I SORG: Lesley McSpaddens (t.h.) sønn ble skutt og drept av politiet i august. Esaw Garners ektemann ble kvalt av politiet under en arrestasjon i november. Begge er fortvilet over at svarte amerikanere ikke blir behandlet rettferdig av politiet. Foto: AFP Foto: ,

Mødre fortviler etter sønnenes dødsfall: - De hadde levd hvis de var hvite

Mødrene til Trayvon Martin, Michael Brown, Tamir Rice og
Eric Garner har én ting til felles: Alle sønnene deres døde i møte med politiet.

  • Karna Buggeland Sælebakke
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De fire mødrene møttes for første gang under et intervju hos den amerikanske nyhetskanalen CNN. Alle mener sønnenes dødsfall kunne vært unngått.

- Jeg er sikker på at hudfargen og rasen til sønnen min hadde mye å gjøre med at han ble skutt og drept, sier Sybrina Fulton til kanalen.

DREPT: Trayvon Martin ble bare 17 år gammel. Foto: AP/Privat Foto: ,

Hun er moren til Trayvon Martin, som var på vei hjem fra butikken da han havnet i en krangel med nabolagsvakten George Zimmermann, som skjøt og drepte 17-åringen på kloss hold i 2012.

- I alle tilfellene var ofrene ubevæpnede. De var afroamerikanere, og det er det vi må snakke om, sier Fulton til kanalen.

Sønnens dødsfall førte til flere store demonstrasjoner i USA, og flere mente at 17-åringen var et offer for rasisme og mentalitet der man «skyter først og spør etterpå».

To og et halvt år senere har tilsammen fire mødre mistet sønnene sine.

Michael (18) skutt seks ganger

9. august i år ble afroamerikanske Michael Brown (18) skutt og drept av en politimann i Ferguson, en forstad til St. Louis i delstaten Missouri. Han ble ifølge politiet skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil, men omstendighetene er uklare.

- Jeg var sikker på at de ville ta ut tiltale mot politimannen som skjøt sønnen min, selv om det ikke fantes noen overvåkningsvideo. Det var jo så mange vitner, forteller moren Lesley McSpadden i intervjuet.

67 prosent av innbyggerne i Ferguson er svarte. Samtidig er 50 av 53 betjenter hvite. Forstaden har vært preget av opptøyer i flere måneder, både i etterkant av drapet og da det ble kjent at politimannen som skjøt ham ikke blir tiltalt.

- Dette er ikke noe nytt, det har foregått lenge. Men protestene har fått problemet fram i lyset, og folk begynner å forstå at dette ikke bare handler om rettigheter for afroamerikanere. Det handler om menneskerettigheter, sier Trayvon Martins mor i intervjuet.

DREPT: Den ubevæpnede tenåringen Michael Brown skal ha blitt truffet av minst seks skudd, avfyrt av politiet i St. Louis. Foto: AP Foto: ,

BILDESPESIAL:VGs bilder fra opptøyene

Trodde luftpistol var ekte

For noen uker siden ble 12 år gamle Tamir Rice skutt og drept av politiet i Cleveland. En overvåkningsvideo viser at det tok få sekunder fra politiet gikk ut av bilen til gutten ble skutt.

Bakgrunnen for drapet skal ha vært at en politimann trodde 12-åringens luftpistol var et ekte våpen. Moren Samaria Rice forteller at hun fant ut om hendelsen etter at to gutter banket på døren.

- Politiet har skutt sønnen din i magen, sa den ene.

- «Jeg får ikke puste!»

Ordene var Eric Garners (48) siste. New York-mannen døde etter at politimannen Daniel Pantaleo tok et etter all sannsynlighet dødelig halsgrep på ham i et forsøk på å legge ham i håndjern for ulovlig sigarettsalg. Obduksjonsrapporten konkluderte med at han ble drept ved at politiet la press på halsen og brystkassen hans.

- Hvis Eric Garner var en hvit mann i Suffolk County som hadde blitt tatt for å selge sigaretter den dagen, så hadde politiet stevnet ham, og han hadde ikke mistet livet sitt. Det er jeg 100 prosent sikker på, sier moren Gwen Carr.

Garners dødsfall er for mange amerikanere et av mange bevis på at svarte amerikanere ikke blir behandlet rettferdig av politiet, og førte til at flere tusen mennesker demonstrerte i New Yorks gater i forrige uke.

Politimannenhar uttrykt sin kondolanse, men Garners enke, Esaw, nekter å ta den imot.

– Tiden for kondolanse var da mannen min gispet etter luft, da han ba dem om å få puste, sa Esaw Garner på en pressekonferanse onsdag.

Obama: Skal være likhet for loven

Både president Barack Obama og justisminister Eric Holder kommenterte juryens avgjørelse om å ikke ta ut tiltale mot politimannen som drepte Garner. Obama lovte mer handlekraft for å sikre at svarte amerikanere føler seg godt nok ivaretatt.

– Vi skal ta konkrete steg for å bedre treningen og arbeidet med statlig og lokalt politi når det kommer til politiarbeid i samfunn med etniske minoriteter, sa han.

– Jeg er ikke interessert i prat, jeg er interessert i handling. Og jeg er fullstendig dedikert, som USAs president, til å sørge for at vi kan være sikre på at vi er et land der alle tror på kjerneprinsippet likhet for loven, sa Obama.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder