AVVISER LEKKASJENE: Palestinernes president Mahmoud Abbas holder en pressekonferanse etter hans møte med Egypts president Hosni Mubarak i Kairo mandag. Foto: AP

Knuser drømmen til de palestinske flyktningene

Palestinernes president Mahmoud Abbas knuser drømmen til millioner av palestinske flyktninger om en dag å kunne vende hjem.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Lekkede dokumenter fra PLOs forhandlingssekretariat viser at de palestinske forhandlerne i all hemmelighet gikk med på et kontroversielt israelsk forslag i 2009.

Bakgrunn: - Israel ble tilbudt nesten hele Øst-Jerusalem

Ifølge dokumenter Al Jazeera og The Guardian har fått tilgang til, og som de hevder å ha fastslått ektheten til, innebar enigheten at bare 1.000 flyktninger ville få returnere årlig over en tiårsperiode.

Rundt 5 millioner palestinske flyktninger og etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet og i krigene som fulgte, ville dermed ha fått drømmen om en dag å kunne vende hjem knust.

Les ogsÅ: - Israel ville bytte bort egne borgere

Jevnet med jorda

Det store flertallet av palestinske flyktninger, som fortsatt lever i leirer i naboland som Jordan, Syria og Libanon, vet at landsbyene de engang måtte flykte fra, ble jevnet med jorda etter den israelske statsdannelsen i 1948.

Retten til retur har likevel vært et sentralt krav i alle forhandlinger med Israel opp gjennom årene.

Les også: Israel forbereder seg på ny Gaza-krig

Israelske ledere utelukker en slik masseretur, både til Israel og til en framtidig palestinsk stat. De frykter at Israels jødiske befolkning skal bli tallmessig underlegne i området og vil derfor tilby økonomisk kompensasjon til dem som sier fra seg retten til retur.

- Israel vil anerkjenne lidelsene til - men ikke ansvaret for - de palestinske flyktningene, het det i et forslag fra daværende statsminister Ehud Olmert i 2008.

- Israel vil bidra til å kompensere flyktningene gjennom en mekanisme, basert på lidelsene, het det videre.

Enighet

I det samme forslaget tilbød Olmert å ta imot 5.000 palestinske flyktninger, noe som straks ble avvist fra palestinsk side.

Palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat opplyste senere at det var oppnådd enighet om 10.000 flyktninger over ti år, noe også USAs spesialutsending George Mitchell ble fortalt i februar 2009.

Da Erekat orienterte europeiske diplomater i 2010, opplyste han at palestinerne var villige til å inngå en avtale som sikret 15.000 flyktninger retten til å vende hjem.

PLOs absolutte minstekrav hadde inntil da vært at minimum 100.000 flyktninger skulle få vende hjem.

I hardt vær

Saeb Erekat, som fra før er i hardt vær etter avsløringer om at palestinerne under forhandlingsmøter tilbød Israel å beholde store deler av det okkuperte Øst-Jerusalem, forsøker nok en gang å avdramatisere innrømmelsene.

- Forslag til avtaler må selvsagt godkjennes i en folkeavstemning. Ingen avtaler vil bli undertegnet uten tilslutning fra det palestinske folk, sier han til The Guardian.

Den samme Erekat utelukket i mars 2007, under et møte med Belgias daværende utenriksminister Karel De Gucht, at de palestinske flyktningene i eksil ville få delta i en slik folkeavstemning.

- Jeg sa aldri at diasporaen skulle avgi stemme. Det kommer ikke til å skje. Folkeavstemningen blir for palestinere i Gaza, på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Vi kan ikke gjøre det i Libanon, vi kan ikke gjøre det i Jordan, sa Erekat.

Ytterligere splittelse

- Det vil i så fall være svært kontroversielt og skape en ytterligere dimensjon i den interne, palestinske splittelsen, sier direktør Nils A. Butenschøn ved Senter for menneskerettigheter i Oslo.

Særlig for de palestinske flyktningene i Libanon, som har få rettigheter og som bor få kilometer fra områdene de ble fordrevet fra, vil det være svært vanskelig å akseptere en slik løsning, tror han.

En fredsavtale med Israel som millioner av palestinske flyktninger ikke får si sin mening om i folkeavstemning, vil heller ikke være liv laga, tror Butenschøn.

- En slik avtale vil verken bli bærekraftig eller varig, sier han.

Les også

 1. Hizbollah-kandidat utnevnt til statsminister

  Libanons president har utnevnt Najib Mikati til ny statsminister. Mikati er den islamske bevegelsen Hizbollahs kandidat.
 2. Illsinte libanesere beskylder Hizbollah for kupp

  Rikmannen Najib Mikati ser ut til å bli Libanons neste regjeringssjef.
 3. Obama: - Et viktig framskritt for Libanon

  Det er et viktig framskritt at det nå er fremmet tiltalebegjæring i forbindelse med etterforskningen av drapet på Rafiq…
 4. Hizbollah avviser Hariri som statsminister

  Hizbollah vil ikke støtte en ny regjering under ledelse av Libanons statsminister Saad Hariri, opplyser partiets leder…
 5. Legger fram Hariri-siktelser mandag

  Aktoren som har etterforsket drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri, legger trolig fram sine siktelser…
 6. Libanons regjering faller fra hverandre

  Sjiabevegelsen Hizbollah og dens allierte trekker seg fra regjeringen i Libanon, og dermed kollapser…
 7. Tyrkia stiller seg bak Libanon

  Tyrkia vil ikke forbli taust dersom Israel angriper Libanon, lover Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.
 8. CBC: Sterke beviser mot Hizbollah i drapssak

  Etterforskere har funnet sterke beviser for at det var sjiabevegelsen Hizbollah som sto bak drapet på Libanons tidligere…
 9. Ahmadinejad lover mer støtte til Libanon

  Vi har felles interesser og felles fiender, lød budskapet fra Irans president til vertslandet Libanon.
 10. Islamsk ekstremistpredikant arrestert i Libanon

  Den radikale islamistpredikanten Omar Bakri er arrestert i Libanon, opplyser sikkerhetskilder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder