ASKEFAST: Sogneprest Terje Nyvoll-Todem nyter utsikten fra Table Mountain i Cape Town. Foto: Privat

Sitter fast i Sør-Afrika: 24 norske prester med bønn om askehjelp

(VG Nett) Hjemme i Norge venter dåp, konfirmasjoner og begravelser for 24 prester som ikke kommer seg hjem fra Sør-Afrika.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det er noen som kommer til å få det travelt i tiden som kommer. Det er jo allerede prestemangel i Norge, spøker sogneprest Terje Nyvoll-Todnem i Heddal.

Askefast?Sjekk vår haikesentral

Prøvde haikesentralen

Følgende melding tikket inn på VG Netts haikesentral fra prestene: «Cape Town-Gardermoen. Vi er 24 norske prester i Den norske kirke, som trenger å komme hjem til dåp, konfirmasjoner og begravelser. Kan noen hjelpe oss? ».

- Det var mest for moro skyld at vi la ut meldingen. Vi har spøkt litt med å få i gang det gamle ærverdig misjonsskipet «Elieser», sier Nyvoll-Todnem.

Misjonsskipet ble sjøsatt i Bergen i 1864 og tjenestegjorde ved å frakte misjonærer til land som Madagaskar og Sør-Afrika.

Les også:Jan Kjærstad på desperat haikejakt i Paris

Saken fortsetter under bildet

KOMMER SEG IKKE HJEM: Sogneprest Hege Andal i Brevik, ungdomsprest Åsa Maria Haugstad i Nordstrand menighet, rådgiver Arne Berg ved Stavanger bispedømmekontor og sokneprest Frode Wigum i Borge i Lofoten besøker Waterfront i Cape Town. Foto: Privat

Utsatt flere uker

Men prestene, som har deltatt på et kurs i menighetsutvikling på teologisk fakultet ved universitetet Stellenbosch nord for Cape Town, må nok finne andre å komme seg hjem på. Det er naturligvis askeskyen, som henger over Europa, som sørger for at oppholdet på den sørlige halvkule blir lenger enn planlagt.

- Frode Wigum, som er sogneprest i Borge i Lofoten, har fått beskjed om at bookingdatoen hans er endret til 30. april. Vi andre håper på å få reise hjem tidligere, men jeg tror ikke det er realistisk, sier Nyvoll-Todnem.

BILDESPESIAL:Se bilder fra vulkanutbruddet på Island

VGTV:Se hvordan asken brer seg her

Savner barna

Prestene prøver å holde humøret opp og har benyttet anledningen til å besøke flere steder i Cape Town.

- Vi har det fint vi, men det er jo litt tøft for noen, spesielt for oss med barn som venter hjemme, sier Nyvoll-Todnem.

Han har selv fire barn i alderen tre til ni år, som lurer fælt hvor det blir av pappa.

- Min kone får hele tiden spørsmål om når jeg kommer hjem, men vi får heldigvis god hjelp fra hennes foreldre og arbeidsgiver, sier Nyvoll Todem.

Les også:Vurderer å åpne Gardermoen

Dåp for åtte barn

For en sogneprest venter det også oppgaver i kirken. Heddal stavkirke åpner for sommeren neste søndag, og hele åtte barn skal døpes.

- Det spørs jo hvor lenge han blir borte, men det skal ikke by på store problemer. Vi har både kapellan og vikarprest. Den tidligere sognepresten kan også steppe inn på kort varsel. Om det skulle bli store problemer knyttet til dette, så har vi også myndige lekfolk i menigheten, sier Hans Borhaug, som er nestleder i Heddal sokneråd.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder