SAMMENSTØT: Tilhengere av president Mubarak og motstandere har barket sammen i voldelige sammenstøt på Tahrir-plassen i Kairo. Foto: AP

Demonstrantene jaget Mubarak-tilhengerne fra torget

- Minst 1.500 personer skadet,

Minst tre personer drept

Religiøs leder frykter borgerkrig

Brannbomber kastet mot folkemengden - flere skudd avfyrt

KAIRO/OSLO (VG Nett) Demonstrantene har klart å slå tilbake det siste angrepete mot Tahrir-torget i Kario, der flere tusen Mubarak-tilhengere har støtt sammen med regimekritikerne. Flere hundre er skadet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Etter at mørket har senket seg over den egyptiske hovedstaden, har de verste gatekampene mellom tilhengere og motstandere av Egypts president Hosni Mubarak stilnet av.

Ved 21.20-tiden oppsto det nye kamper ved torget, da Mubarak-tilhengerne forsøkte å komme seg inn på torget ved siden av det egyptiske museet. De laget en barrikade, og kastet brannbomber mot demonstrantene.

Ved 22.20-tiden klarte demonstrantene å presse Mubarak-tilhengerne tilbake, men det blir fortsatt kastet brannbomber fra en motorbru over den ene enden av torget.

Ifølge reportere fra Al Jazeera kjørte biler med soldater gjennom gatene rundt torget og ropte til alle at de skulle holde seg innendørs, og den statlige tv-stasjonen viser et banner der man advarer om å oppholde seg på torget.

Demonstrantene samler nå opp steiner og vann, slik at de kan holde ut i natt, melder journalister som er på torget til Al Jazeera.

VGTV: Se de mest dramatiske videoene fra dagens gatekamper

Helsepersonell opplyser til Al-Jazeera sent onsdag kveld at minst 1.000 personer er skadet på Tahrir-torget i dag.

Helsepersonellet snakket også om at mange mennesker skal ha blitt drept, men det eksakte tallet er høyst usikkert. Egypts helseminister sier i kveld at tre personer er døde, mens 640 skal ha blitt såret i sammenstøtene.

Tahrir-plassen var overstrødd av steiner og brennende biler, og en lege på plassen hevdet at tallet på sårede hadde passert 1.500.

Først ved 19.45-tiden kom de første to ambulansene inn til torget, etter gatekamper hele dagen.

- Vi er fanget på torget, vi kommer oss ikke ut. Det er flere hundre skadde rundt meg, mange av dem er bevisstløse, sier en fortvilet kvinnelig demonstrant på telefon til Al Jazeera.

TV-bildene viste demonstranter som jager hverandre gjennom gatene, kaster steiner og slåss.

Ifølge VG Netts reportere i Kairo, tyder mye på at tilhengerne til Mubarak hadde organisert seg før de gikk til aksjon på Tahrir-torget.

Flere medier melder også om at en brannbombe antente deler av det egyptiske nasjonalmuseet, der mange av landets kulturskatter er samlet.

Segnet om

Under kampene viste flere TV-kanaler bildene av en mann som ble truffet av en stein og segnet om. Like etter kom en stor folkemengde på flere titalls mennesker løpende mot mannen og slo og sparket ham.

De hardeste kampene foregikk i en gate ved Tahrir-torget.

Ifølge øyenvitner gikk tilhengere av Mubarak opp på takene rundt torget, der de kastet sementblokker, murstein og parabolantenner ned på folkemengden.

BILDESPESIAL: Se bilder fra dagens gatekamper her

Her drev tilhengerne og motstanderne av president Mubarak hverandre opp og ned gata på skift, samtidig som de kastet steiner og andre gjenstander mot hverandre i noe som minnet om en stillingskrig.

Ved 14.40-tiden hørte VG Netts reporter i Kairo at det ble løsnet flere skudd mot folkemengdene på Tahrir-torget.

Skuddene var varselskudd avfyrt av hæren for å få demonstrantene til å løse seg opp, melder Al-Jazeera.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KASTER TING FRA TAKET: Minst to bygninger har blitt okkupert av demonstranter, som kaster alt de kan finne av møbler fra takene og ned på andre demonstranter. Foto: APTN

Journalister angrepet og banket opp

Ifølge TV-kanalen Al-Jazeera har minst to av deres kamerateam på stedet blitt angrepet av illsinte demonstranter.

Også CNN opplever at demonstrantene går til angrep på journalister.

Den kjente CNN-reporteren Anderson Cooper og TV-teamet hans ble omringet av flere tilhengere av president Mubarak, melder Huffington Post.

- Jeg ble slått ti ganger i hodet, sier Cooper.

Tim Marshall, som er utenriksredaktør i Sky News, forteller også om dramatiske hendelser.

- Så en mann som var i ferd med å bli slått i hjel. Stanset det sammen med to andre. Dekket av blodet hans, men han overlevde, skriver han på twitter.

Hevder sivilt politi angrep

Flere av demonstrantene hevder at sivilkledte politimenn er blant personene som har angrepet dem.

Også Mohamed ElBaradei sier at han har bevis for at politiet har gått til angrep.

- Vi har funnet identifikasjonskort fra politiet på flere av personene som angrep med køller, hevder en av demonstrantene på Tahrir-plassen overfor Al Jazeera.

Dette blir på det sterkeste avvist av det egyptiske innenriksdepartementet.

Samler demonstranter i Alexandria

Al-Jazeera melder ved 15.30-tiden om at flere tusen demonstranter er i ferd med å samle seg også i byen Alexandria i Egypt.

Flere av demonstrantene kom ridende inn til torget på hester og kameler, melder nyhetsbyrået AP.

Flere av de ridende demonstrantene hadde med seg pisker, og i de kaotiske sammenstøtene ble de revet ned fra hesteryggen.

Les også: Motdemonstrasjoner sprer frykt i Egypt

BANKES OPP: En tilhenger av president Mubarak (til venstre) slår en opposisjonsdemonstrant under gatekampene i Kairo. Foto: AFP


Det er opprettet sperringer over store deler av byen. Alle veier i byen er sperret av og det er store folkemenger ute i gatene.

Ifølge regimekritikerne hadde politimenn i sivile klær stormet demonstrasjonen deres. TV-bilder fra stedet tydet på at det ble brukt tåregass mot folkemengden.

Like etter klokken 16 melder Al-Jazeera at Mohammad ElBaradei har bedt folket om å stanse kampene. Han ber også hæren gripe inn.

- Hæren må intervenere og skille demonstrantene fra hverandre med makt, sier ElBaradei ifølge TV-kanalen.

Frykter borgerkrig

- Det er det styrende partiet NDP og agenter fra etterretningstjenesten og politiet som står bak denne offensiven for å renske torget og gjøre slutt på opprøret, sier demonstranten Mohamed El Zomar til TT.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KASTER STEINER: Støttedemonstranter for president Hosni Mubarak kaster alt de kan finne rundt seg, og kaster inn i folkemengden hvor demonstrantene som krever at Mubarak går av har samlet seg. Foto: AFP

Egypts mektige religiøse leder (grand mufti, journ. anm.), sjeik Ali Gomaa, maner om at kampene før det utvikler seg til borgerkrig.

- Dette er en invitasjon til kaos. Vi støtter stabilitet. Det vi ser nå er blindt kaos som vil lede til borgerkrig. Jeg ber alle foreldre om å be sine barn bli hjemme, sier Gomaa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAMMENSTØT: Bildet viser hvordan tilhengere av president Hosni Mubarak (nærmest) barker sammen med demonstrantene. Foto: AP


VG Netts reportere i Kairo møtte onsdag morgen tusenvis av egyptere som hadde samlet seg til motdemonstrasjon. De ropte «Ja, ja til Mubarak».

- Vi er her for å si at vi elsker Mubarak. Han har gjort mye for landet vårt. Han deltok i krigen, før jeg ble født, sier Kamal Fathi (37).

På forhånd var det fryktet at det ville oppstå sammenstøt.

- Jeg er redd for hva som nå kan skje når folkemassene kommer over Nilen til Tahrir-torget. Det er dette vi alle er redde for nå, sier taxi-sjåføren Ayman til VG Nett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder