TERRORRETTSSAK: For tiden pågår det en rettssak i Düsseldorf hvor en mann står tiltalt for å ha forsøkt å sprenge en bombe på sentralstasjonen i Bonn. Sprengsatsen detonerte imidlertid ikke. Sammen med tre andre er han også tiltalt for å ha planlagt et attentat mot lederne av et høyreekstremt parti. Foto:,Reuters

Tysk etterretning: Slik er en typisk jihadist

Mann mellom 21 og 25 *Uten jobb og utdanning *Tidligere straffedømt

Tysk etterretning har analysert profilene til 378 tyske jihadister, og har kartlagt de typiske kjennetegnene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hundrevis av radikale islamister har reist fra Tyskland for å kjempe med blant annet terrorgruppen IS. Den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) har gjennomgått bakgrunnen til 378 av islamistene som siden midten av 2012 har reist for å krige i Syria og laget en rapport, som nå er blitt lekket til avisen Berliner Morgenpost.

Ifølge studien har kun hver fjerde av Syria-krigerne vitnemål fra det som tilsvarer videregående skole, mens seks prosent har fullført en yrkesfaglig utdanning. Kun to prosent har tatt høyere utdanning, skriver Die Welt, som refererer undersøkelsen.

Fra 15 til 64 år

SYRIA-FARER: Dette bildet fra 2012 viser den tidligere tyske rapperen Denis Cuspert (midten) sammen med andre salafister i Bonn. Han tok krigernavnet Abu Talha al-Almani i Syria, og ble i april i år meldt drept i et selvmordsangrep. Senere ble påstanden tilbakevist, og det hevdes at han fremdeles skal være i live i Syria. Foto:,Afp

En del av de militante islamistene var allerede på sikkerhetstjenestens radar før de forlot Tyskland, men mesteparten ble oppdaget først senere. Flere har stått frem i videoklipp som er lagt ut på nettet, hvor de fremsetter trusler mot Tyskland. Andre har også ringt eller sendt tekstmeldinger til sine pårørende i Tyskland, og dermed blitt oppdaget.

11 prosent av dem som har reist er kvinner. Den yngste Syria-fareren var bare 15 år gammel ved utreise, mens den eldste var 64. En tredjedel var mellom 21 og 25 år gamle.

20 prosent var registrert som arbeidsløse. Etterretningsanalytikerne kunne bare finne at 12 prosent av de undersøkte hadde hatt en jobb – de aller fleste i minstelønnsarbeid.

Vold og kriminalitet

Et klart flertall – hele 60 prosent – var født i Tyskland. Åtte prosent var født i Syria, seks prosent i Tyrkia, i tillegg til noen i Libanon og Russland.

233 av de 378 hadde tysk statsborgerskap, mens 92 av disse igjen hadde minst ytterligere ett annet statsborgerskap – typisk marokkansk, tyrkisk eller syrisk. Ifølge studien var 240 fra muslimske familier, mens minst 54 var tyske konvertitter.

Sikkerhetstjenestens rapport hevder at radikaliseringen nesten utelukkende har foregått i det såkalte salafistmiljøet. En stor del hadde vist voldelige tendenser allerede før avreise: 117 var straffedømt, flest for voldskriminalitet. Noen var også dømt for tyveri og narkotikaforbrytelser.

Etterretningstjenesten innrømmer i rapporten at de kun kjente til en tredjedel av Syria-farerne før de forlot Tyskland. De kjenner imidlertid til at minst like mange av dem som har vært i Syria har reist tilbake til Tyskland én eller flere ganger, men kan bare påvise at cirka 25 personer har deltatt i kamphandlinger. 40 tyske islamister er blitt drept i borgerkrigen i Syria, ifølge rapporten.

– Fare for offentlig sikkerhet

Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel maner forbundskansler Angela Merkel til vaktsomhet, mens det føderale politiet i Tyskland advarer mot jihadister som returnerer fra krigssonen, og enkeltterrorister.

For tiden pågår det en terrorrettssak i Düsseldorf, hvor fire menn står tiltalt for å ha forsøkt å sprenge en bombe på sentralstasjonen i Bonn. Sprengsatsen detonerte imidlertid ikke. Mennene er også tiltalt for å ha planlagt et attentat mot lederne av et høyreekstremt parti.

I forrige uke utløste den tyske konvertitten Sven Lau sterke reaksjoner i hele det tyske samfunnet etter at han og ti andre uniformerte seg i vester med påskriften «Shariah Police» og patruljerte i sentrum av byen Wuppertal. Delstatssjefen for sikkerhetstjenesten kaller de ekstreme islamistene «en fare for offentlig sikkerhet», mens byens øverste tjenestemann med ansvar for integreringsarbeid hevder gruppen rekrutterer unge mennesker til «hellig krig».

Les også

 1. Tidligere våpeninspektør til VG: Frykter IS får kjemiske våpen

  UMEÅ/OSLO (VG) Svenske Åke Sellström lette etter Saddam Husseins våpenlagre i Irak.
 2. Stor VG-oversikt: Dette er terroristenes våpen

  De ble gitt som gave fra USA til Irak, stjålet fra motstandere…
 3. Obama: Vi vil føre an systematiske luftangrep mot IS

  NEW YORK/OSLO (VG) I en tale til nasjonen sa president Barack Obama at USA, sammen med en bred internasjonal…
 4. CIA: IS har mellom 20.000 og 30.000 krigere

  Den islamske staten (IS) i Syria og Irak har langt flere krigere på bakken enn tidligere antatt, ifølge CIA.
 5. USA bomber sunniarabisk høyborg i Irak

  Amerikanske fly har søndag bombet opprørerne som truer Haditha-demningen i Anbar, hvor flertallet av befolkningen er…
 6. Fremmedkriger forteller: Derfor forlot han Syria

  Han betegner seg selv som ekstremist, men etter to år i Syria fikk han nok. Det var ikke dette vi kom for, sier han.
 7. Slik lokkes jihadist-kvinnene til Syria

  De har forlatt familiene sine i hjemlandet for å bli IS-terroristenes koner i Syria.
 8. Ali (23) skulle skytes i IS-massakre: Slik var hans ville flukt

  Ali Hussein Kadhim (23) ble fanget av IS og stilt opp for å skytes. Ved hjelp av flaks og tilfeldigheter, kom han seg…
 9. Fremmedkrigere i Syria i VG-intervju: Derfor ble vi IS-krigere

  De kjemper «hellig krig» for den brutale terrororganisasjonen IS. Her forsøker to fremmedkrigere å forklare til VG…
 10. Norske forskere tror ikke USA vil klare å knuse IS

  Norske eksperter tror Obamas plan vil bremse IS' fremrykking, men at det kreves mer for å «tilintetgjøre» gruppen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder