VÅPENPROBLEM: En politisjef vokter en stor mengde konfiskerte våpen Donetsk-regionen i Ukraina. Foto: Gleb Garanich Reuters

Ukraina-konflikten har skapt et enormt våpenmarked

Pistoler til en femtilapp og Kalashnikov automatrifle til 3000 kroner. Krigen i Ukraina har ført til en uhåndterbar spredning av våpen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Siden væpnede konflikter brøt ut i Ukraina i 2014, mellom de som støtter Øst-Ukraina og prorussiske separatister, har våpenkriminalitet mer enn doblet seg i Ukraina, skriver nyhetsbyrået AP.

Les også: Trump kan anerkjenne Krim som russisk

Ifølge eksperter AP har snakket med selges millioner av ulovlige våpen for en billig penge. Våpen smugles også ut av landet.

BBC: Iransk atomfysiker henrettet

En tidligere ukrainsk soldat, nå våpenhandler, som APhar vært i kontakt med tilbyr seg å selge dem halvautomatiske pistoler for rundt 1000 norske kroner, og automatrifler for et par ekstra tusenlapper. Han kunne også selge rakettkastere hvis man var villig til å betale litt mer.

Fem millioner ulovlige våpen

Heorhiy Uchaikin, leder for foreningen for våpeneiere i Ukraina, sier til at det kan være så mange som fem millioner ulovlige våpen i Ukraina.

Valg i Russland: Sex, drap og ondt blod

– Ukraina har blitt til et supermarked for ulovlige våpen, sier han til AP.

Mesteparten av de ulovlige våpnene som finner veien til svartebørsen kommer etter all sannsynlighet fra det ukrainske forsvaret.

Så du denne? Prorussiske separatister med smak for hamburgere

KONFISKERT: Ulovlig våpensalg har blitt et stort problem i Ukraina. Estimatet sier at det kan være så mange som fem millioner ulovlige våpen i omløp. Foto: Gleb Garanich Reuters

Problemer med våpensmugling

Ukrainske grensevakter sier at de opplever mange forsøk på våpensmugling hver eneste måned. Hver uke blir nye personer anholdt mens de prøver å smugle ut automatvåpen, eksplosiver og rakettkastere.

Les også: Fredsavtalen i Ukraina forlenges

Politi anholder også personer på togene med våpen i bagasjen ukentlig. I mai ble en fransk mann arrestert mens han prøvde å krysse grensen over til Polen med et arsenal av våpen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder