BLOKADE: En palestinsk gutt i ruinene av et hus i Gaza By. Ifølge FN er to tredeler av husene som ble ødelagt under krigen i fjor vinter ennå ikke bygget opp. Foto: AFP

Angrep Israel med esel-bombe

(VG Nett) Militante palestinere angrep tirsdag en israelsk grensepost på Gazastripen ved hjelp av en eselkjerre fullastet med dynamitt.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Ifølge Abu Ghassan, talsmann for den militante gruppen, skal eselkjerren ha inneholdt mer enn 200 kilo dynamitt. Bomben gikk av bare 60 meter fra muren som skiller Israel fra Gaza.

LES OGSÅ:- Situasjonen til det verre på Gazastripen

Israelske soldater holder dette området under streng kontroll, men ingen mennesker skal ha blitt skadet i det spektakulære angrepet, melder nyhetsbyrået AP.

Eselet ble imidlertid drept i eksplosjonen.

- Skalkeskjul

Israel har gjennomført en omfattende blokade av Gazastripen siden Hamas overtok kontrollen over området i 2007. Etter det israelske angrepet på Gaza vinteren 2009 har blokaden forsinket gjenoppbyggingen. Blokaden er fordømt av det internasjonale samfunnet. Også Norge er svært kritiske til hvordan restriksjonene rammer den palestinske sivilbefolkningen.

LES OGSÅ:Fire palestinere drept da smuglertunnel raste sammen

Israel frykter at bygningsmaterialer skal brukes for å gjenvinne Hamas' militære kapasitet, og har derfor vært svært restriktive med å slippe slike ting over grensen. Samtidig har de benektet alle anklager om at blokaden ha ført til en humanitær krise i det tett befolkede området.

VGTV:Raketter skutt mot Israel

I en uttalelse etter tirsdagens palestinske angrep, sier det israelske forsvaret at angrepet er et nytt eksempel på hvordan «terrorister bruker landbruksaktiviteter som skalkeskjul for sin virksomhet».

Vil bryte blokaden

Pro-palestinske aktivister fra en rekke land planlegger nå en omfattende aksjon for å bryte den omstridte blokaden. Åtte skip, med til sammen 10.000 tonn utstyr skal etter planen være på vei mot Gaza i løpet av de nærmeste dagene.

LES OGSÅ:Palestinsk gutt drept av israelske bosettere

Dette siste forsøket på å bryte blokaden kommer samtidig som det internasjonale presset mot Israel øker. Tirsdag kom den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu med en sterk oppfordring til Israel om å lette på de strenge restriksjonene.

Advarer aktivistene

Israel har imidlertid varslet at de ikke vil la skipene nå fram til Gaza, melder AP. Ifølge nyhetsbyrået skal Israel ha forberedt en egen leir for aktivistene i byen Ashdod.

- Vi har advart aktivistene om at de bryter internasjonal lov dersom de forsøker å ta seg inn til Gaza med makt, sier talsmann for det israelske utenriksdepartementet Yigal Palmor.

VGTV:Barn løper fra bomberegnet på Gaza

Ifølge Palmor har mer enn en million tonn med mat og annet utstyr blitt sluppet gjennom grensen siden de israelske angrepene ble avsluttet i januar 2009.

Aktivistene håper fortsatt å få forsyningene inn i Gaza, men satser samtidig på at aksjonen vil føre til økt oppmerksomhet om blokaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder