Lover mer makt til hvert enkelt land i unionen Storbritannia

LETTET: Storbritannias statsminister David Cameron møtte pressen fredag morgen og fortalte om sine planer videre for Skottland og Storbritannia etter valget. Foto:Suzanne Plunkett,Reuters

Cameron: Diskusjonen om løsrivelse er lagt død

EDINBURGH/OSLO (VG) Valgresultatet i Skottland er klart og ja-siden erkjenner nederlag.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Eivind Haugen
 • Ingvild Sagmoen
 • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over fem år gammel

Klokken 07.10 kom resultatet fra valgdistriktet Fife i Skottland hvor Nei-siden fikk et solid flertall og formelt tippet valget over i Nei-sidens favør.

Skottlands innbyggere fikk torsdag gå til stemmeurnene for å stemme ja eller nei til spørsmålet «Bør Skottland være et selvstendig land?».

Storbritannias statsminister David Cameron, som de siste ukene har engasjert seg sterkt på Nei-siden, kommenterte valgresultatet like etter klokken 8 fredag morgen.

– Folket i Skottland har talt. De har valgt å stå sammen. Som millioner av andre er jeg lettet. Det ville knust mitt hjerte om vårt forente Storbritannia ville bli splittet.

Nå er det tid for Storbritannia å komme sammen og gå videre. Vi skal lansere et forslag for nye forslag for å styrke Skottland.

– Jeg ønsket mer enn alt at Storbritannia skal holde sammen. Men jeg er også demokrat. Derfor var det viktig å respektere avstemmingen.

– Denne avstemmingen legger diskusjonen om løsrivelse død for en hel generasjon. Eller for livstid.

Cameron sa også at Skottlands økte rett til å bestemme over egen økonomi, skatt og velferd også skal gavne de andre landene i unionen.

– Innen januar skal Skottland få bestemme mer over seg selv innen skatt og velferd. Men det betyr også at England, Nord-Irland og Wales må få bestemme mer selv.

– Vi har hørt Skottlands stemme. Nå må de mange millioner av stemmer i England bli hørt. Derfor bør også England få stemme over og bestemme på egenhånd, i likhet med hvordan parlamentene i Wales og Skottland får bestemme selv.

Ved 9.30-tiden la USAs president Barack Obama ut følgende melding:

«Storbritannia er en ekstraordinær partner for USA en styrke for godhet i en ustabil verden. Jeg håper Storbritannia fortsetter å være sterk, robust og forent» skriver presidenten.

FIKK NEI: Skottlands førsteminister Alex Salmond holdt pressekonferanse ved 7.30-tiden fredag morgen fra sitt hovedkvarter i Edinburgh, hvor han erkjente valgnederlaget. Foto:Russell Cheyne,Reuters

Erkjenner valgnederlag

Skottlands førsteminister Alex Salmond, som har ledet Ja-siden erkjente fredag morgen valgnederlaget.

Han har flere ganger sagt at han ønsket skotsk selvstendighet og pekt på Norge som et forbilde.

– Vi har hatt et historisk valg med en valgdeltakelse på 86 prosent. Dette har vært en triumf for demokratiet og deltakelsen i politikk, sier Skottlands førsteminister Alex Salmond.

– Jeg respekterer valgresultatet. Skottland forventer at løftene om mer skotsk selvbestemmelse blir fulgt opp umiddelbart. Som en påminnelse har vi blitt lovet en ny Skottland-lov innen mars neste år. Ikke bare dem som stemte ja til uavhengighet, men også dem som stemte nei, vil forlange at dette løftet blir holdt.

– Jeg skal straks snakke med statsminister David Cameron, og vil holde en oppsummerende pressekonferanse senere i dag, sier Salmond.

Må samle landet igjen

Nei-sidens leder Alistar Darling holdt sin tale like etterpå. Han understreket viktigheten av at det politiske lederskapet i Skottland nå jobber aktivt for å samle nasjonen igjen.

MEN HER FEIRER DE: Politikere fra Nei-kampanjen feirer i hovedkvarteret sitt i Edinburgh etter at valgseieren var et faktum fredag morgen. Foto:Dylan Martinez,Reuters

– Vi må også erkjenne at denne valgkampen har delt landet vårt. Den splittelse må nå bli adressert, og det vil kreve lederskap. Vi skal bidra til å samle landet vårt, slik at vi igjen kan stå forente sammen, sa Darling.

– Vi har valgt samhold foran splittelse. Vi må lytte til folkets ønske om forandring. Det gjelder for alle politiske partier.

Enorm frykt i London

Førsteministeren pekte i sin tale blant annet på hvor desperate den politiske eliten i England hadde vært etter å bevare den britiske unionen.

– De siste ukene har vi sett en enorm frykt. Ikke hos det skotske folk, men hos etablissementet i Westminster i det de har sett skottenes besluttsomhet.

Begge de største byene Glasgow og Edinburgh er blant valgdistriktene som er ferdigtalt. Nei-siden har fått en ledelse over Ja-siden på nær ti prosentpoeng når 31 av 32 valgdistrikt er ferdigtalt.

Dermed forblir Skottland en del av Storbritannia og opprettholder unionen. Samtidig har det britiske parlamentet og statsminister David Cameron lovet skottene at de skal få bestemme mer selv blant annet om skattenivået i Skottland.

Les også

 1. Slik raknet Det britiske imperiet

  Det britiske imperiet dekket en gang en firedel av jordens landoverflate.
 2. Det britiske flaggs framtid står på spill

  Hvis skottene velger å løsrive seg fra Storbritannia, kan det få følger for Storbritannias ikoniske «Union Jack».
 3. Skottland stemte nei til frigjøring

  EDINBURGH/OSLO (VG) Skottland har stemt nei til frigjøring fra Storbritannia.
 4. Skjebnevalget i gang

  EDINBURGH (VG) Begge sider kjemper desperat for å overbevise de siste usikre velgerne på vei inn til valglokalene i…
 5. Bedre sammen

  Tvilen kom nei-siden til gode. Kampanjen for uavhengighet klarte ikke å overbevise skeptiske skotter om at de ville…
 6. Slik opplevde de Skottlands viktigste dag: – Avstemningen har splittet folket i to

  EDINBURGH (VG) Robert Hrynko (36) har opplevd hva splittelse kan bety for et folk.
 7. Tror på nei-flertall i Skottland

  EDINBURGH/OSLO (VG) Skal vi tro de siste meningsmålingene, går det mot at folket sier nei til skotsk løsrivelse.

Flere artikler

 1. Fersk måling: Over halvparten av skottene vil bli

 2. Cameron: – Stemmer dere ja, skilles vi for alltid

 3. Skottland stemte nei til frigjøring

 4. Skottlands regjeringssjef: Velgerne ble lurt i folkeavstemningen

 5. Knapt flertall mot skotsk uavhengighet

 6. Pluss content

  Et splittet Storbritannia

Fra andre aviser

 1. Skottene sa nei til uavhengighet

  Bergens Tidende
 2. Skottene stemte nei til uavhengighet

  Fædrelandsvennen
 3. Skuffede skotter revurderer forholdet til Storbritannia

  Bergens Tidende
 4. Cameron til Skottland for å redde unionen

  Fædrelandsvennen
 5. Takk og pris for at Skottland sa nei til uavhengighet fra Storbritannia

  Aftenposten
 6. Alex Salmond: Betviler at Cameron har legitimitet til å styre over Skottland

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder