I DRIFT: Det gigantiske isfjellet driver mot Australia. Her sett fra et satellitfoto. Foto: EPA

Monsterisfjell på vei mot Australia

(VG Nett) Et enormt isfjell som løsnet fra Antarktis, er nå i drift mot Australia.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Ifølge nyhetsbyrået AFP er isfjellet så stort at vitenskapsmenn omtaler det som en «en gang i århundret-hendelse».

Det skal være hele 19 kilometer langt. Det betyr at det er nesten like langt som hele Manhattan i New York. Likevel er det totalt sett større enn forholdsvis smale Manhattan ettersom det er beregnet til å være 8 kilometer bredt. Totalt er det rundt 140 kvadratkilometer stort.

Global opppvarming

En australsk forsker opplyser at det befinner seg om lag 1.700 kilometer sør for Australia. Han forteller at han ikke har hørt om et så stort isfjell på mangfoldige år.

- Jeg kan ikke huske at det har vært snakk om et så stort isfjell på veldig, veldig lenge, sier Neal Young, og antyder mer enn hundre år.

Nyheten om det gigantiske isfjellet kommer samtidig som statsoverhoder og andre representanter fra regjeringer verden over er samlet til FNs store klimatoppmøte i København, der man forsøker å komme til en enighet for å hindre ytterligere global oppvarming. Issmelting og kosekvensene av at havet stiger som følge av det, er et sentralt tema i diskusjonene om klimaendringer.

Ifølge Neal Yong skal isfjellet, som har fått navnet B17B, ha startet å løsne allerede for rundt 10 år siden, men i lengre tid flytt rundt Antarktis før det nylig altså startet å drive i den noe uvanlige retningen mot Australia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

B17B: Her er isfjellet (nummer fire fra høyre) fotografert fra satellit mens det fremdeles lå ved Antarktis. Foto: EPA

Var større

I starten var isfjellet til og med større enn nå, rundt 400 kvadratkilomet, men skal etter hvert ha delt seg opp i to mindre flak.

- Denne halvdelen har overlevd i åpen sjø i omtrent et år. I løpet av den perioden har det langsomt drevet nord og nordøst mot det vestlige Australia, forklarer Young.

Oppdagelsen av det store isfjellet kommer kort tid etter at man oppdaget to andre store isfjell lengre øst, samt over 200 mindre isfjell, som hadde retning mot New Zealand. Forskeren omtaler det som uvanlig med slike hendelser, men er overbevist om at det vil bli mer og mer vanlig dersom sjøtemperaturen stiger som følge av global oppvarming.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder