BLODIG KVELD: Det var 41 personer som ble drept i angrepet på Ataturk-flyplassen i Istanbul. Foto: Ozan Kose AFP

Forskere: Tyrkia har undervurdert IS

I starten av Syria-krigen lot Tyrkia tusenvis av fremmedkrigere krysse grensen til Syria. Nå er IS etablert i Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter hevder IS, terrorgruppen som kaller seg den islamske staten og som også går under akronymene ISIL, ISIS og Daesh, sto bak terrorangrepet mot flyplassen i Istanbul i går kveld, der minst 41 mennesker ble drept.

Les også: Derfor tror ekspertene at IS står bak flyplass-angrepet i Istanbul

– Recep Tayyip Erdogan (Tyrkias president) og AKP-regjeringen har ikke tatt trusselen fra IS på alvor, sier Siri Neset, Tyrkia-forsker ved Chr. Michelsen institutt.

– De har ikke tatt trusselen fra IS skikkelig seriøst, sier Einar Wigen, som forsker på tyrkisk politikk ved Universitetet i Oslo.

– Man kan anklage Tyrkia for å ha undervurdert IS som trussel, sier Morten Myksvoll, redaktør for tyrkiskpolitikk.no.

Grufulle detaljer: – Vi sto ansikt til ansikt med angriperen

To hovedfiender

Tyrkia har ikke deltatt i Syria-krigen, men har fra starten hatt to hovedfiender:

• Kurderne

• Regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

Siden fremmedkrigerne som strømmet over grensen til Syria sluttet seg til opposisjonen, som kjempet mot Assad, gjorde ikke Tyrkia nevneverdige forsøk på å stoppe dem – snarere tvert imot.

Mange av disse sluttet seg til IS. Det siste året har IS i stadig større grad blitt en trussel for Tyrkia.

Les også: Dramatisk nedgang i turister til Tyrkia etter terrorangrep

Styrker grensekontrollen

– IS har en organisasjon i Tyrkia og det er rapportert at de har etablert seg i Tyrkia. Tyrkia har støttet grupperinger som kriger mot IS i flere år, og IS har angrepet mål i Tyrkia det siste året, sier Myksvoll.

Neset sier også at Tyrkia ikke har hatt «full oppmerksomhet mot at det for eksempel har blitt etablert IS-grupperinger i Tyrkia».

Dette har ført til at Tyrkia nå i større grad prøver å stoppe IS. Blant annet ved å åpne sine flybaser for koalisjonsflyene som bomber terrorgruppen.

– Grensekontrollen er blitt mye strengere nå, og det er bra med tanke på fremmedkrigere og IS-sympatisører, men det går ut over flyktninger som blir sittende i en limbosituasjon på syrisk side av grensen, sier Neset.

– De har utplassert titusenvis av soldater ved grensene, det bygges murer og flere grenseporter er stengt, sier Myksvoll.

I en e-post til VG skriver den tidligere tyrkiske utenriksministeren Yasar Yakis at IS har angrepet Tyrkia fordi landet har involvert seg i Syria-krigen:

«Tyrkia har blitt et mål for ISIL-angrep på grunn av tiltakene som ble tatt for å kontrollere flommen av ISIL-krigere over den tyrkisk-syriske-grensen. I tillegg utfører ISIL slike angrep for sin egen politiske propaganda», skriver Yakis som er medlem av Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) – samme parti som president Erdogan.

Spørsmålet er hva Tyrkia gjør nå, hvis dette angrepet viser seg å være utført av IS.

– At de denne gangen har slått til mot regjeringens interesser kan føre til at Tyrkia blir hardere i sin tilnærming til IS, mener Wigen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder