FENGSLET: Årets fredsprisvinner Liu Xiaobo er dømt til 11 år i fengsel. Foto: Ap Foto:

FENGSLET: Årets fredsprisvinner Liu Xiaobo er dømt til 11 år i fengsel. Foto: Ap Foto:

Dette er fredsprisvinner Liu Xiaobo

Liu Xiaobo er utvilsomt en av Kinas fremste opposisjonelle, og var medansvarlig for demokratioppropet Charter 08. For det ble han belønnet med elleve års fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Dommen falt 1. juledag i 2009, kanskje i et håp om at folk i Vesten ikke skulle oppdage den?

- Straff for å ytre seg må fjernes, var et av forslagene i Charter 08, og som myndighetene mente var «å undergrave statsmakten». Dommen demonstrerte ubehagelig klart at demokrati og menneskerettigheter fortsatt er noe Kinas ledelse ikke vil ha noe av.

Les også:Liu Xiaobo får Nobels fredspris

1989-aktivist

Liu ble en sentral figur i demokratibevegelsen i Kina våren 1989 som kulminerte med at kinesiske myndigheter sendte soldater og stridsvogner mot demonstrantene. Et ukjent antall, trolig flere hundre, ble drept.

Den nå 54 år gamle aktivisten er utdannet ved flere kinesiske universiteter, inkludert Beijing Normaluniversitet, der han tok sin doktorgrad i litteratur i 1988. Han har også vært tilknyttet universiteter i utlandet, blant annet Universitetet i Oslo og Colombia University og University of Hawaii i USA.

Allerede i januar 1991 ble han funnet skyldig i å ha drevet «kontrarevolusjonær propaganda», og i 1996 ble han beordret til tre års omskolering gjennom straffarbeid. Det er en av de straffemetoder Kina benytter og en straff som kan ilegges uten dom. Liu ble anklaget for «ordensforstyrrelser» og for å ha kritisert kommunistpartiet.

I 2007 ble han også arrestert og avhørt en kort periode.

Arrestert

Politiet hadde tydeligvis fulgt arbeidet med Charter 08 nøye. 8. desember 2008, to dager før dokumentet skulle offentliggjøres, ble Liu og Zhang Zuhua, en annen underskriver av dokumentet, arrestert. Vel et år senere falt dommen etter én dags rettsbehandling.

En rekke land, politikere, internasjonale organisasjoner og menneskerettighetsforkjempere har kritisert dommen og krevd at Liu må settes fri. Blant dem som demonstrerte utenfor Kinas ambassade i Praha var Václav Havel, Tsjekkias tidligere president og sentral person bak Charta 77, demokratioppropet som Charter 08 hadde som modell.

Liu Xiaobo ble nominert til Nobels fredspris av en rekke framtredende personer, utenlands og i Norge, blant andre Václav Havel, Dalai Lama, André Glucksmann, Vartan Gregorian, Mike Moore, Karel Schwartzenberg, Desmond Tutu, Gregorij Javlinskij og Jan Tore Sanner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder