SÅREDE BARN: Disse barna blir behandlet for skader etter å ha klart å ta seg ut av Fallujah etter IS ble drevet på retrett fra byen.

SÅREDE BARN: Disse barna blir behandlet for skader etter å ha klart å ta seg ut av Fallujah etter IS ble drevet på retrett fra byen. Foto: Karl Schembri NRC

Desperat flukt etter IS-okkupasjon

IS har rømt byen, men snikskyttere sprer frykt i Fallujah

ISTANBUL (VG) Sårede, utsultede og redde flyktninger strømmer ut av Fallujah i tusentall. Mangelen på mat, telt og helsehjelp er prekær.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Temperaturer som overstiger femti varmegrader i den stekende solen, og sterk vind som pisker opp støvskyer. Traumatiserte og utmattede flyktninger som sover på bakken. Ikke nok leger og sykepleiere til å behandle de med skader. Ikke nok tilgang på mat og vann.

ENDELIG HJELP: Disse barna blir behandlet for skader etter å ha klart å ta seg ut av Fallujah etter at IS ble drevet på retrett fra byen. Foto: Karl Schembri NRC

Dette er situasjonen for de rundt 62.000 som har flyktet fra Fallujah etter hvert som IS er blitt drevet ut av byen. I ukevis har FN og nødhjelpsorganisasjoner advart mot krisen som ville oppstå i etterkant av militæraksjonen.

– Vi måtte forlate våre hjem uten annet enn klærne vi hadde på oss. Nå sover vi på bakken, i støvet. Vi har ikke telt, ingen madrasser, ingen toaletter. Det er ekstremt varmt, men vi har ikke vann, forteller Azeez som flyktet for tre dager siden med kona og fem barn, og som nå bor i leiren Amariyat Al Falluja, i et opptak gjort av Flyktninghjelpen.

– Vi er sikre på at barna vil bli syke av å være her. Mange er fortsatt spedbarn, fortsetter han.

Les også: Mistet barnebarna i elven under flukten fra IS

FLYKTET I TITUSENTALL: Fallujah var beleiret i ukevis, men hjelpeorganisasjonene var ikke forberedt på omfanget av krisen i etterkant. Foto: Karl Schembri/NRC

Fredag erklærte Iraks statsminister Haider al-Abadi seier over IS da irakiske spesialstyrker gjenerobret mesteparten av byen etter harde kamper.

Bakgrunn: Her står irakiske styrker i Sør-Fallujah

IS-krigernes retrett førte til en voldsom økning i antallet internt fordrevne. Med over 30.000 flyktninger allerede i de overfylte leirene, kom det en ny bølge på det samme antallet i løpet av noen få dager.


– Vi trygler den irakiske regjeringen om å ta grep om denne humanitære katastrofen som utfolder seg, sier Flyktninghjelpens Irak-direktør Nasr Muflahi.

– Vi er ekstremt bekymret for den kaotiske situasjonen inne i leirene for de fordrevne, hvor hundrevis av familier er uten telt. Situasjonen er miserabel for de mest sårbare; gravide kvinner, små barn og de eldre, sier Karl Schembri som er i regionen for Flyktningenhjelpen.

Les også: Fengslet nordmann i avhør: Slik var livet som IS-kriger

SOVER PÅ BAKKEN: Flyktninger fra kampene om Fallujah sover på bakkene. Foto: Karl Schembri/NRC

Soldatene som inntok byen forteller at de ble overrasket over hvor enkelt IS til slutt lot sitt jerngrep om byen falle.


– Jeg ble sjokkert, jeg hadde aldri trodd de skulle være så svake. Jeg vil si det var lett. I hjertet mitt fryktet jeg at deres propaganda om at de aldri ville gi opp byen var sann, sier sersjant Ammar Abdel Aal til Wall Street Journal.

Samtidig viser de første rapportene inne fra byen at motstanden ikke er fullstendig knekt: Det er fortsatt snikskyttere fra IS igjen som skyter på de irakiske regjeringssoldatene som patruljerer de folketomme gatene.

– Våre sikkerhetsstyrker kontrollerer byen, bortsett fra små lommer som er nødt til å bli rensket, sa statsminister Haider al-Abadi etter å ha erklært seier i Fallujah.

Bakgrunn: Død eller levende: Dette vet vi om IS-lederen

HAR BESEIRET IS: Dette bildet er tatt av Iraks antiterrorgruppe, og viser soldater som 19. juni poserer med et etterlatt IS-flagg, etter å ha gjentatt sentrum av byen. Foto: Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder