HAR GITT SYRI-JA: I løpet av sommeren skal operatører fra Forsvarets spesialkommando (FSK) være i gang med opptreningen av syriske opprørere i Jordan. Nå kan de også bli sendt inn i Syria. Foto: Torbjørn Kjosvold Forsvaret

Stortinget har sagt ja: Vil sende norske soldater inn i Syria

Stortinget har gitt grønt lys til regjeringens forslag. Nå kan norske spesialsoldater sendes inn i Syria i kampen mot terrorgruppen Den islamske staten (IS).

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er klart etter et lukket møte i Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité onsdag formiddag.

Beslutningen skjer samme dag som VG fortalte at Russland før helgen bombet gruppen de norske soldatene skal trene.

Amerikanske spesialstyrker - som gjorde samme jobben de norske soldatene skal gjøre - skal ifølge flere amerikanske medier ha vært til stede i leiren, men unnslapp det russiske flyangrepet uten skader.

De fleste trodde at den omdiskuterte avgjørelsen om å sende norske soldater inn i Syria ikke skulle diskuteres av Stortinget før i høst.

Men på grunn av det forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kaller «større fremgang enn vi kunne forvente» i kampen mot IS, skjedde behandlingen i et lukket møte allerede i dag.

- Siden kampen mot IS allerede var på vei inn i fasen der oppfølging inne i Syria kunne bli aktuelt, valgte vi å konsultere Stortinget nå. Vi mente det var bedre å gjøre dette før styrken reiste enn etter at den hadde dratt, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

OPPDRAGET: Dette skal norske spesialsoldater gjøre
BAKGRUNN: Dette er gruppen spesialsoldatene skal trene opp

Som VG skrev onsdag, har det om lag 60 menn og kvinner store bidraget som skal stasjoneres nordøst i Jordan foreløpig ikke reist fra Norge. Det er fortsatt enkelte formelle, diplomatiske avklaringer som gjenstår.

Men når styrken setter kursen mot Jordan i løpet av sommeren, er det altså med beslutningen fra Stortinget i ryggen om at de kan dra over grensen og inn i Syria.

- Vi mener at det folkerettslige grunnlaget er godt fundert, og forankret i en FN-resolusjon fra sikkerhetsrådet, sier forsvarsministeren.

UDs BEGRUNNELSE: Derfor kan norske soldater sendes inn i Syria
Lang versjon || Kort versjon (.pdf)

- Dette møtet i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen kom tidligere enn de fleste hadde ventet, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Bård Vegard Solhjell til VG.

Som blant annet Senterpartiet er han svært kritisk til beslutningen.

- Formålet og hensikten med styrkebidraget er bra. Men jeg er i sterk tvil om den langsiktige strategien på det vi nå skal gjøre er godt nok gjennomtenkt, og om den vil bidra til å bekjempe IS på annet enn kort sikt, sier Solhjell.

Skal trene opp

SKAL TRENES - I SYRIA: En soldat fra The New Syrian Army i Syria på ukjent sted i grenseområdene mellom Jordan, Syria og Irak. Foto: The New Syrian Army

De norske spesialsoldatene skal stasjoneres nordøst i Jordan. Her skal de trene opp soldater som skal bli en del av anti-IS-alliansens nye prestisjeprosjekt - New Syrian Army (NSyA). De kan også bli med dem inn på slagmarken i Syria.

- Både i Afghanistan, Libya og Irak har de vestlige styrkene hatt kortvarig militær fremgang. Men problemet alle tre stedene har vært at vi har manglet en langsiktig strategi med et tydelig mål. Det frykter jeg at vi ikke har denne gangen heller, sier Solhjell.

- Ustabilt Russland

Han er også betenkt over Russland - som altså forrige uke gikk til angrep på de syriske opprørerne og deres amerikanske mentorer.

- Russland utgjør en ekstra dimensjon og sikkerhetsrisiko som gjør meg betenkt. Russland er et land med andre interesser enn våre i Syria, og en ustabil aktør i en allerede uoversiktelig krig, sier Solhjell.

Midtøsten-forsker Cecilie Hellstveit sier det slik:

– Norge er ett av svært få NATO-land som har felles grense til Russland. Å havne i direkte konfrontasjon med Russland i Syria vil få helt andre konsekvenser for Norge enn det ville gjort for for eksempel Danmark eller Storbritannia, sier hun.

Syria refser Norge

Soldatene Norge skal trene opp, er ifølge flere kilder bedre utrustet og trent enn andre opprørsgrupper. Og i motsetning til resten av den kaotiske samlingen opprørere som utgjør borgerkrigen i Syria, har NSyA som formål at de KUN skal slåss mot terrorgruppen IS – ikke blande seg inn i andre deler av krigen.

Men Syrias president Bashar al-Assad er ikke spesielt imponert, hverken av gruppen eller i sin rasende omtale av den norske beslutningen om å sende soldatene inn på hans territorium uten tillatelse.

- En slik beslutning representerer en grov og uakseptabel innblanding i statsanliggender, og er et skamløst brudd på suverenitet, sikkerhet og stabilitet, står det i en uttalelse fra det syriske utenriksdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder