LEDER PÅ PROGNOSE: Statsminister Bjarni Benediktsson fra Selvstendighetspartiet avla sin stemme lørdag. Foto: Brynjar Gunnarson AP

Valg på Island: Koalisjonskaos

Ingen regjeringsalternativer har fått rent flertall på Island. Mest sannsynlig vil det dannes en regjering med fire eller fem av de åtte partiene på Alltinget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ved midnatt norsk tid natt til søndag, stengte valglokalene på Island. Alle stemmene er nå talt opp, og det er ikke rent flertall for noen av regjeringsalternativene.

– Det er kaotisk, fordi det ikke er noen klare regjeringsalternativer. Det mest sannsynlige er at det blir en regjering med minst fire partier, forklarer Island-kjenner og grunnlegger av nettstedet Islandsk.no, Albert Einarsson

Statsminister Bjarni Benediktssons parti, Selvstendighetspartiet, er fortsatt størst på Alltinget med 16 av 62 plasser. Likevel ser det ut som Venstrebevegelsen, et grønt venstreparti tilsvarende norske SV, er de som får mulighet til å danne regjering, ifølge Reuters.

Fordi det ikke er rent flertall for noen regjeringsalternativer, kan forhandlingen ta flere uker. I alt har åtte partier fått representanter inn i alltinget som har totalt 63 plasser.

Medier nektes å skrive om anklager mot statsministeren: – Absurd.

Svakt flertall og mange partier

Lederen av Venstrebevegelsen, Katrín Jakobsdóttir, ønsket i utgangspunktet å danne regjering med Den sosialdemokratiske alliansen og Piratpartiet, men trenger også støtte fra et fjerde parti. Da kan det være et alternativ å samarbeide med Fremskrittspartiet – som tilsvarer det norske Senterpartiet – for å danne et flertall på 32 representanter.

– Men det blir fortsatt et veldig svakt flertall, så det er sannsynlig at de vil prøve å få med et femte parti, forklarer Einarsson.

Dermed kan det hende Jakobsdóttir vil prøve å få med seg et femte parti over fra borgerlig side, nemlig Reformpartiet, mener han.

– Det vil bli veldig vanskelig for disse partiene å lage en regjeringsplattform, og det kommer til å ta lang tid. På den ene siden kan det bli en porøs politikk, men på den andre siden Jakobsdóttir pekt på at det er viktig å danne et styringsdyktig flertall som kan samarbeide om de viktigste sakene.

De fem partiene har nemlig til felles at de blant annet er opptatte av å rydde opp i helsevesenet, og at de er opptatte av likestillingspolitikk.

– Det snakkes allerede om at en ny regjering ikke vil holde lenge, og at det er mulig det vil bli nytt valg om bare et år.

Bakgrunn: Skandale fører til nyvalg på Island

Dette er noe man helst vil unngå på Island, der to regjeringer på rad har kollapset på under to år.

APPLAUS: Medlemmer av Selvstendighetspartiet fotografert idet de fikk vite de foreløpige resultatene fra valget. Foto: Geirix Reuters

Sentrumsparti kan være nøkkelen

Benediktssons parti, det konservative Selvstendighetspartiet, kan også se mot sentrum for å danne en koalisjon. Den islandske statsviteren Stefanía Óskarsdóttir sier til NTB at det er sentrumspartiene som sitter med nøkkelen til ethvert mulig regjeringssamarbeid.

– Fremskrittspartiet ser ut til å sitte med nøkkelen til en hver koalisjon, sier førsteamanuensen. Fremskrittspartiet, som har mange likhetstrekk med Senterpartiet i Norge, sikret åtte plasser på Alltinget, sier hun.

Som i Norge, kan det dermed bli mye diskusjon om å få sentrumspartiene med i en koalisjonsregjering på Island.

Fått med deg det siste? Trine Skei Grande tror KrF kan følge Venstre inn i regjering med Høyre og Frp.

I en meningsmåling utført i september, for avisen Morgunbladid, svarte halvparten av Islands befolkning at de ønsket at partileder Katrin Jakobsdottir (41) fra Venstrebevegelsen skal bli den nye statsministeren.

Flere skandaler

Det bare et år siden siden forrige valg på Island. Valget i 2016 ble skrevet ut etter at regjeringen kollapset, fordi det ble avslørt at tidligere statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson og kona hadde selskap i skatteparadis. Avsløringen ble kjent i forbindelse med de såkalte Panama-dokumentene.

Nåværende regjering kollapset etter en ny skandale. Det kom fram at statsministerens far hadde anbefalt renvasking av en pedofil mann dømt for voldtektav sin stedatter. Dette ble holdt unna offentligheten, og statsminister Benediktsson skal ha visst kjent til saken.

Regjeringskrise på Island: – Klinkende klart at det er vedvarende korrupsjon

Etter skandalen trakk det ene koalisjonspartiet seg, og regjeringen som ble valgt den 29. oktober 2016 hadde ikke lenger flertall. Det er derfor det nå er holdt nyvalg.

Spenning var på forhånd knyttet til Piratpartiet som har vokst i takt med de mange regjeringsskandalene og i kjølvannet av finanskrisen som rammet Island i 2008. Den foreløpige tellingen viser imidlertid at partiet har fallende oppslutning og mister fire av de ti representantene partiet fikk i Alltinget etter valget i fjor.

TIL URNENE: Folk i Islands hovedstad Reykjavik sto i kø for å avgi stemme lørdag. Foto: Geirix Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder