har gjort at rettssaken ikke kunne starte før tirsdag - ikke Molands helsetilstand. Lokalene til det franske kultursenteret er opptatt de nærmeste dagene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder