ADVARER: Egypts statsminister Essam Sharaf (t.h.) advarer Israel og sier at fredsavtalen fra 1979 ikke er hellig. Denne uka fikk han besøk av sin tyrkiske kollega Tayyip Erdogan (t.v.) som også har et svært anstrengt forhold til israelerne. Foto: Reuters

Israel kaller Egypts ambassadør inn på teppet

Israel kalte fredag Egypts ambassadør i Jerusalem inn på teppet etter at den egyptiske statsministeren sa at fredsavtalen med Israel ikke er hellig.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I løpet av den 30 minutter lange samtalen gjorde direktør Rafi Barak det klart overfor ambassadør Essam Sharaf at Israel ikke har noen planer om revurdering av fredsavtalen, og at partene ikke har adgang til å agere på egen hånd.

Han sa at Israel gjentatte ganger har irriterte seg over antydninger fra egyptisk side den siste tiden om behovet for å justere avtalen.

- Åpen for diskusjon

- Camp David-avtalen har alltid vært åpen for diskusjon og modifisering dersom dette vil tjene regionen og skape en rettferdig fred, sa statsminister Essam Sharaf i et intervju med tyrkisk fjernsyn torsdag.

Egypt var det første land i araberverdenen som inngikk en fredsavtale med Israel, noe som skjedde med USA som mekler og pådriver i 1979.

Forholdet mellom de to landene har vært spent siden demokratiforkjempere tidligere i år styrtet Egypts mangeårige president Hosni Mubarak.

Blant de nye makthaverne i Kairo er det flere som har tatt til orde for å revidere eller si opp den såkalte Camp David-avtalen.

Striden toppet seg da israelske styrker skjøt og drepte seks egyptiske grensevakter i august, og for en uke siden angrep en rasende menneskemengde den israelske ambassaden i Kairo.

Også Tyrkia

Israel har også kommet på kant med Tyrkia, som krever en offisiell unnskyldning for drapene på ni tyrkiske aktivister om bord i et skip som var på vei til Gaza med forsyninger.

LES OGSÅ: Tyrkia forberedt på krig med Israel

Tyrkiske myndigheter utviste tidligere i måneden Israels ambassadør i Ankara, og statsminister Recep Tayyip Erdogan vant gehør da han denne uka besøkte Kairo.

- Israel får ikke lenger gjøre som de vil i Middelhavet, og dere vil snart få se tyrkiske krigsskip i dette farvannet, sa han under besøket.

- Vi må gripe fatt i roten til problemene, og i Midtøsten er det den israelske okkupasjonen av palestinsk land som er problemet, sa Erdogan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder