MILITÆRE KRISER: Syriske militære roper slagord og løfter våpnene i gatene i Damaskus fredag 23. desember 2011. Krisen i Syria er en av mange som vil prege 2012. Foto: AP Photo/Muzaffar Salman

Disse krisene vil kunne prege 2012

(VG Nett) Nord-Korea og Irans atomtrusler, Kinas militærmakt og en arabisk vår som har blitt til vinter vil prege utenriksåret 2012, tror norske forskere.

Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fjoråret har vært et dramatisk år med store hendelser i verden, men 2012 kan vise seg å bli vel så dramatisk.

- Det vi kan være rimelig sikre på, er at den arabiske våren utvikler seg. Den har gått fra vår til høst, og kan bli fort en vinter, sier Kristian Berg Harpviken, direktør ved PRIO (Norsk institutt for fredsforskning) til VG Nett.

Etter tre uker med omfattende protester i hovedstaden Kairo i Egypt, gikk Mubarak av 11. februar og overlot makten til landets militærråd. Rundt 850 mennesker mistet livet i urolighetene.

- Islamistene har gjort det sterkt i Marokko, Tunisia og Egypt, og vi kan lett se for oss et Nord-Afrika og Midtøsten som har islamistiske regjeringer i mange land. Egypt er det viktigste landet i hele regionen, og det blir en utfordring for vesten og USA hvordan de skal forholde seg til en regjering som har en tankegang som kan være eksplitt anti-vestlig, sier Berg Harpviken.

Syria er jokeren

Ifølge FN har over 5.000 mennesker blitt drept i Syria siden opprøret mot Bashar al-Assad-regimet startet i mars.

PRIO-direktøren tror en regimeendring i landet kan totalt endre maktbalansen i Midt-Østen, bidra til å isolere i Iran og bidra til demokrati i regionen.

- Syria er en joker, og her er det mye storpolitikk involvert. Ut i fra dagens situasjon er det svært vanskelig å spå om Assad overlever. Jo flere regimer som må senke flagget i regionen, jo vanskeligere blir det for han, sier Harpviken.

Rådgiver Helge Lurås hos NUPI tror derimot det kun er et spørsmålstegn om tid før presidentens regime vil falle.

- Det er ikke noen umiddelbare tegn på at Assad faller, men det er nok bare et spørsmål om tid. Opposisjonen kommer ikke til å gi seg nå. Sånn sett kan det godt skje i 2012, men Syrias fremtid avhenger jo også av handlingene til utenlandske aktører, så det kan også trekke ut, sier Lurås.

MILITÆRØVELSE: Sørkoreanske soldater deltar i en militærøvelse på Baengnyeon-øya nær grensen til Nord-Korea 28. oktober 2011. Foto: AP Photo/Shin Jun-hee, Yonhap

Atomtrusselen øker

Fra vestlig hold sies det at Syrias nære allierte Iran kan anskaffe atomvåpen innen ett år. Både Israel og USA har gått ut og sagt at det er et forhold de to landene ikke kan akseptere.

- Det er lett å tolke Gaddafis skjebne på en bestemt vis - så lenge han har masseødeleggelsesvåpen satt han rimelig trygt. Etter at han kvittet seg med dem, ble han sårbar. Den tolkningen er fremtredende i både Teheran og Nord-Koreas hovedstad Pyongang, sier Berg Harpviken.

17. desember kom beskjeden om at Nord-Koreas leder Kim Jong-il var død. Landet er som kjent en atommakt, og sammen med Iran er de to landene det som er igjen av det USAs tidligere president kalte for «Ondskapens akse».

- Den forrige lederen har brukt atomvåpen for å dra ut fordeler for sitt eget regime, men vi vet lite om interne maktforhold og om det i det hele tatt er stabilt. Vi vil nok få se et nytt press fra USA for å forsøke å få landet i tale, sier Berg Harpviken.

Islamistiske konflikter

I desember fullførte amerikanerne uttrekkingen fra Irak, og USA har også planlagt å starte nedtrappingen i Afghanistan, som skal fullføres i 2014. Med Pakistan inkludert, kan de tre landene bli preget av nye konflikter mellom sunni og shia- muslimer i 2011.

- Forhandlingene med Taliban har strandet, og vi kan se en ytterligere eskalering av volden. Det gjør at det kan bli ennå vanskeligere å holde en intakt regjeringsstruktur. Det verste scenario er en borgerkrig som blir enda verre enn den vi ser i dag, med dypere involvering av naboland, sier Berg Harpviken.

TILBAKETREKKING: Amerikanske soldater gjør seg klare til å forlate Camp Adder-basen i Irak 16. desember 2011. Foto: AP Photo/Mario Tama

«Den sovende dragen»

De siste årene har Kina rustet kraftig opp i sitt militærapparat, og USA har svart med et betydelig militært nærvær i regionen.

- Med unntak av Sør-Kina-havet og innenriks, så viser ikke landet militære muskler. Det er en strategi som er helt annerledes enn USA har fulgt. Hva skjer den dagen hvis kinesiske investeringer i et annet land er truet? Vil de da ty til politiske og militære virkemidler, eller vil de akseptere tapene, spør Berg Harpviken.

NUPI-rådgiver Lurås tror at farten på den økonomiske veksten til både Kina og India vil svekkes av den tiltagende økonomiske krisen som den vestlige verden står overfor.

- I nedgangstider er det om å gjøre for politiske ledere å vise styrke. Noen vil nok fristes til å iversksette populistiske løsninger som handelsmurer og proteksjonisme. Det økonomiske krisen kan også påvirke maktbalansen. Nesten samtlige av Kinas naboland er redde for Kinas vekst og søker balanse hos USA. Jeg tror vi vil se en økt polarisering og et motsetningsforhold mellom USA og Kina, sier Lurås.

Finanskrisen vil prege nyhetsbildet

Lurås tror den dominerende saken i 2012 vil bli den økonomiske krisen, først for Europa og deretter for verden som helhet.

- Den vil være et vedvarende tema og ser ut til å gå fra vondt til verre i løpet av 2012. Ingen land i verden vil være immune mot en forverring ettersom gjelds- og finanskrisen trolig etterfølges av lavere økonomisk aktivitet utover neste år, sier Lurås.

Han mener også at Europa kommer til å være hovedfokus de første månedene, men legger til man også burde holde et øye på den enorme statsgjelden til Japan og lavere fart i Kina.

- Pengene kommer til å søke seg til det man tror er en trygg havn, og det vil nok blant annet være amerikansk statsgjeld.
Det er imidlertid bare er spørsmål om tid før gjeldsberget blir uhåndterbart for USA også, men det kan ligge noen år frem i tid så lenge sentralbanksjef Ben Bernanke lar seddelpressen gå, sier Lurås.

Han tror også på midlertidige fall i råvarepriser, som kan gi uforutsett ustabilitet i råvareproduserende land.

- Neste år blir nok ikke noe mindre begivenhetsrikt enn det 2011 var. Vi vil helt sikkert oppleve overraskelser, men det virker sannsynlig at mye fortsatt vil dreie seg om gjeld og økonomisk krise, EUs fremtid, fortsatte omveltninger i Midtøsten, stadig spenning i forholdet mellom USA og Pakistan og Iran, fortsatt posisjonering i Sør-Kina havet og så videre. Det virker som vi sitter på et tog som langsomt er i ferd med å kjøre av skinnene. Vi får trøste oss med at Norge nok er på en av de bakerste vognene, sier Lurås.

PRIO-direktøren er enig med Lurås om i Europa vil få mer fokus i 2012.

- Det dreier seg hvorvidt de opptøyene vi har sett i 2011, vil bre om seg. Det er ikke utenkelig at vi som jobber med fred og konflikt, og har vårt blikk utover Europa, blir nødt til å se på konflikter som er mye nærmere hjemme, sier Berg Harpviken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder