LEDESTJERNE: Den avdøde Apple-grunnleggeren Steve Jobs ble regnet som hoveddrivkraften bak selskapets banebrytende produkter. Foto: Reuters

En hel verden sørger over Steve Jobs

Steve Jobs (1955-2011)

(VG Nett) Apple-gründeren tapte kampen mot kreften i natt.

Steve Jobs gikk bort onsdag, 56 år gammel.

- Steve døde fredelig i dag omgitt av sin familie, skriver Jobs-familien i en uttalelse.

Det var Apple som først offentliggjorde at den tidligere toppsjefen hadde gått bort i en pressemelding ved 01.45-tiden natt til torsdag norsk tid.

«Det er med dyp tristhet at vi kunngjør at Steve Jobs gikk bort i dag. Steves brillianse, lidenskap og energi var kilden til utallige innovasjoner som beriker og forbedrer våre alles liv. Verden er umålelig bedre på grunn av Steve», heter det i pressemeldingen.

Dødsbudskapet førte til spontane sorgreaksjoner blant Apple-tilhengere verden rundt:

HEDRES: Seks år gamle Alexis Chiu tegner et hjerte på fortauet utenfor Steve Jobs hjem i Palo Alto i California. I går kveld og i natt valfartet sørgende til Apple-gründerens hjem. Foto: REUTERS

Utenfor flere av Apple-butikkene la kunder ned blomster. Ved Apple-hovedkvarteret i California samlet det seg en sørgende folkemengde. Og utenfor Steve Jobs hjem vokser blomsterhavet minutt for minutt mens tilhengere skriver sine siste hilsener på fortauet utenfor huset.

BILDESPESIAL: Slik sørger verden over Steve Jobs

Apples hjemmeside viste natt til torsdag norsk tid et svarthvitt-bilde av grunnleggeren og den tidligere toppsjefen med teksten «Steve Jobs 1955-2011».

«Verden har mistet en av de største. Takk for at du bidro til å gjøre min arbeidsdag både morsommere og enklere.» Knut (40), ModumPROTOKOLL: Send din siste hilsen til Steve Jobs her

Videre står det på hjemmesiden:

«Apple har mistet et visjonært og kreativt geni, og verden har mistet et fantastisk menneske. De av oss som har vært heldige nok til å kjenne og arbeide med Steve har mistet en kjær venn og en inspirerende mentor. Steve etterlater seg et selskap bare han kunne ha bygd, og hans sjel vil for alltid være grunnmuren i Apple.»

Les også: Apple-gründer Steve Jobs svært svekket av kreften

Kjempet mot kreften i syv år

Teknologigeniet har slåss mot sykdommen i syv år. Han har hatt kreft i bukspyttkjertelen, og fikk transplantert inn ny lever i 2009.

Den 25.august i år annonserte Jobs sin avgang som Apple-sjef, trolig blant annet for å begrense uroen i markedet. Apples aksjekurs falt umiddelbart med sju prosent da avgangen ble offentliggjort.

I oppsigelsesbrevet til Apple-styret skrev Jobs følgende:

«Jeg har alltid sagt at om det noensinne kommer en dag hvor jeg ikke lenger kan fullføre mine plikter og gjøre det som forventes av meg som Apple-direktør, så skulle jeg være den første til å fortelle dere det. Dessverre har den dagen kommet».

Adoptert

Steven Paul Jobs ble født i San Francisco i 1955. Faren var syrer, mens moren var fra USA. Foreldrene var unge studenter da Steven ble født, og han ble adoptert bort kun noen måneder gammel, skriver NTB.

Han vokste opp hos sine adoptivforeldre i byen Mountain View i California. Som tenåring fikk han seg kvelds- og sommerjobb i en Hewlett-Packard-filial i Palo Alto. Der møtte han dataprogrammereren Steve Wozniak, som han senere grunnla Apple med.

Startet i garasjen

I 1976 startet Jobs og Wozniak det som nå er et av verdens mest verdifulle selskaper i Jobs-familiens garasje i California.

Etter å ha tapt en maktkamp med styret trakk Jobs seg ut av Apple i 1985. Han startet da datamaskinselskapet NeXT, som elleve år senere ble kjøpt opp av Apple med Jobs på kjøpet.

I september 1997 ble han på nytt toppsjef i det da konkurstruede selskapet, og snudde Apples negative kurs til en opptur uten sidestykke takket være en rekke innovasjoner.

BARACK OBAMA OM JOBS: - Han forandret våre liv

Millioner av solgte iMacer, iPoder, iPhoner, og iPader senere, kjemper Apple med Exxon Mobil om å være verdens mest verdifulle selskap, og Jobs lederskap blir ansett for å være selve grunnen til suksessen.

Kort tid etter at nyheten om Jobs død ble kjent rant det inn med kondolanser fra blant annet Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg og Bill Gates. Utenfor Apple-butikker verden rundt er det lagt ned blomster og tent lys for å hedre Jobs.

Steve Jobs etterlater seg kona Laurene Powell Jobs og fire barn.

- I sitt offentlige liv var Steve kjent som en visjonær, i sitt private liv vernet han om familien sin. Vi er takknemlige til de mange som har delt sine ønsker og bønner i løpet av det siste året av Steves sykdom. En nettside vil bli satt opp for de som ønsker å dele hyllester og minner, skriver familien i sin uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder