KLIMAGASSER: Verden står ovenfor enorme utfordringer i kampen mot å redusere utslippet av klimagasser. Foto: AP

Klimaeksperter: - Verden vil ikke klare 2-gradersmålet

(VG Nett) For å forhindre ekstreme klimaendringer må temperaturen ikke stige mer enn 2 grader. Nå mener klimaeksperter at det målet er helt umulig.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Verden har allerede blitt 0,8 grader varmere - og vil helt sikkert bli 0,5 grader varmere også grunnet drivhusgassene.

Spørsmålet nå er derfor - vil vi klare å unngå at temperaturen stiger mer enn 2 grader celsius?

Wikipedia:Global oppvarming

Den britiske storavisen The Guardian har spurt over 200 klimaeksperter om dette - og svaret er soleklart: 86 prosent av de spurte svarer at med dagens politiske innsats vil det være helt umulig.

Ekspertene mener derimot at det er langt mer sannsynlig at temperaturen øker med 4 eller 5 grader hvis vi fortsetter dagens politikk og CO2-utslipp.

SLIK BLIR VERDEN VARMERE

Alvorlig

Selv om forskjellen bare er to-tre grader utgjør dette store, alvorlige konsekvenser for både mennesker, dyre- og planteliv. Guardian skriver at dette vil føre til en enorm mangel på både mat og vann. Flere tusen plante- og dyrearter vil dø ut, og havet vil stige så mye at millioner vil miste sine hjem.

Guardians undersøkelse kommer bare en måned etter klimakonferansen i København, der flere eksperter møttes for å diskutere ulike klimatiltak. Avisen har sendt ut spørsmål til alle de 1756 deltagerne. 261 personer svarte - hvorav 200 av disse er klimaforskere. De andre er ulike industriledere eller økonomer. De som svarte på spørsmålene kommer fra 26 ulike land.

SE:Så mye CO2 slipper vi ut

EU og Kyoto

EU har allerede fastsatt at deres mål er å unngå en temperaturøkning som er høyere enn 2 grader fra før-industrielt nivå. Selv en slik temperaturøkning kan ha store konsekvenser.
Kyoto-protokollen har foreløpig ikke fastsatt et klart mål om hvor mange grader verden skal tåle i temperaturøkning, men Norge mener en ny avtale fra 2013 må ha som mål å stabilisere temperaturstigningen på 2 grader.

- Skal vi klare å stabilisere temperaturstigningen på 2 grader, må utslippene reduseres med 50 til 85 prosent, noe som forutsetter at avtalen omfatter alle store utslippsland. Det er spesielt viktig at nøkkellandene Kina, India, USA, Brasil, Indonesia og Russland blir sentrale i en framtidig avtale, har SFT-direktør Ellen Hambro tidligere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder