SPRER SEG: E. coli-bakterien som har spredt seg i Europa den siste tiden. Foto: AFP

Ytterligere to døde av E. coli-bakterien

Tallet på døde i E. coli-utbruddet i Tyskland har steget til 25, opplyser tyske helsemyndigheter.

To kvinner på henholdsvis 88 og 74 år døde i forrige uke. Tirsdag ble det fastslått at de døde som følge av E. coli-smitte.

Kvinnene bodde begge i Niedersachsen nord i Tyskland, den delstaten som er hardest rammet av E. coli-utbruddet.

24 av de 25 E. coli-dødsfallene har skjedd i Tyskland. I tillegg er en kvinne død i Sverige, mest sannsynlig etter å ha blitt smittet under et opphold i Tyskland.

Tyske helsemyndigheter har ennå ikke klart å finne smittekilden.

Erstatning

I dag ble det også klart at EU vil tilby minst 150 millioner euro i kompensasjon til bønder som er rammet økonomisk av E. coli-utbruddet.

- Vårt forslag er 150 millioner euro, sa landbrukskommissær Dacian Ciolos foran et ekstraordinært møte mellom EUs landbruksministre i Luxemburg tirsdag.

Men han gjorde det klart at beløpet kun var et utgangspunkt for diskusjonene, og at det trolig kommer til å bli høyere.

- Vi har sett en nedgang i forbruket i hele Europa. Dette er en europeisk krise, så vi har virkelig bruk for en europeisk løsning, sier Roger Waite, talsmann for Ciolos.

Rasende

Det er i hovedsak agurkprodusenter som har tapt store beløp som følge av frykt hos kundene for å bli smittet av den livsfarlige E. coli-bakterien.

Spanske grønnsaksprodusenter er hardt rammet fordi tyske myndigheter i startfasen antydet at smitten kom fra spanske agurker.

Spanske myndigheter er rasende på Tyskland og vurderer å gå til erstatningssøksmål. Spanske myndigheter sier de vil kreve 100 prosents kompenasjon for tapene som er påført spanske bønder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder