BLODIG KVELD: Det var 41 personer som ble drept i angrepet på Ataturk-flyplassen i Istanbul. Foto: Ozan Kose AFP

Forskere: Tyrkia har undervurdert IS

I starten av Syria-krigen lot Tyrkia tusenvis av fremmedkrigere krysse grensen til Syria. Nå er IS etablert i Tyrkia.

Artikkelen er over tre år gammel

Tyrkiske myndigheter hevder IS, terrorgruppen som kaller seg den islamske staten og som også går under akronymene ISIL, ISIS og Daesh, sto bak terrorangrepet mot flyplassen i Istanbul i går kveld, der minst 41 mennesker ble drept.

Les også: Derfor tror ekspertene at IS står bak flyplass-angrepet i Istanbul

– Recep Tayyip Erdogan (Tyrkias president) og AKP-regjeringen har ikke tatt trusselen fra IS på alvor, sier Siri Neset, Tyrkia-forsker ved Chr. Michelsen institutt.

– De har ikke tatt trusselen fra IS skikkelig seriøst, sier Einar Wigen, som forsker på tyrkisk politikk ved Universitetet i Oslo.

– Man kan anklage Tyrkia for å ha undervurdert IS som trussel, sier Morten Myksvoll, redaktør for tyrkiskpolitikk.no.

Grufulle detaljer: – Vi sto ansikt til ansikt med angriperen

To hovedfiender

Tyrkia har ikke deltatt i Syria-krigen, men har fra starten hatt to hovedfiender:

• Kurderne

• Regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

Siden fremmedkrigerne som strømmet over grensen til Syria sluttet seg til opposisjonen, som kjempet mot Assad, gjorde ikke Tyrkia nevneverdige forsøk på å stoppe dem – snarere tvert imot.

Mange av disse sluttet seg til IS. Det siste året har IS i stadig større grad blitt en trussel for Tyrkia.

Les også: Dramatisk nedgang i turister til Tyrkia etter terrorangrep

Styrker grensekontrollen

– IS har en organisasjon i Tyrkia og det er rapportert at de har etablert seg i Tyrkia. Tyrkia har støttet grupperinger som kriger mot IS i flere år, og IS har angrepet mål i Tyrkia det siste året, sier Myksvoll.

Neset sier også at Tyrkia ikke har hatt «full oppmerksomhet mot at det for eksempel har blitt etablert IS-grupperinger i Tyrkia».

Dette har ført til at Tyrkia nå i større grad prøver å stoppe IS. Blant annet ved å åpne sine flybaser for koalisjonsflyene som bomber terrorgruppen.

– Grensekontrollen er blitt mye strengere nå, og det er bra med tanke på fremmedkrigere og IS-sympatisører, men det går ut over flyktninger som blir sittende i en limbosituasjon på syrisk side av grensen, sier Neset.

– De har utplassert titusenvis av soldater ved grensene, det bygges murer og flere grenseporter er stengt, sier Myksvoll.

I en e-post til VG skriver den tidligere tyrkiske utenriksministeren Yasar Yakis at IS har angrepet Tyrkia fordi landet har involvert seg i Syria-krigen:

«Tyrkia har blitt et mål for ISIL-angrep på grunn av tiltakene som ble tatt for å kontrollere flommen av ISIL-krigere over den tyrkisk-syriske-grensen. I tillegg utfører ISIL slike angrep for sin egen politiske propaganda», skriver Yakis som er medlem av Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) – samme parti som president Erdogan.

Spørsmålet er hva Tyrkia gjør nå, hvis dette angrepet viser seg å være utført av IS.

– At de denne gangen har slått til mot regjeringens interesser kan føre til at Tyrkia blir hardere i sin tilnærming til IS, mener Wigen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder